News

Avertisment de la Protecția Consumatorilor înainte de Moș Nicolae. La ce trebuie să fie atenți părinții

În prag de Moș Nicolae, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis un avertisment pentru părinți. ANPC oferă sfaturi în privința cumpărăturilor efectuate în aceste zile.
04.12.2021 | 10:33
Avertisment de la Protectia Consumatorilor inainte de Mos Nicolae La ce trebuie sa fie atenti parintii
ADVERTISEMENT

Tradițional, sezonul cadourilor din decembrie începe odată cu Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie. Unul dintre personajele cele mai iubite de copii, Sfântul Nicolae aduce cadouri copiilor cuminți încă din seara zilei de 5 decembrie, atunci când copiii își pregătesc ghetuțele.

Părinții care au planuri de a achiziționa cadouri pentru cei mici în acest zile primesc o serie de sfaturi extrem de utile de la specialiștii de la ANPC.

ADVERTISEMENT

Chiar directorul general al instituției, Paul Anghel, a fost cel care a emis un comunicat în care precizează, punctual, cum trebuie să acționeze persoanele în această perioadă.

Protecția Consumatorilor, avertisment pentru părinți înainte de Moș Nicolae

Astfel, toți cei care cumpără cadouri pentru copii de Moş Nicolae sunt sfătuiţi de ANPC să cumpere jucării şi dulciuri doar din magazine specializate sau din locuri autorizate. În cazul jucăriilor, instrucțiunile şi avertismentele trebuie să fie în limba română,

ADVERTISEMENT

”După achiziţionarea unei jucării, părinţii trebuie să urmeze cu atenţie instrucţiunile de folosire. Copiii trebuie supravegheaţi când se joacă şi părinţii trebuie să se asigure că toate jucăriile sunt adecvate pentru categoria de vârstă şi abilităţile copilului.

De asemenea părinţii trebuie să se asigure că cerinţele de siguranţă sunt respectate”, precizează, într-o postare pe Facebook, directorul general în ANPC Paul Anghel.

ADVERTISEMENT

Lista sfaturilor de care trebuie să țineți cont:

  • să achiziționați jucării numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care veți avea nevoie pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs;
  • să alegeți întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei;
  • trebuie să aveți în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească;
  • să verificați dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente:
    – coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați);
    – numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
    – marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură.

”Sfătuiesc părinții să nu cumpere jucării cu părți mici, detașabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și se pot îneca cu părțile mici. De asemenea trebuie respectate atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenție. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”, mai spune șeful ANPC.

ADVERTISEMENT

Părinţii trebuie să se asigure că cerinţele de siguranţă sunt respectate

”Întrucât jucăriile diferă atât din punctul de vedere al materialului din care sunt lucrate, cât şi din cel al folosirii lor, asiguraţi-vă că cerinţele de siguranţă pentru fiecare categorie în parte sunt respectate.

Astfel, pentru tobogane, leagăne, inele suspendate, corzi şi alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie să primiţi de la vânzător instrucţiunile de utilizare prin care să vi se atragă atenţia asupra necesităţii verificării periodice a elementelor de susţinere. De asemenea, este nevoie ca acestea să fie însoţite de instrucţiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorectă şi accidentele care ar putea apărea”, avertizează Paul Anghel.

De asemenea, patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: „Atenţie! A se purta echipament de protecţie.” În plus, vor exista recomandări cu privire la echipamentul de protecţie.

ANPC, recomandări în cazul achiziționării dulciurilor

Directorul ANPC a venit cu recomandări și pentru cei care se gândesc să le cumpere dulciuri copiilor în următoarea perioadă.

Paul Anghel spune că achiziţionarea acestor produse trebuie realizată numai din locuri autorizate. ”Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic”.

Apoi, înainte de cumpărare, trebuie verificate starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilitatii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător.

Totodată, etichetele trebuie să conţină următoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor din import se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare. Toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română.

”Pentru ciocolată şi produse din ciocolată trebuie menţionat în mod obligatoriu conţinutul de cacao substanţă uscată, exprimat în procente, astfel: “ cacao…% minim”. În cazul ciocolatei umplute, se menţionează produsul de umplutură.

Se exceptează de la indicarea cantităţii nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame. Această excepţie nu se aplică produselor cu o greutate netă mai mică de 50 grame fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj conţinând două sau mai multe astfel de produse, dacă conţinutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame.

În cazul produselor din ciocolata turnate şi goale în interior, aceasta indicaţie poate fi înlocuită cu conţinutul net minim. De asemenea trebuie menţionat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depaşeşte 1% din masa produsului”, mai spune șeful ANPC.

ADVERTISEMENT