News

Avertismentul unui neurolog: “În plină pandemie Covid-19, sănătatea a devenit un subiect tabu. Ignorăm bolile cronice sau durerile care ne dădeau bătăi de cap înainte”

21.04.2020 | 22:03
Avertismentul unui neurolog In plina pandemie Covid19 sanatatea a devenit un subiect tabu Ignoram bolile cronice sau durerile care ne dadeau batai de cap inainte
ADVERTISEMENT

Pacienţii care au nevoi neurochirurgicale au o altă atitudine în timpul pandemiei de coronavirus şi majoritatea întârzie prezentarea la medic şi la consultaţii de teama de a nu contracta virusul. Însă acest lucru poate fi dăunător, mai ales că unele boli se pot rezolva mai eficiente în stadiile incipiente. 

Avertismentul unui neurolog: “În plină pandemie Covid-19, sănătatea a devenit un subiect tabu”

Doctorul neurochirurg Dan Benţia a mutat consultaţiile şi în online şi trage un semnal de alarmă: În plină pandemie Covid-19, sănătatea a devenit un subiect tabu. În contextul în care o lume întreagă se fereşte de infestarea cu virusul ‘ucigaş’, mulţi dintre noi ignorăm din păcate bolile cronice sau durerile care ne dădeau bătăi de cap înainte de apariţia acestei crize mondiale.

ADVERTISEMENT

Ştim cu toţii că, din păcate sau din fericire, una din meseriile care trebuie să continue orice s-ar întâmpla este cea de medic, pentru că îngrijirea pacienţilor şi oamenilor suferinzi nu se opreşte niciodată şi trebuie să continue şapte zile din 7, 24 h din 24. În ciuda riscurilor, la care ne expunem trebuie să ne continuăm neabătut profesia.

În plină pandemie însă, atitudinea pacienţilor cu nevoi neurochirurgicale s-a modificat simţitor, astfel majoritatea pacienţilor este timorată de situaţia actuală, de bombardamentul informaţional cu ştiri, majoritatea negative, de aceea din păcate foarte mulţi pacienţi temporizează prezentarea la medic, consultaţiile/sau operaţiile atâta timp cât boala lor nu devine o urgenţă majoră care să le pună în pericol viaţa”, a declarat doctorul neurochirurg Dan Benţia, conform news.ro.

ADVERTISEMENT

“Cei care întârzie riscă să li se agraveze bolile, rezultatele operaţiilor să nu mai fie la fel de bune”

Medicul precizează că atitutinea este foarte dăunătoare deoarece unele boli se pot rezolva în stadiile de început, dând ca exemple tumorile maligne:

“La această prezentare tardivă la neurochirurg contribuie şi unele servicii medicale neurochirurgicale de stat din Bucureşti şi din ţară care primesc numai bolnavi în urgenţă majoră, foarte mulţi pacienţi, chiar dacă ar apela, nu ar putea fi consultaţi de neurochirurg. 

ADVERTISEMENT

Cei care întârzie riscă să li se agraveze bolile, rezultatele operaţiilor să nu mai fie la fel de bune ca la o prezentare la doctor precoce sau, mai mult, să nu se mai poate rezolva nimic din punct de vedere neurochirurgical pentru ei (tumori maligne cerebrale sau spinale care devin depăşite chirurgical)”, mai spune acesta.

“Am început implementarea acestor consultaţii online cu rezultate foarte bune şi eficienţă maximă”

Reţinerea pacienţilor de a se prezenta la spital şi starea de urgenţă prelungită pe teritoriul României i-au determinat pe medici să mute consultaţiile şi în mediul online:

ADVERTISEMENT

“Astfel, de aproximativ două săptămâni am început implementarea acestor consultaţii online cu rezultate foarte bune şi eficienţă maximă, de aceea recomandăm tuturor pacienţilor care evită în această perioadă dificilă prezentarea la doctor să apeleze cu încredere la consultaţiile online.

Cum se desfăşoară o astfel de consultaţie? Este o video discuţie între mine ca medic şi pacient pe parcursul unui timp prestabilit, timp în care pacientul comunică istoricul şi semnele bolii, eu îl pun să facă în faţa camerei diferite manevre neurochirurgicale pentru a-l putea examina, apoi pacientul trimite imagistica online (radiografie, RMN, CT), la final urmând a fi formulate concluziile către pacient, iar apoi se redactează raportul medical ţi se trimite pacientului” precizează Benţia.

ADVERTISEMENT
Tags: