News

Avertismentul unui psihoterapeut despre “ieşirea masivă din case”, după 15 mai: “Ar fi de o cruzime ireală să nu îţi pese că îţi poţi îmbolnăvi familia”

27.04.2020 | 12:58
Avertismentul unui psihoterapeut despre iesirea masiva din case dupa 15 mai Ar fi de o cruzime ireala sa nu iti pese ca iti poti imbolnavi familia
Ce se va întâmpla cu românii după 15 mai? Avertismentul unui psihoterapeut despre "ieşirea masivă din case": "Ar fi inuman să te gândeşti că nu poţi să îţi învolnăveşti familia". Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Pe data de 15 mai va expira starea de urgenţă de pe teritoriul României, însă autorităţile îi îndeamnă pe români să respecte în continuare regulile de izolare şi să iasă din case doar dacă au neapărat nevoie. Însă, fără restricţiile existente în acest moment, autorităţile se tem că românii vor ieşi în număr mare din case, mai ales că vremea frumoasă este un factor foarte tentant ca oamenii să îşi părăsească locuinţele după mai bine de două luni de izolare.

Avertismentul unui psihoterapeut despre “ieşirea masivă din case”, după 15 mai

Totuşi, experţii avertizează că o eventuală populare masivă a străzilor şi parcurilor ar putea duce la un nou val de infecţii cu coronavirus, astfel că oamenii sunt sfătuiţi să respecte în continuare regulile de distanţare socială, iar revenirea la o viaţă normală trebuie făcută treptat pentru a minimiza riscul de infecţie.

ADVERTISEMENT

FANATIK a stat de vorbă cu psihoterapeutul Iuliana Spânu, care a explicat modul în care sunt oamenii tentaţi să reacţioneze după ce restricţiile vor fi ridicate şi nu vor mai fi nevoiţi să completeze declaraţiile pentru a ieşi din casă:

“Există o mare probabilitate ca pe 15 mai să fie luate cu asalt parcurile şi străzile”

“Există o mare probabilitate ca pe 15 mai să fie luate cu asalt parcurile şi străzile. Eu sper totuşi că această etapă să fie una de maturizare şi numărul deceselor şi al îmbolnăvirilor să fie un semnal roşu de alarmă. Trebuie să ne evaluăm priorităţile şi să facem diferenţa între ceea ce este necesar şi ceea ce este de preferat.

ADVERTISEMENT

Este de preferat să ieşim în parc şi să stăm toată ziua, dar nu este neapărat funcţional pentru noi. Eu sper ca oamenii să se ocupe de ceea ce este necesar şi să păstreze ceea ce este funcţional în momentul de faţă”, a spus Iuliana Spânu.

“Ar fi inuman, de o cruzime ireală să nu îţi pese că îţi poţi îmbolnăvi familia”

Psihoterapeutul îi îndeamnă pe oameni să se gândească la faptul că ieşind des din casă creşte riscul de a contracta virusul şi de a-i îmbolnăvi pe cei dragi: “Da, este posibil ca părinţii cu copii în casă care mai au şi de lucru 8 ore pe zi să simtă nevoia să mai consume din energia respectivă, care este plauzibilă la o astfel de vârstă. Este posibil să se întâmple asta şi, la fel de bine, aşa cum nu toţi oamenii poartă masca acum, în starea de urgenţă, este posibil să nu o facă nici atunci.

ADVERTISEMENT

Ar fi de preferat ca toţi să ne gândim că ni se poate întâmpla şi nouă. Moartea nu evită pe nimeni. Există riscul să fim în situaţia fratelui bolnav, cunoştinţei bolnave, etc. Dacă eu ies acum afară, şansele de îmbolnăvire ale familiei mele cresc foarte mult.

Nimeni nu cred că vrea să poarte o astfel de vină. Ar fi inuman, de o cruzime ireală chestia asta. N-ai cum să îi convingi pe toţi şi nu toţi vor merge pe aceeaşi linie corectă pe care tot o promovează autorităţile. Mă bazez pe cei mai tineri care să vină în sprijinul bătrânilor. Mă bazez pe empatie şi afectivitatea umană, fără niciun interes. Suntem toţi în aceeaşi oală. E ca şi cum eşti în avion şi trebuie să îţi pui masca, să îl salvezi şi pe celălalt”, susţine psihoterapeutul.

ADVERTISEMENT

“Oamenii nu mai ştiu să stea ei cu ei, nu mai ştiu să stea singuri”

Iuliana Spânu a vorbit şi despre cei care vor cu orice preţ să iasă din casă şi susţine că există foarte mulţi oameni care şi-au dat seama că nu mai ştiu şi nu mai pot să stea singuri: “Există o naivitate puerilă în momentul în care abia aştepţi să ieşi din casă. De unde ştii că nu te poţi infecta? Că nu poţi lua tu virusul? De unde ştii că eşti de neatins? Unii oameni sunt naivi şi există şi gândul iraţional de disperare: “ies oriunde, numai să nu mai stau în casă”.

Nu doar în căsnicii, dar şi când stai singur. Am observat şi în terapiile pe care le fac. Oamenii nu mai ştiu să stea ei cu ei, nu mai ştiu să stea singuri. Nu mai au un moment de linişte pentru că: încep gândurile de îngrijorare ce o să facă, cum o să facă, rumegă idei şi automat că, în ultima etapă, intră în depresie şi ajung la mine”.

Iuliana Spânu, psihoterapeut
Iuliana Spânu, psihoterapeut

“Există oameni care vin în ultima etapă şi spun: «sunt disperat, nu mai ştiu ce să fac»”

Iuliana Spânu a recunoscut că în această perioadă delicată numărul persoanelor care cer ajutor specializat a crescut. Unii dintre ei vin când deja sunt în depresie, alţii vin din timp, când dau primele semnale de anxietate:

“Există oameni care vin în ultima etapă şi spun: “sunt disperat, nu mai ştiu ce să fac”. Alţii sunt îngrijoraţi, prezintă anumite simptomatologii specifice anxietăţii. Vin cu nelinişte, vin cu insomnii, au o agitaţie motorie care, ulterior, se transferă în tic nervos.

Se întâmplă. Un client spunea că începea să dea tare din picior când începea să lucreze şi până să ajungă să muncească de acasă nu făcea chestia asta. Noi ne agăţăm de nişte comportamente ca să avem puţin control. Vin clienţi în terapie pentru că sunt în cazul în care nu mai pot, ajung la disperare. Sunt oameni care îmi spun că sunt ok acum, dar vor să fie bine şi în viitor”, a explicat psihoterapeutul Iuliana Spânu pentru FANATIK.

  • 2 luni a durat starea de urgenţă pe teritoriul României
  • 11.036 de infecţii cu COVID-19 au fost înregistrate în România până acum

 

ADVERTISEMENT
Tags: