News

Avertizare ANM: cod roșu de averse, vijelii și grindină în mai multe județe. Care sunt zonele afectate. Update

ANM a emis o avertizare de cod roșu de averse, vijelii și grindină pentru mai multe județe din țară.
29.07.2021 | 18:45
Avertizare ANM cod rosu de averse vijelii si grindina in mai multe judete Care sunt zonele afectate Update
ADVERTISEMENT
29-07-2021
16:52

ANM, coduri roșii pentru mai multe județe

Meteorologii au transmis coduri roșii de vreme severă pentru mai multe zone ale țării. Primul dintre cele afectate este județul Braşov, mai exact zonele Moieciu și Fundata.

„Se vor semnala: averse torențiale ce vor cumula 30…40 l/mp – în ultima oră s-au acumulat aproximativ 40…50 l/mp, iar în ultimele 3 ore s-au cumulat peste 100 l/mp, grindină, trecător vijelie și frecvente descărcări electrice”, au anunțat meteorologii.

În județul Prahova, codul roșu ANM este valabil pentru Sinaia și Bușteni. Aici va cădea grindină de mari dimensiuni și vor avea loc vijelii, dar și averse torențiale ce vor cumula peste 35…40 l/mp.

Zonele de munte de peste cota 1800 m din Dâmbovița este și ea sub cod roșu. Aici vor avea loc vijelii, averse torențiale ce vor cumula peste 35 l/mp, frecvente descărcări electrice.

De asemenea, va cădea grindină de mari dimensiuni.

 

29-07-2021
15:47

ANM: o nouă avertizare de cod roșu în Brașov

ANM a emis o nouă avertizare de cod roșu în județul Brașov, pentru intervalul orar 18:20 – 19:20. Este afectată zona de munte de peste cota 1800 m. De asemenea, localitățile Bran, Moieciu, Fundata vor fi afectate de averse și vijelii.

Sunt semnalate averse torențiale ce vor cumula peste 25…35 l/mp – în ultimele ore s-au cumulat peste 80 l/mp, grindină de mici dimensiuni, vijelie și frecvente descărcări electrice.

 

29-07-2021
14:14

Avertizare ANM: cod roșu în județele Brașov și Argeș

ANM a emis o avertizare de cod roșu și pentru județul Brașov. Avertizarea este valabilă în intervalul orar 17:05 – 18:00. 

Localitățile vizate sunt Predeal, Bran, Moieciu, dar și zona de munte de peste cota 1.800 m. Sunt semnalate averse torențiale ce vor cumula peste 40…50 l/mp – în ultima oră s-au cumulat peste 40…50 l/mp, grindină, vijelie și frecvente descărcări electrice.

A fost emisă și o avertizare și pentru județul Argeș, în zona de munte de peste cota 1800 m. Codul roșu este valabil în intervalul 17:10 – 18:00. 

Sunt semnalate averse torențiale ce vor cumula peste 40…50 l/mp – în ultima oră s-au cumulat peste 40…50 l/mp, grindină, vijelie și frecvente descărcări electrice.

 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod roșu în județele Botoșani și Suceava. Se vor semnala averse, vijelii și grindină în zonele vizate.

La ora 16 au fost emise două avertizări de cod roșu de averse, grindină și vijelii. De asemenea, au fost furtuni abundente în județul Suceava miercuri, 28 iulie 2021. Vijeliile au provocat dezastre în mai multe locuri.

ADVERTISEMENT

Furtunile au lovit puternic anumite județe din țară, unde s-au înregistrat mai multe vijelii și averse, dar și căderi de grindină.

Avertizare ANM: cod roșu de averse, vijelii și grindină în județele Botoșani și Suceava

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări de cod roșu pentru județele Botoșani și Suceava.

ADVERTISEMENT

Prima a fost emisă pentru ambele județe, fiind semnalate vijelie puternică, grindină de dimensiuni medii și posibil mari, averse ce vor cumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, potrivit comunicatului ANM. Avertizarea este valabilă în intervalul orar 16:05 – 16:50.

Zonele afectate din județul Botoșani sunt Vârfu Câmpului, Leorda, Brăești, Văculești, Bucecea. În județul Suceava sunt vizate zonele voriștea, Todirești, Dărmănești, Milișăuți, Grănicești, Satu Mare, Adâncata, Mitocu Dragomirnei, Hânțești, Pătrăuți, Zamostea, Siminicea, Calafindești, Șerbăuț.

ADVERTISEMENT

A doua avertizare a fost emisă doar pentru județul Botoșani și este valabilă în intervalul orar 16:35 – 17:20. Sunt semnalate vijelie puternică cu rafale de peste 80…90 km/h, averse ce vor cumula peste 35…40 l/mp, izolat grindină, frecvente descărcări electrice,

Zonele vizate din județul Botoșani sunt Corni, Mihai Eminescu, Albești, Trușești, Bălușeni, Vlădeni, Curtești, Răchiți, Gorbănești, Sulița, Dângeni, Stăuceni, Roma, Unțeni, Nicșeni, Blândești. De asemenea, și municipiul Botoșani este afectat.

ADVERTISEMENT

Dezastru în județele Suceava și Neamț

Miercuri, furtunile puternice au provocat dezastru în județul Suceava, dar și Neamț, unde au fost averse cu grindină de mari dimensiuni. ANM a emis o avertizare de cod roșu pentru ambele județe. Au fost rafale și vijelii puternice în aceste zone, în contextul caniculei din țară.

Furtunile cu grindină de dimensiuni mari au făcut prăpăd seara trecută. Astfel de fenomene meteo extreme au lovit România în ultimele săptămâni, afară fiind înregistrate temperaturi foarte ridicate.

De asemenea, au fost emise și avertizări de cod galben și portocaliu pentru mai multe zone ale țării, inclusiv cele de la munte.

ADVERTISEMENT
Tags: