News

Avertizare meteorologică de vreme rea. România va fi lovită de un puternic ciclon mediteranean

Un ciclon puternic va lovi România. Meteorologii avertizează că vom avea parte de o vreme severă și vor începe ploile
28.02.2024 | 19:21
Avertizare meteorologica de vreme rea Romania va fi lovita de un puternic ciclon mediteranean
Avertizare ANM. Ce ne aduce vremea în ultima zi de iarnă. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Avertizare meteorologică emisă de directorul ANM. Conform previziunilor prezentate de Elena Mateescu, se anticipează că vor avea loc precipitații începând din noaptea de joi spre vineri în regiunile Banatului, Munteniei, sudului Crișanei și Transilvaniei.

Un ciclon puternic va lovi România

Se estimează că în zonele montane ale Carpaților Meridionali se pot înregistra precipitații mixte, iar vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de peste 40-50 km/h.

ADVERTISEMENT

„Ne aflăm la periferia acestui ciclon, care afectează o bună parte din Europa, însă fenomenele nu vor avea intensitatea celor în care el are centrat nucleul. Vor fi precipitații în special începând din noaptea de joi spre vineri în Banat, în Muntenia, în Muntenia, sudul Crișanei și al Transilvaniei, iar în zona înaltă Carpaților Meridionali, posibil precipitații mixte, acolo unde și vântul va putea avea intensificări, cu viteze la rafală mai mari peste 40-50km/h, dar și în zonele în care vor fi ploi la cote mai reduse”, a spus Elenea Mateescu la Antena 3 CNN.

Temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei

Înainte de sosirea ciclonului în țară, temperaturile vor fi mai ridicate decât de obicei pentru această perioadă, situându-se între 8 și 21°C. De asemenea, directorul ANM a indicat că ultima zi a lunii februarie este susceptibilă să înregistreze un record istoric de temperatură, cu o abatere termică de 6,8°C față de media obișnuită pentru această lună.

ADVERTISEMENT

„Mâine, în ultima zi a iernii 2023-2024 și conform datelor de la acest moment, putem să anticipăm recordul istoric al lunii februarie din acest an, cu o abatere termică de 6,8°C față de normalul termic al unei luni februarie, fiind cea mai ridicată abatere pentru o lună februarie, dar și pe comparativ cu celelalte luni ale anului.

Și este posibil ca în condițiile în care decembrie a fost, de asemenea o lună caldă, ianuarie cu o medie de 1,9°C ca și abatere în decembrie 3,3 iată acum februarie cu 6,8 de asemenea, întreg sezonul din această iarnă 2023-2024 să fie cel mai cald, pentru că ne apropiem de o abatere termică a sezonului de 4°C doborând recordul din iarna anterioară cu 3,5 și chiar și luna martie va debuta într-un context de vreme caldă, pentru că, cel puțin așa cum arată datele de la finalul săptămânii.”,

ADVERTISEMENT

Cea mai caldă iarnă din ultimii ani

Elena Mateescu a subliniat că această iarnă ar putea fi cea mai caldă din ultimii ani, cu abateri termice semnificative observate în toate lunile sezonului.

În zilele următoare, se preconizează un ecart termic cuprins între 9 și 19°C, cu tendința de scădere a temperaturilor începând din mijlocul săptămânii viitoare, mai ales în regiunile vestice și sudice ale țării.

ADVERTISEMENT

În plus, populația este îndemnată să fie precaută și să monitorizeze îndeaproape actualizările privind condițiile meteorologice, deoarece ciclonul poate aduce modificări bruște în vreme și condiții de vânt periculoase.

ADVERTISEMENT