News

Prognoza ANM pentru 26 februarie – 10 martie. Cum va fi vremea de Mărțișor și Ziua Femeii

Prognoza ANM emisă luni pentru intervalul 26 februarie - 10 martie ne anunță cum va fi vremea de Mărțișor și de Ziua Femeii.
26.02.2024 | 15:48
Prognoza ANM pentru 26 februarie  10 martie Cum va fi vremea de Martisor si Ziua Femeii
Cum va fi vremea de Mărțișor și Ziua Femeii. Prognoza ANM. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru următoarele două săptămâni, intervalul 26 februarie – 10 martie 2024, anunță o vreme ușor schimbătoare. Treptat, maximele de mijloc de primăvară vor mai scădea.

Cum va fi vremea de Mărțișor și Ziua Femeii. Prognoza ANM

În cursul acestei zile, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat care va fi evoluția valorilor termice și a precipitațiilor pentru intervalul 26 februarie – 10 martie 2024.

ADVERTISEMENT

Din datele specialiștilor aflăm că luna februarie se încheie cu o vreme blândă și neobișnuit de caldă pentru această perioadă a anului. Un curent de aer cald va continua să influențeze vremea în zilele următoare.

Temperaturile vor rămâne foarte ridicate și în această săptămână, cu maxime de până la 20 de grade în vestul țării. Iar vremea bună va continua până în primele zile din martie. Și de ”Mărțișor” va fi cald în majoritatea regiunilor. Ulterior, în perioada 8 Martie – Ziua Femeii, maximele vor mai scădea.

ADVERTISEMENT

Prognoza pentru Banat

Finalul calendaristic al iernii aduce o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă. Ne așteaptă maxime ce se vor menține la o medie de 18 grade și minime ce vor oscila între 6 – 9 grade.

Media zilnică din 1-4 martie aduce temperaturi maxime de 16 – 18 grade. Apoi sunt estimate valori în jurul a valorii a 13 grade. Temperaturile minime la început de martie vor fi în medie de 5…7 grade, însă spre finalul primei decade, la fel ca și în cazul temperaturilor maxime, se remarcă o scădere până la valori de 2…3 grade.

ADVERTISEMENT

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată după data de 5 martie. Până atunci regimul pluviometric se va menține deficitar, ploile urmând a fi slabe și pe arii restrânse.

Cum va fi vremea în Crișana

Și în Crișana, iarna calendaristică se termină cu o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă. Vor fi maxime de 19 – 20 de grade și minime ce vor oscila între 5 și 7 grade.

ADVERTISEMENT

Ulterior, în primele zile din martie, media zilnică a temperaturii maxime va fi de 16…17 grade, iar după 5 martie sunt estimate valori în jurul a 13 grade.

Temperaturile minime la început de martie vor fi în medie de 5…6 grade, însă spre finalul primei decade, la fel ca și în cazul temperaturilor maxime, se remarcă o scădere până la valori de 1…2 grade. Cresc șansele de ploi după data de 5 martie. Până atunci regimul pluviometric se va menține deficitar, ploile urmând a fi slabe și pe arii restrânse.

Prognoza ANM pentru Ardeal

În centrul țării, valorile termice se vor menține cu mult peste normalul climatologic. Căldura va dura până la începutul lunii martie (3 martie), cu o medie zilnică a temperaturii maxime cuprinsă între 15 şi 18 grade.

Urmează o ușoară răcire. Spre finalul primei săptămâni din martie se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 11…12 grade. Și aceste valori vor caracteriza o vreme mai caldă faţă de normalul perioadei.

Media temperaturilor minime va fi de 3…4 grade în prima noapte, va scădea la 0 grade în 28 februarie, iar la început de martie va creşte la 2…3 grade. După 5 martie sunt estimate temperaturi minime în medie de 0 grade.

Seceta este intensă și în Ardeal în final de iarnă. Până pe 1 martie nu sunt prognozate precipitaţii. Apoi, sunt posibile precipitaţii, cu o probabilitate mai ridicată, după data de 6 martie.

Prognoza ANM pentru Maramureș

Până pe 1 martie, va fi cald și în nordul extrem. Maximele se vor situa în jurul a 18 grade. Apoi, tendinţa va fi de scădere treptată, de la valori în medie de 16 grade în perioada 2 – 4 martie, până la 12 grade la finalul primei decade.

Media temperaturilor minime va fi de 4…5 grade în primele două nopţi, va scădea la 2…3 grade în 28 şi 29 februarie, iar la început de martie va creşte la 5…6 grade. Până la finalul primei decade, ca şi în cazul temperaturilor maxime, este estimată o scădere a temperaturilor şi pe timpul nopţilor, până spre o medie regională de 0 grade.

La fel ca în centru, și aici, până pe 1 martie, nu sunt prognozate precipitaţii. Ulterior, probabilitatea pentru apariţia precipitaţiilor va fi în creştere.

Cum va fi vremea în Moldova

În perioada 26 februarie – 3 martie, media zilnică a temperaturilor maxime va fi de 13…14 grade. Ulterior, ANM anunță valori în general de 9…10 grade. Nopțile nu aduc variaţii semnificative de temperatură. Media acestora va fi cuprinsă între 0 şi 3 grade.

Regimul pluviometric va fi în general deficitar în această zonă de est a țării. Probabilitate de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere doar după data de 6 martie, conform ANM.

Prognoza specialiștilor pentru Dobrogea

În sud-est, prima săptămână de prognoză aduce o medie zilnică a temperaturilor maxime va de 12…13 grade. Pentru a doua, media se va situa în jurul a 10 grade. Sunt valori ce se vor caracteriza o vreme în continuare caldă pentru această perioadă.

Media temperaturilor minime va scădea uşor în primele nopţi, până la valori de 2…3 grade, în 29 februarie, 1 şi 2 martie va fi de 4…5 grade, apoi va reveni la 2…3 grade.

Secetă intensă și în Dobrogea. Regimul pluviometric va fi în general deficitar. Probabilitate de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere după data de 6 martie.

Cum va evolua vremea în Muntenia

Finalul lui februarie vine cu vreme caldă. Se anunță 18 grade luni. În zilele următoare (până în data de 4 martie) maxima se va situa în jurul a 15 grade. Din 5 până pe 10 martie sunt estimate temperaturi maxime mai scăzute, la o medie a acestora de 11…12 grade.

Media temperaturilor minime va scădea uşor în primele nopţi, până la valori de 1…3 grade, în 29 februarie, 1 şi 2 martie va creşte la 4…5 grade, apoi va fi 1…2 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată după data de 6 martie.

Prognoza ANM pentru Oltenia

Va fi cald și în Oltenia. În primele zile, valorile termice diurne se vor menţine cu mult peste normalul climatologic până la începutul lunii martie (4 martie), cu o medie zilnică a temperaturii maxime cuprinsă între 14 şi 17 grade.

Apoi, la finalul primei decade se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 11…12 grade. Și aceste valori vor caracteriza o vreme mai caldă faţă de normal. Media temperaturilor minime va fi de 5…6 grade în prima noapte, va scădea la 3 grade în 28 februarie, iar la început de martie (1 şi 2 martie) va reveni la 5…6 grade.

După 3 martie sunt estimate temperaturi minime în medie cuprinse între 2 şi 4 grade. În această regiune probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată pe 1 şi 2 martie şi între 6 şi 9 martie.

Vremea în zona de munte

Nici la munte nu este iarnă. Până la finalul lunii februarie, media maximelor se va menţine la 8 grade. Martie va debuta cu valori termice uşor mai scăzute, respectiv o medie pentru întreaga zonă de 6 grade.

După data de 5 martie se va răci, fiind prognozate maxime de 2 – 3 grade. Situație similară și în cazul temperaturilor minime. Ele vor avea o medie de 0…2 grade în prima săptămână şi cu o tendinţă de scădere treptată până spre -4 grade în a doua săptămână.

În zona înaltă, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată după data de 5 martie. Până la acea dată, precipitaţiile vor fi slabe şi se vor semnala pe arii restrânse.

ADVERTISEMENT
Tags: