News

Avertizări cod portocaliu și galben de ploi abundente, vijelii şi grindină. Capitala, vizată de alerta ANM

Jumătate de țară, sub incidența unor coduri de vreme rea emise de ANM. Iată care sunt zonele afectate.
21.06.2021 | 10:31
Avertizari cod portocaliu si galben de ploi abundente vijelii si grindina Capitala vizata de alerta ANM
ADVERTISEMENT

Sunt două avertizări valabile în ziua de 21 iunie, conform unui anunț făcut de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Este vorba despre un cod galben și unul portocaliu care vor afecta pe tot parcursul zilei mai multe zone din țară.

ANM, noi avertizări de vreme rea pentru jumătate de țară

Ambele coduri transmise de ANM sunt valabile de la ora 11 și vor expira abia diseară, la ora 22. Instabilitatea termină va fi accentuată în acest interval orar, avertizează meteorologii.

ADVERTISEMENT

Fenomenele meteo la care trebuie să ne așteptăm sunt averse, descărcări electrice, iar pe alocuri poate cădea și grindina.

Cod galben emis de meteorologi. Ce zone sunt vizate

Avertizarea de cod galben emisă de meteorologi arată că sunt mai multe zone ce vor fi afectate. Este vorba de mai bine de jumătate de țară ce va fi sub incidența acestuia, conform hărții ANM.

ADVERTISEMENT

Astfel, aici se vor semnala averse, ce pot căpăta caracter torențial în anumite părți. De asemenea, vântul va sufla cu putere și este posibil să cadă gridină.

Cantitățile de apă ce pot cădea sunt cuprinse între 20 și 50 de l/mp.

„În intervalul menționat, local în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova precum și în zonele montane vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice și izolat intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20….30 l/mp și izolat 40…50 l/mp”, a transmis ANM referitor la codul galben.

ADVERTISEMENT
Harta ANM
Harta ANM. Sursa foto: Meteo România

Ce zone sunt vizate de codul portocaliu al ANM

Codul portocaliu anunțat de ANM va afecta doar câteva județe. Aici sunt așteptate cantități însemnate de ploaie, precum și vijelii sau grindină. Zonele afectate sunt Argeș, Dâmbovița, Gorj, Vâlcea.

Codul portocaliu este valabil până în seara zilei de luni, la ora 22:00. Vor cădea cantități de apă cuprinse între 40 și 60 de l/mp în județele menționate, conform anunțului ANM.

ADVERTISEMENT

„În județele Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și zona montană a județelor Prahova, Buzău și Vrancea vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 40…60 l/mp”, a mai transmis ANM.

ADVERTISEMENT