News

Avertizări de vânt puternic în toată țara în acest weekend. Cod portocaliu de viscol pentru anumite zone

Specialiștii ANM au actualizat avertizarea cod galben de vânt puternic și au emis și avertizări cod portocaliu de viscol pentru zona montană.
11.03.2023 | 11:54
Avertizari de vant puternic in toata tara in acest weekend Cod portocaliu de viscol pentru anumite zone
În anumite zone se va semnala viscol Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Sfârșitul de săptămână a adus un scurt episod de iarnă care, potrivit specialiștilor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), va fi caracterizat de intensificări ale vântului în toată țara și chiar viscol în zonele montane înalte.

Avertizări cod galben și cod portocaliu emise de meteorologi

Astfel, de sâmbătă, 11 martie, ora 10.00 și până duminică, 12 martie, ora 04.00 va fi în vigoare o avertizare cod galben ce vizează intensificări ale vântului și care afectează întreg teritoriul țării.

ADVERTISEMENT

”În toate regiunile, vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze de 50 – 65 km/h și izolat peste 70 km/h. La munte vor fi rafale de 70 – 80 km/h, iar pe creste vor depăși 90 – 110 km/h, treptat vor predomina ninsorile și va fi viscol”, arată textul avertizării emise de meteorologii ANM.

Avertizare ANM 1
Avertizările valabile până duminică la ora 4.00 Sursa foto: meteoromania.ro

Prima avertizare cod portocaliu intră în vigoare de sâmbătă, 11 martie, ora 14.00 până duminică, 12 martie, ora 04.00 și vizează intensificări susținute ale vântului, viscol puternic la munte, la altitudini de peste 1.500 de metri.

ADVERTISEMENT

”În intervalul menționat, la munte la altitudini de peste 1.500 m, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 120 – 140 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută”, avertizează meteorologii ANM.

Cum va arăta ziua de duminică

De duminică, 12 martie, ora 04.00 și până la ora 15.00 va fi valabil un cod galben de intensificări ale vântului pentru câteva județe din nord-estul țării. ”Local și temporar vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a Moldovei cu viteze de 55 – 70 km/h, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură cu rafale de peste 70 – 90 km/h”, precizează mesajul ANM.

ADVERTISEMENT
Avertizare ANM 2
Avertizări ANM 12 martie 2023 Sursa foro: meteoromania.ro

De asemenea duminică, 12 martie, de la ora 04.00 și până la ora 10.00 va fi în vigoare o avertizare cod portocaliu care vizează intensificări susținute ale vântului, viscol puternic și care va afecta Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1.500 de metri.

”În intervalul menționat în Carpații Meridionali și de Curbură la altitudini de peste 1.500 m, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 120 – 140 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută”, se arată în textul avertizării specialiștilor ANM.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie mai precizează că avertizările vor fi actualizate, în funcție de evoluția și de intensitatea fenomenelor meteorologice.

ADVERTISEMENT