Administrația națională de Meteorologie anunță că în intervalul 19 mai, ora 17:00 – 21 mai, ora 11:00 va intra în vigoare un cod galben de ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică temporar accentuată.
De asemenea, în același interval de timp este valabil și un cod portocaliu pentru ploi abundente. Sunt vizate zonele din vestul țării și cele de la altitudini ridicate.
În intervalul 19 mai, ora 17:00 – 21 mai, ora 11:00, în Transilvania, Maramureș și zona deluroasă a Olteniei, Munteniei și Moldovei, precum și în nordul Carpaților Orientali, intră în vigoare un cod galben de ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică temporar accentuată.
„Temporar se vor semnala averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp”.
ANM mai transmite că asemenea fenomene se vor semnala și în restul teritoriului. Totuși, acestea vor apărea în intervale mai scurte de timp.
În același interval de timp, în Banat și Crișana, precum și în zona de munte va fi valabil un cod portocaliu de ploi abundente. „Vor fi ploi importante cantitativ, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 – 50 l/mp și, izolat, 70 l/mp”.
„La altitudini de peste 1700 – 1800 m, ploile vor determina topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă prezent în continuare la altitudini mari, unde măsoară în general între 15 și 140 cm,” transmite ANM.
Meteorologii au lansat mai multe avertismente de vreme rea în ultimele zile. De altfel, în intervalul 18 mai, ora 06:00 – 18 mai, ora 23:00, toată România s-a aflat sub un cod galben de vijelii
Totodată, în aceeași perioadă, Munții Apuseni, nordul Carpaților Orientali, nordul și nord-vestul teritoriului s-au aflat sub un cod galben de căderi însemnate de apă.
Totodată, până miercuri la ora 12:00 se află în vigoare o avertizare hidrometeorlogică de cod roșu. Aceasta se va manifesta prin viituri rapide pe râurile mici. Pot avea loc inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele cursuri de apă din județele Bihor, Cluj și Arad.
În ultima vreme, intemperiile au făcut prăpăd în țara noastră. Echipele de salvatori au fost nevoite să intervină în 25 de localități pentru evacuarea apei sau înlăturarea copacilor căzuți.