News

Avioane cu muniție reală, mobilizate de China aproape de Taiwan. Distrugătorul american USS Milius a fost pus în mișcare

Avioane cu muniție reală, mobilizate de China aproape de Taiwan. Mutarea Beijingului a determinat SUA să reacționeze și să mute un portavion USS Milius.
10.04.2023 | 10:42
Avioane cu munitie reala mobilizate de China aproape de Taiwan Distrugatorul american USS Milius a fost pus in miscare
Avioane cu muniție reală, mobilizate de China. Foto: CGTN
ADVERTISEMENT

Avioane cu muniție reală, mobilizate de China aproape de Taiwan. Beijingul anunțase în urmă cu două zile că va începe exerciții de ”pregătire de luptă”, fiind identificate 42 de avioane de luptă și 8 nave de război în zonă. Între timp a fost anunțat că lângă Taiwan au fost trimise avioane cu muniție reală.

Avioane cu muniție reală, mobilizate de China

Armata chineză a anunțat că aceste exerciții militare, cele mai mari după cele de anul trecut cauzate de vizita politicianului Nancy Pelosi în Taipei, sunt determinate să amenințe Taiwanul și SUA, în contextul în care independența Taiwanului a fost din nou readusă în discuție.

ADVERTISEMENT

Pe internet a apărut o simulare a unui posibil atac al Chinei, care arată cum din China sunt lansate rachete spre Taiwan și apele din jur. Dacă în urmă cu două zile erau identificate 42 de avioane și 8 nave de luptă, numărul acestora a crescut la 70 de avioane de bombardament și 11 nave militare chineze.

Potrivit autorităților din Taipei, acestea au ”evoluat într-o manieră provocatoare în imediata apropiere a insulei”. Aceste exerciții militare ar fi determinate de o întâlnire dintre președinta Taiwanului și liderului Camerei Reprezentanților din Statele Unite.

ADVERTISEMENT

La rândul său, China a transmis că a mobilizat avioane de luptă care ”transportă muniții reale pentru a întreprinde lovituri simulate lângă Taiwan”. “Mai multe grupuri de avioane de vânătoare H-6K ce transportă muniţii reale au efectuat mai multe valuri de lovituri simulate asupra unor ţinte importante ale insulei Taiwan”, a transmis televiziunea de stat CCTV.

De asemenea a fost mobilizat portavionul Shandong pentru a participa la exercițiu. Practic, Beijingul simulează o încercuire a Taiwanului, astfel că zeci de avioane au fost desfășurate pentru a ”aplica o blocadă aeriană a teritoriului Taiwanez”, potrivit CCTV.

ADVERTISEMENT

În jurul orei 10:00, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a detectat 11 nave de război și 59 de avioane chineze în jurul insulei. Armata chineză “continuă să conducă exerciţii militare în jurul Taiwanului”. Statele Unite ale Americii au îndemnat Beijingul la ”reținere” și au replicat, la rândul lor, cu o demonstrație de forță.

În consecință, distrugătorul american USS Milius a întreprins ”o operațiune de libertate a navigației într-un sector din Marea Chinei”. China a replicat dur, considerând această manevră ”o pătrundere ilegală”. În urmă cu două zile Taipeiul avertiza că exercițiile militare ale Chinei devin tot mai serioase. “Comandamentul Teatrului de operaţii Est al Armatei de Eliberare a Poporului va organiza în perioada 8-10 aprilie un exerciţiu de pregătire în Strâmtoarea Taiwan, în părţile de nord şi de sud ale insulei şi în spaţiul aerian la est de insulă Taiwan”, este precizat într-un comunicat al armatei chineze, conform CGTN.

ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării din Taiwan reacționa atunci și îi acuza pe chinezi că amenință stabilitatea și securitatea regională. ”China a folosit vizita preşedintei Tsai în Statele Unite ca o scuză pentru a desfăşura exerciţii militare, ceea ce subminează grav pacea, stabilitatea şi securitatea în regiune”, declara ministrul apărării din Taiwan.

ADVERTISEMENT
Tags: