Life

Avionul morţii! 47 de ani de la accidentul cu cele mai multe victime din istoria anterioară a aviației. Video

03.03.2021 | 17:17
Avionul mortii 47 de ani de la accidentul cu cele mai multe victime din istoria anterioara a aviatiei Video
47 de ani de la accidentul aviatic cu cele mai multe victime din istoria anterioară a aviației. Sursa foto: taketotheskypodcast.com
ADVERTISEMENT

Se împlinesc pe 3 martie 47 de ani de la un cumplit accident aviatic, petrecut în Franța, care a provocat cel mai mate număr de victime în istoria aviației de până la acel moment tragic.

Zborul cu avionul nu este cel mai plăcut mod de deplasare pentru cei mai mulți dintre noi. Deși, spun statisticile și „specialiștii”, ar fi cel mai sigur mijloc de transport, urmat, în această privință, de transporturile maritime, feroviare și, abia pe locul 4, cele rutiere, chiar dacă sunt cele mai folosite. Sau poate că tocmai de aceea…

ADVERTISEMENT

Nenorocirea cu avioanele este că accidentele lor, chiar dacă mult mai rare decât în celelalte ramuri ale transporturilor, se soldează cu foarte multe victime. Șansele de supraviețuire într-un accident de avion sunt aproape zero. Și de aceea ecoul catastrofelor aviatice sunt foarte mari.

47 de ani de la accidentul aviatic cu cele mai multe victime din istoria anterioară a aviației

Una dintre cele mai zguduitoare drame aeriene s-a petrecut pe 3 martie 1974. La scurt timp după ce decolase de pe aeroportul Paris-Orly, o aeronavă McDonnell Douglas DC-10 care deservea zborul 981 al companiei Turkish Airlines, se prăbușea în pădurea Ermenonville de lângă capitala franceză.

ADVERTISEMENT

Mureau atunci 346 de oameni în cel mai devastator accident petrecut până la momentul respectiv în istoria aviației. Avea să dețină acest macabru record până în data de 27 martie 1977, când 583 de oameni au pierit în coliziunea dintre două Boeing 747 (curse KLM și Pan American) pe aeroportul Los Rodeos (acum Tenerife Nord) din Tenerife.

Ce s-a întâmplat în urmă cu 47 de ani? Cursa Turkish Airlines 981 era un zbor programat de pe aeroportul Yeșilköy (Atatürk) din Istanbul cu destinația Heathrow Airport din Londra, cu o escală pe aeroportul Orly din Paris.

ADVERTISEMENT

216 de ghinioniști s-au îmbarcat de la Paris în „avionul morții” din cauza unei greve la alte companii aeriene

Zborul 981 a decolat de la Istanbul la ora locală 7:57 și a aterizat după 3 ore și 5 minute pe Aeroportul Internațional Orly din Paris, la ora locală 11:02. Aeronava McDonnell Douglas DC-10 avea la bord 167 de pasageri și 11 membri ai echipajului.

50 d pasageri au „coborât” la Paris. Ghiniounul a făcut ca nu mai puțin de 216 alți oameni, cu bilete la alte curse, dar blocați pe Orly, din cauza unei greve a angajaților British European Airways, să se urce în „avionul morți”, întârziind decolarea spre Londra cu 30 de minute.

ADVERTISEMENT

Aeronava a decolat de aeroportul Orly la 12:32 în direcția Est, înainte de a se întoarce spre Nord. La scurt timp după decolare, ajuns la 7.000 de metri, zborul 981 a început să se întoarcă spre Vest, spre Londra…

6 japonezi au „zburat” din avion la 7.000 de metri înălțime și au fost găsiți la 15 kilometrii de locul prăbușirii

Imediat după ce a trecut peste orașul Meaux, ușa din spate stânga a compartimentului de bagaje și marfă, de sub pasageri, a cedat, s-a deschis și s-a produs o decompresie explozivă.

Diferența bruscă a presiunii aerului dintre zona afectată și cabina de pasageri presurizată de deasupra acesteia, a rupt podeaua cabinei deasupra „găurii” și a aruncat-o în aer, la propriu, împreună cu 6 locuri atașate de acea porțiune de podea, ocupate de pasageri japonezi.

Cadavrele japonezilor au fost găsite, împreună cu trampa de încărcare din spate a avionului, într-un câmp de napi de lângă satul Saint-Pathus, la aproximativ 15 kilometri Sud de locul prăbușirii.

Explozia a rupt și toate cablurile care treceau pe sub podeaua cabinei, iar piloții au pierdut complet controlul asupra elevatoarelor, cârmei și motorului 2, cel din „coada” avionului. Care s-a înclinat cu 20 de grade în jos și după 77 de secunde din momentul în care a cedat ușa, s-a zdrobit de pământ cu o viteză de 800 km/h.

Echipele de salvare au strâns peste 20.000 de fragmente de corp uman

Aeronava a fost atât de fragmentată încât a fost extrem de dificil să se stabilească dacă s-au desprins bucăți din ea înaintea impactului cu solul. Incendiile după prăbușire au fost mici, pentru că nu au rămas bucăți mari care să ardă.

Dintre cei 346 de oameni, pasageri și echipaj de la bord, doar 40 de cadavre au fost identificabile vizual. Echipele de salvare au strâns peste 20.000 de fragmente de corp uman, conform ro.qaz.wiki. Nouă pasageri nu au fost niciodată identificați.

Aeronava McDonnell Douglas DC-10 avea 12 scaune de Clasa I și 333 de scaune la Clasa Economic, în total 345 de locuri pentru pasageri. În momentul accidentului, la Clasa I erau două persoane, în timp ce Clasa Economică era complet ocupată.

Echipajul era turc: căpitanul Nejat Berköz (44 de ani, 7.180 de ore de zbor), primul ofițer Oral Ulusman (38 de ani, 5.650 de ore de zbor), inginerul de zbor Erhan Özer (37 de ani, 2.120 de ore de zbor). Însoțitoarele de zbor, stewardesele, erau 4 din Marea Britanie, 3 din Franța și una din Turcia.

Dumnezeu să-i odihnească și să ne ferească de orice incident aviatic!

  • „Cei mai puţini morţi, în comparaţie cu alte metode de transport, se înregistrează în accidentele de avion. Ele se întâmplă foarte rar, dar au un impact puternic prin faptul că înregistrează un număr mare de victime într-un termen scurt” – pilot Cătălin Prunariu, fiul singurului cosmonaut român, Dumitru Prunariu
  • „Per ansamblu, dacă luaţi toate accidentele de aviaţie dintr-un an, numărul victimelor este mult inferior accidentelor rutiere sau feroviare” – pilot Cătălin Prunariu, fiul singurului cosmonaut român, Dumitru Prunariu
  • „Transportul cu avionul este cel mai sigur mijloc de transport datorită complexităţii avioanelor există foarte multe reglementări care au rolul de a mări siguranţa zborului şi de a preveni cauzele care pot duce la catatrofe aeriene” – pilot Cătălin Prunariu, fiul singurului cosmonaut român, Dumitru Prunariu
  • „Sunt standarde extrem de stricte în construcţia aeronavelor, standarde de mentenanţă, de pregătire a piloţilor, reguli clare de operare a aeronavelor. Există foarte multe reglementări în acest domeniu. Tot acest conglomerat de reguli fac ca transportul aerian să fie cel mai sigur din lume” – pilot Cătălin Prunariu, fiul singurului cosmonaut român, Dumitru Prunariu
  • 180 dintre cei care au pierit pe 3 martie 1974 erau din Marea Britanie (176 de pasageri plus 4 stewardese). Au urmat, ca număr de morți, Japonia (48), Turcia (48 – 44 de pasageri plus 3 membri ai echipajului și o stewardesă), SUA (25) și Franța (19 – 16 pasageri plus 3 stewardese), Brazilia (5), Argentina (3), Australia (2) și India (2). 14 țări au avut câte un mort în tragedia din Franța
  • 4 este locul actual al tragediei aviatice din Franța, din 1974, într-un clasament macabru al pierderilor de vieți omenești în catastrofe aeriene:
    1 – 27 martie 1977: 583 de oameni au murit în coliziunea dintre două Boeing 747 (curse KLM și Pan American) pe aeroportul Los Rodeos (acum Tenerife Nord) din Tenerife

    2 – 12 august 1985: 520 de morți după prăbușirea unui avion Boeing 747 al Japan Airlines zburând de la Tokyo la Osaka pe Muntele Takamagahara din Japonia
    3 – 12 noiembrie 1996: 349 de persoane pier în cea mai mortală coliziune aeriană din lume, între un Boeing 737 aparținând Saudi Arabian Airlines și un Iliușin Il-76 al Kazahstan Airlines, deasupra satului Charkhi Dadri, la aproximativ 100 km vest de Delhi, India
  • 60 de morți (11 membri ai echipajului și 49 de pasageri, niciun supraviețuitor) marchează cel mai grav accident din istoria aviației române: zborul 371 TAROM (avion  Airbus A310-324) București – Bruxelles, prăbușit la Balotești în data de 31 martie 1995
ADVERTISEMENT