News

Avort de contrabandă. La ce soluții pot apela americancele care nu mai au voie să facă întrerupere de sarcină

Americancele afectate de decizia SCOTUS de a anula garantarea avortului la nivel federal caută variante alternative. Una dintre acestea este contrabanda cu pastile pentru întreruperea sarcinii.
14.07.2022 | 16:58
Avort de contrabanda La ce solutii pot apela americancele care nu mai au voie sa faca intrerupere de sarcina
Decizia Curții Supreme americane a stârnit proteste inclusiv la nivel internațional Foto: hepta
ADVERTISEMENT

La finalul lunii trecute, după decizia Curții Supreme a SUA (SCOTUS) de a anula verdictul în cazul Roe vs Wade, o rețea mexicană a început să aducă pe ascuns pastile care induc avortul.

O rețea mexicană face contrabandă cu droguri pentru avort femeilor americane

Pastilele, o combinație de două medicamente aprobată de FDA, au călătorit în interiorul Mexicului în zilele precedente, gestionat de o rețea subterană de aproximativ 30 de organizații din țară.

ADVERTISEMENT

De la decizia SCOTUS, rețeaua a transportat în medie 100 de doze peste graniță în fiecare zi, spun organizatorii.

„Medicamentele ajung în mii de moduri, în moduri creative, în mâinile femeilor”, a declarat Verónica Cruz Sánchez, o activistă mexicană pentru avort, al cărei grup, Las Libres, ajută la conducerea rețelei, relatează CNN.

ADVERTISEMENT

Avorturile în Texas, inclusiv distribuirea de medicamente pentru avort – cea mai frecvent utilizată metodă de avort în țară – au fost efectiv interzise în urma hotărârii înaltei curți.

Săptămâna trecută, Whole Woman’s Health, cel mai mare furnizor independent de avorturi din Texas și operatorul ultimei clinici din regiunea extinsă de graniță a statului Rio Grande Valley, a anunțat că își va închide centrele din stat cu planuri de redeschidere în vecinătatea New Mexico.

ADVERTISEMENT

Deși călătoria în alte state pentru un avort este o opțiune, nu este simplu. Femeilor care urmează un tratament de mai multe zile cu medicamente pentru avort li se spune adesea să rămână în statul în care au început procesul – făcând astfel de călătorii prohibitive pentru unele dintre ele.

Astfel operațiunea îndrăzneață – și ilegală – a rețelei mexicane a apărut ca alternativă pentru femeile care vor să facă avort în sudul Texasului și nu numai, bazându-se pe un model de acces la avort condus de activiști care există deja în Mexic.

ADVERTISEMENT

Modelul „acompañamiento”

Livrarea de misoprostol și mifepristonă, medicamentele aprobate pentru a fi utilizate împreună pentru un avort medicamentos, a fost mult timp un mijloc de acces la avort pentru femeile care locuiesc în părți din Mexic unde procedura este inaccesibilă.

În cadrul modelului „acompañamiento” (acompaniere), lucrătorii comunitari din domeniul sănătății, adesea legați de grupuri pentru drepturile reproductive, sprijină femeile în procesul de avort medicamentos cu informații și îndrumări medicale, fie virtual, fie în persoană, și, în unele cazuri, oferă, de asemenea, pastile.

Modelul este comun în întreaga lume, mai ales în locurile în care accesul la avort este restricționat.

Într-un set de orientări publicat în martie, Organizația Mondială a Sănătății a subliniat cele mai bune practici pentru utilizarea rețelelor de acompaniere și a altor rețele de furnizare a serviciilor de avort la nivel global, declarând că avorturile autogestionate „trebuie recunoscute ca o extindere potențială și activă a sistemului de sănătate”.

În Mexic, în urma unei hotărâri a Curții Supreme din 2021 conform căreia legile de stat care incriminează avortul sunt neconstituționale, pastilele pot fi expediate legal dintr-un stat în altul pentru ca o femeie să le ia acasă.

Un medic olandez a creat un serviciu exclusiv online pentru livrarea de pastile avortive

Aid Access, un serviciu exclusiv online, condus de medicul olandez dr. Rebecca Gomperts, a început să livreze pastile pentru avort americanilor din străinătate în urmă cu patru ani.

Echipa organizației este formată din aproximativ patru medici care supraveghează aproximativ 10 membri ai personalului medical și care este dificil de sancționat de către autoritățile americane pentru că toți sunt în afara țării și livrează pastile de la o farmacie din India.

Oponenții drepturilor la avort au fost până acum în mare măsură neputincioși să împiedice Aid Access să trimită pastile de avort chiar și în cele mai conservatoare colțuri ale țării. Acest lucru a transformat Aid Access aproape peste noapte dintr-un grup obscur de peste mări într-o parte esențială a efortului de a menține avortul accesibil la nivel național.

Gomperts, care a fondat Aid Access în 2018, a spus că nu are intenția de a-și schimba activitatea acum, când Curtea Supremă a respins Roe vs Wade. Aid Access a primit 4.000 de cereri pe zi de la decizia SCOTUS, a spus ea, de la 600 la 700 pe zi înainte.

Pașii sunt relativ simpli: potențialele paciente vizitează site-ul Aid Access și răspund la o serie de întrebări, inclusiv de cât timp sunt însărcinate și dacă cineva le forțează să facă avort.

Echipa medicală revizuiește răspunsurile și poate scrie rețete care sunt trimise la farmacii. Pentru pastilele care vin din India, procesul poate dura câteva săptămâni.

Gomperts a spus că organizația dă prioritate persoanelor care sunt însărcinate față de cele care doresc să aprovizioneze pastile pentru viitor.

Aproximativ 25 de persoane lucrează la un birou de asistență pentru a răspunde la întrebările pacienților, cu trei persoane în același timp, a spus Gomperts. Aid Access costă între 110 și 150 USD, în funcție de locul în care se află pacientul.

Un medic din Wisconsin cumpără clinici din Illinois pentru a putea oferi servicii

Un medic din Wisconsin a achiziționat două clinici în nordul statului Illinois, unde intenționează să ofere pastile avortive încă de săptămâna aceasta într-o locație și avorturi chirurgicale în termen de șase luni în celălalt loc.

Mișcarea vine după ce Curtea Supremă a SUA a anulat dreptul federal la avort luna trecută. Acest lucru i-a determinat pe furnizorii de servicii de avort din statul Wisconsin să oprească procedurile, în timp ce instanțele stabilesc dacă legea statului din 1849 care interzice majoritatea avorturilor este valabilă.

Avortul rămâne legal în statul Illinois.

Dr. Dennis Christensen spune că face parte dintr-un grup care încearcă să revigoreze serviciile de avort în Rockford, Illinois, parțial pentru a găzdui femeile din Wisconsin. Christensen este un obstetrician-ginecolog care a efectuat avorturi în Madison și Milwaukee și acum este în mare parte pensionar.

Christensen a achiziționat recent un fost birou de acupunctură pentru 75.000 de dolari și fosta clinică de urgență pentru animale din Rockford pentru 350.000 de dolari, conform înregistrărilor din Winnebago County.

Christensen a spus că intenționează să ofere avorturi medicamentoase la fostul cabinet de acupunctură începând vineri.

Nou formata Rockford Family Planning Foundation strânge fonduri și pregătește al doilea site pentru avorturi chirurgicale, contracepție și îngrijire aferentă.

„Simțim că este absolut esențial pentru noi să deschidem cât mai repede posibil”, a spus Jeanne Bissell, președintele fundației, citată de NBC News.

Singura excepție de la interzicerea avortului din Wisconsin implică un risc pentru viața mamei.

Guvernatorul democrat Tony Evers și procurorul general Josh Kaul au intentat luna trecută un proces în care contestă vechea lege, susținând că statutele anilor 1980 înlocuiesc interdicția și că aceasta a rămas latentă atât de mult timp încât ar trebui să fie inaplicabilă.

ADVERTISEMENT
Tags: