News

Ayatollahul Khamenei a găsit vinovații pentru protestele din Iran. Pe cine a acuzat liderul suprem, în prima declarație publică de la debutul manifestațiilor

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a răspuns public luni la cele mai mari proteste din Iran din ultimii ani
03.10.2022 | 18:31
Ayatollahul Khamenei a gasit vinovatii pentru protestele din Iran Pe cine a acuzat liderul suprem in prima declaratie publica de la debutul manifestatiilor
Khamenei a făcut primele declarații de la izbucnirea protestelor Foto: The Times of Israel
ADVERTISEMENT

Liderul suprem al Iranului acuză Israelul și SUA în primul comentariu public privind protestele. Khamenei spune că a fost “sfâșiat” de moartea Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani, dar condamnă dur protestele ca fiind un complot străin pentru a destabiliza Republica Islamică.

Ayatollahul Khamenei a găsit vinovații pentru protestele din Iran

Ayatollahul Ali Khamenei a rupt luni săptămâni de tăcere pentru a condamna ceea ce el a numit “revolte” și a acuzat SUA și Israelul că au planificat protestele.

ADVERTISEMENT

Khamenei a declarat că a fost “sfâșiat” de moartea Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani, în custodia poliției iraniene pentru moralitate, care a declanșat protestele la nivel național, numind moartea tinerei un “incident trist”. Cu toate acestea, el a condamnat aspru protestele ca fiind un complot străin pentru a destabiliza Iranul, reluând comentariile anterioare ale autorităților.

“Aceste revolte au fost planificate”, a declarat el în fața studenților la academia de poliție din Teheran. “Aceste revolte și insecurități au fost proiectate de America și de regimul sionist, precum și de angajații lor”, relatează The Times of Israel.

ADVERTISEMENT

El a descris scenele în care protestatarii și-au smuls vălurile impuse de stat și au dat foc moscheilor, băncilor și mașinilor de poliție ca fiind “nu normale” și “nefirești”.

Comentariile sale au fost făcute în timp ce protestele la nivel național declanșate de moartea lui Amini au intrat în a treia săptămână, în ciuda eforturilor guvernului de a reprima situația.

ADVERTISEMENT

Televiziunea de stat iraniană a raportat că numărul morților în urma ciocnirilor violente dintre protestatari și ofițerii de securitate ar putea ajunge la 41, fără a oferi detalii. Grupurile de apărare a drepturilor omului au oferit un număr mai mare de morți, Amnesty International, cu sediul la Londra, afirmând că a identificat 52 de victime, inclusiv cinci femei și cel puțin cinci copii.

Un număr incalculabil de persoane au fost reținute, oficialii locali raportând cel puțin 1.500 de arestări.

ADVERTISEMENT

Moartea Mahsei Amini a fost scânteia care a pornit valul de proteste

Autoritățile au acuzat în repetate rânduri țări străine și grupuri de opoziție exilate că au alimentat tulburările, fără a furniza dovezi.

Protestele legate de moartea lui Amini s-au alimentat de la o sursă profundă de nemulțumiri în Iran, inclusiv creșterea prețurilor, șomajul ridicat, restricțiile sociale și represiunea politică. Demonstrațiile au continuat în Teheran și în provincii îndepărtate, chiar dacă autoritățile au restricționat accesul la internet către lumea exterioară și au blocat aplicațiile de socializare.

La începutul noului an universitar, săptămâna aceasta, studenții s-au adunat în semn de protest la universități din Iran, potrivit unor videoclipuri distribuite pe scară largă pe rețelele de socializare, scandând sloganuri împotriva guvernului și denunțând represiunea forțelor de securitate asupra manifestanților.

Universitățile din marile orașe, printre care Isfahan în centrul Iranului, Mashhad în nord-est și Kermanshah în vest, au organizat proteste cu mulțimi de studenți care au aplaudat, au scandat și au ars vălurile impuse de stat.

“Nu-i spuneți protest, acum este o revoluție”, au strigat studentele de la Universitatea Shahid Beheshti din capitala Teheran, în timp ce femeile își scoteau hijaburile și le dădeau foc, în semn de protest față de legea iraniană care le obligă pe femei să-și acopere părul.

“Studenții s-au trezit, urăsc conducerea!”, au scandat mulțimile de studenți de la Universitatea din Mazandaran, în nordul țării.

ADVERTISEMENT