News

Azilele groazei, un scenariu care se poate repeta oricând. Concluzia Corpul de Control al Prim-Ministrului: e haos în sistem

Un raport al Corpului de Control al Prim-Ministrului confirmă haosul din sistem, în scandalul azilelor groazei. Ce și unde s-a greșit?
07.09.2023 | 16:44
Azilele groazei un scenariu care se poate repeta oricand Concluzia Corpul de Control al PrimMinistrului e haos in sistem
Marcel Ciolacu l-a demis pe președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, la puțin timp după izbucnirea scandalului azilelor groazei / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Corpul de Control al Prim-Ministrului a finalizat acțiunea de control la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, al cărei președinte a fost demis de Marcel Ciolacu în scandalul azilelor groazei.

Azilele groazei: cum s-a ajuns aici

Lipsa unui cadru legislativ, combinată cu indolența și ezitarea unor inspectori ai ANPDPD au făcut posibile monstruozitățile prezentate de presă în cazul azilelor de bătrâni.

ADVERTISEMENT

La aproape două luni după ce premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe Mihai Tomescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Corpul de Control a publicat un raport în care sunt scoase în evidență deficiențele constatate la fața locului.

Astfel, instituția care trebuia să apere drepturile persoanelor cu dizabilități s-a transformat în complice pentru cei care sunt bănuiți că profitau de pe urma bătrânilor cazați în azilele din județul Ilfov.

ADVERTISEMENT

Concluziile raportului indică faptul că reprezentanții ANPDPD și-au depășit atribuțiile în cadrul verificării activității celor două Centre de îngrijire a persoanelor adulte cu dizabilități, CIA Sfântul Gabriel cel Viteaz și CIA Armonia.

Surpriza din raportul Corpului de Control: nu există cadru legal

Pe de-o parte, inspectorii au dispus măsuri fără să existe un cadrul legal pentru acestea, arată Corpul de Control. Mai grav este că, din punct de vedere legal, centrele inspectate nu au obligația legală de a respecta măsurile impuse de instituția de supraveghere, mai arată raportul.

ADVERTISEMENT

”Reprezentanții ANPDPD au dispus măsuri către entitățile verificate pentru remedierea deficiențelor identificate, fără să existe un cadru legal care să permită acest lucru.

În prezent, măsurile dispuse de reprezentanții ANPDPD se realizează exclusiv în baza unei proceduri operaționale care nu este opozabilă persoanelor fizice și juridice verificate și care nu creează o obligație legală de implementare”, se arată în raport.

ADVERTISEMENT

Inspectorii și-au depășit atribuțiile și nu cunoșteau legea

Un alt aspect sesizat este că măsurile luate în cazul celor două centre au fost altele decât cele care intrau în atribuțiile ANPDPD, ceea ce indică o lipsă de cunoaștere a legislației, din partea angajaților instituției.

”În cadrul controalelor efectuate la nivelul celor 2 centre, reprezentanții ANPDPD și-au depășit atribuțiile și au stabilit inclusiv măsuri ce vizează respectarea standardelor minime de calitate a serviciilor sociale, atribuție prevăzută exclusiv în sarcina inspectorilor sociali din cadrul ANPIS (Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială)”, se mai arată în raportul Corpului de Control.

Conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități era obligată să sesizeze mai departe deficiențele constate la cele două centre.

Astfel, susține raportul, reprezentanții ANPDPD au sesizat AJIPS Ilfov în legătură cu neregulile sesizate cu 6 luni întârziere (în cazul CIA Sfântul Gabriel cel Viteaz) și cu 3 luni (în cazul CIA Armonia), permițând continuarea activității la nivelul celor două azile.

ANPDPD a cerut retragerea licențelor de funcționare abia după ce a izbucnit scandalul în presă

De asemenea, nu au fost sesizate Ministerul Muncii și Solidarității Sociale sau Agenția Națională Pentru Plăți și Inspecție Socială în regim de urgență (3 zile de la înregistrarea sesizării). Cele două instituții ar fi putut constata neregulile la nivelul azilelor și dispune suspendarea sau retragerea licenței de funcționare, printr-o comisie de evaluare constituită la nivelul ANPIS.

În fine, Corpul de Control a reproșat conducerii Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități că a solicitat retragerea licențelor de funcționare ale celor două centre abia după ce scandalul a explodat în presă, iar DIICOT a deschis un dosar penal de constituire a unui grup infracțional organizat.

Probleme au fost găsite și în exercitarea funcției de control și monitorizare la nivelul autorității, compartiment care funcționa cu un singur angajat, dar și în privința lipsei atribuțiilor în sarcina personalului referitoare la constatarea și aplicarea de sancțiuni contravenționale.

Fostul șef al autorității: ”Acțiunile de control au fost realizate cu profesionalism”

Mihai Tomescu, fostul șef al Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități a susținut, într-o postare, pe contul lui social, că toate controalele realizate de instituția pe care a condus-o au fost realizate ”cu profesionalism”.

„Legat de situația tragică și cele petrecute în serviciile sociale apărute în spațiul public zilele acestea, doresc să vă spun că monștrii care au avut aceste comportamente față de persoanele cu dizabilități trebuie să suporte consecințele legii. Vă asigur însă că toate acțiunile noastre de control și monitorizare au fost realizate cu profesionalism și de echipe formate din oameni de înaltă calitate morală”, a declarat Mihai Tomescu, la puțin timp după ce a fost demis de Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT