News

Bacalaureatul și Evaluarea Națională, echivalate cu mediile anilor de studiu. Proiectul adoptat tacit de Parlament

28.07.2020 | 10:50
Bacalaureatul si Evaluarea Nationala echivalate cu mediile anilor de studiu Proiectul adoptat tacit de Parlament
ADVERTISEMENT

Examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională ar putea să aibă o desfășurare total diferită în viitor, în condiții de stare de urgență sau stare de alertă.

Astfel, în Parlamentul României a fost adoptat tacit un proiect de lege care prevede modificări fundamentale pentru examenele finale ale elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a.

ADVERTISEMENT

Momentan, actul normativ a trecut cu succes de Camera Deputaților, iar până la finalizare mai are pasul decisiv: forul decizional, Senatul.

Bacalaureatul și Evaluarea Națională pot fi echivalate cu mediile anilor de studiu. Proiectul adoptat tacit de Parlament

Politicienii din România au ajuns la concluzi că organizarea celor două examene, Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2020 nu s-a ridicat la nivelul cerințelor, dată fiind criza sanitară pe care o traversăm. Pe fondul acestui lucru, deputatul PMP Petru Movilă a inițiat un proiect legislativ de completare și modificare a nuor paragrafe în Legea Educației Naționale.

ADVERTISEMENT

În consecință, Camera Deputaților a votat tacit un proiect de lege care prevede că, prin excepţie, în cazuri justificate reprezentate de declanşarea stării de urgenţă, stării de alertă şi de efectele generate de acestea, Ministerul Educaţiei şi Cercetării poate înlocui probele de la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat cu echivalarea mediilor, anunță Digi24.

”Prin excepție, în cazuri justificate reprezentate de declanşarea stării de urgenţă, stării de alertă, precum şi de consecinţele/efectele generate de acestea asupra sistemului de învăţământ pe termen scurt, mediu şi lung, Ministerul Educaţiei şi Cercetării poate înlocui probele expres stipulate prin echivalarea cu mediile obţinute şi rezultate din promovarea claselor V – VIII pentru fiecare candidat sau cu orice formă care să aibă la bază calculul mediilor rezultate din promovarea claselor V – VIII, pentru fiecare candidat, ori să aibă la bază calculul mediilor obţinute la disciplinele specifice pentru care sunt stabilite probe (…), prin aplicarea unei metodologii elaborate la nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării”, prevede în ceea ce priveşte Evaluarea naţională proiectul iniţiat de deputatul PMP Petru Movilă.

ADVERTISEMENT

În mod similar, proiectul care modifică şi completează Legea educaţiei naţionale prevede aceleaşi măsuri şi în cazul examenului de Bacalaureat. Și aici, în considerare vor fi luate mediile anilor de studiu, în acest caz ”calculul mediilor rezultate din promovarea claselor IX – XII, pentru fiecare candidat”.

Senatul, ultimul hop în calea legii privind Bacalaureatul și Evaluarea Națională

Dacă în primă fază termenul de adoptare tacită a acestei legi era stabilit pentru 3 septembrie, acesta a fost modificat pentru 3 iulie. Comisia de specialitate a Camerei întocmise un raport de respingere pentru acest proiect.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, proiectul a avut primul vot în Camera Deputaților, urmând ca Senatul, forul legislativ în această chestiune, să fie ultimul hop înaintea semnării și promulgării noii legi de către președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT