News

Băiatul care și-a ucis opt colegi de școală în Belgrad nu era drogat. Ce arată testele toxicologice

Băiatul care și-a ucis opt colegi de școală în Belgrad nu era drogat. Ce arată testele toxicologice efectuate după masacrul de la școala din centrul capitalei Serbiei.
04.05.2023 | 19:43
Baiatul care sia ucis opt colegi de scoala in Belgrad nu era drogat Ce arata testele toxicologice
Băiatul care și-a ucis opt colegi de școală
ADVERTISEMENT

Băiatul care și-a ucis opt colegi de școală în Belgrad nu era drogat. Ce arată testele toxicologice efectuate după masacrul de la școala din centrul capitalei Serbiei. Deși se zvonea că băiatul ar fi consumat droguri și s-ar fi aflat într-o stare de transă în momentul în care a început să împuște oameni, acesta era, de fapt, ”curat”.

Băiatul care și-a ucis opt colegi de școală în Belgrad nu era drogat

Conform agenției de știri Tanjug, care citează un avocat al familiei, testele toxicologice au ieșit negative, fiind vorba de teste efectuate la Academia militară medicală din Belgrad, cu scopul de a afla dacă atacatorul de 13 ani era sub influența drogurilor. Potrivit avocatei Irina Borovic, băiatul a discutat deja cu o echipă de medici de la Clinica de psihiatrie și neurologie pentru copii și adolescenți din Belgrad și va fi examinat în continuare în zilele următoare.

ADVERTISEMENT

Totodată, avocatul a precizat că tatăl băiatului, arestat preventiv pentru 48 de ore, probabil va petrece și mai mult timp în arest, după ce va fi prezentat în fața procurorului. Nu doar tatăl a ajuns în arest ci și mama băiatului, reținută pentru 48 de ore. Între timp, băiatul de 13 ani a ajuns la psihiatrie, unde medicii vor încerca să afle care e starea sa de sănătate.

”Astăzi este una dintre cele mai grele zile din istoria modernă a țării noastre. Îmi exprim condoleanțe familiilor, părinților, fraților, surorilor, bunicilor copiilor uciși, precum și copiilor și familiei agentului de securitate ucis”, a transmis președintele sârb Alexandar Vucic într-un discurs adresat națiunii.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să ne uităm la tipare, să ne uităm la responsabilitatea fiecăruia dintre noi și să căutăm o soluție pentru ca așa ceva, oricât de imprevizibil și de neașteptat ar fi, să nu se mai întâmple niciodată, dar trăim într-o astfel de lume încât este posibil. Nu m-am grăbit, nimeni nu s-a grăbit să facă declarații, am vrut să ne uităm la tot ce a mers prost sistemul, tot ce este responsabilitatea fiecăruia dintre noi pentru că nu putem înapoia copiii părinților lor”, a declarat președintele Serbiei.

Potrivit legii din Serbia, băiatul nu este responsabil din punct de vedere penal pentru că nu împlinise 14 ani. Așadar, tatăl său a fost arestat în calitate de proprietar al armei, iar mama sa pentru ca anchetatorii să afle dacă știa de acest atac. Președintele Vucic a transmis că vrea să schimbe legea ca răspunderea penală să fie scăzută la 12 ani, nu la 14 cum este acum.

ADVERTISEMENT

Mii de oameni s-au adunat în fața școlii unde s-a produs masacrul pentru a protesta față de întreaga situație. Trebuie menționat că școala Vracar se află într-o zonă de lux a Belgradului, unde există multe ambasade și muzee. Zoran Kesic, un comediant sârb și tatăl unui elev, a fost și el prezent la protest, la 24 de ore după ce venise în grabă să afle ce s-a întâmplat cu fiul său care învață acolo.

”Am venit în fața școlii să văd ce se întâmplă, pentru că și copilul meu merge la acea școală. Nu știu ce să spun, e groaznic, sunt foarte îngrijorat… Copiii noștri merg la școala asta…”, a declarat presei Kostic. Se pare că suspectul s-a predat singur și le-a cerut polițiștilor ajutor, pentru că ”avea nevoie să se calmeze”. În Serbia circulă foarte multe arme după războaiele din ultimele decenii, cu toate acestea atacurile armate sunt destul de rare.

ADVERTISEMENT