News

Kosovo se teme de o posibilă invazie a Serbiei. Anunțul premierului Albin Kurti

Premierul din Kosovo, Albin Kurti, se teme de o posibilă invazie a Serbiei, în condițiile în care Vladimir Putin și Rusia ar dori nespus încă un război în Europa.
11.08.2022 | 10:02
Kosovo se teme de o posibila invazie a Serbiei Anuntul premierului Albin Kurti
Armata Serbiei ar putea invada Kosovo, se teme premierul kosovar. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Conflictul dintre sârbi și kosovari de la începutul lunii august s-a stins rapid, însă autoritățile de la Priștina sunt în alertă. Forțele de menținere a păcii NATO din zonă, 4000 de soldați, au dat asigurări că vor interveni dacă Serbia ar încerca să invadeze Kosovo.

Kosovo se teme de o posibilă invazie a Serbiei

Cu toate acestea, kosovarii se așteaptă ca Serbia să devină ostilă în viitor. ”Nu ar trebui să excludem că aceste politici agresive ale Belgradului s-ar putea transforma, de asemenea, într-un atac împotriva Kosovo într-un fel sau altul”, a declarat premierul din Kosovo.

ADVERTISEMENT

„Nu spun că ne vor ataca săptămâna aceasta sau viitoare, dar ar fi total iresponsabil să excludem posibilitatea creșterii tensiunilor și a unor noi conflicte”, a adăugat Kurti.

Kosovo e independentă din 2008, într-o regiune unde 90% din cei aproape 2 milioane de locuitori sunt albanezi. Cu toate acestea, Serbia nu a renunțat niciodată la Kosovo, susținută moral de Vladimir Putin și sora mai mare, Rusia.

ADVERTISEMENT

”Despoticul președinte Vladimir Putin este un om care caută războiul și ar fi interesat să răspândească războiul. Dar avem instituțiile și organele noastre de securitate și apărare, Kosovo este un stat acum, nu mai suntem în anul 1998. Este anul 2022, așa că suntem mult mai pregătiți să ne apărăm suveranitatea, integritatea teritorială, să ne apărăm democrația, statul de drept și constituționalitatea”, a explicat Kurti, conform stiripesurse.ro.

În 1 august 2022, la granița dintre Kosovo și Serbia s-au auzit împușcături, în condițiile în care mai mulți sârbi au blocat frontierele cu camioane. Totul, pentru că autoritățile din Kosovo au decis să nu mai accepte plăcuțele de înmatriculare sârbești pe teritoriul Kosovo.

ADVERTISEMENT

Președintele sârb Alexandar Vucic a vorbit deschis despre un potențial război, pe care Serbia ar dori, totuși, să-l evite.

”Serbia nu a fost niciodată într-o situație mai complexă și mai dificilă în ceea ce privește Kosovo decât este astăzi. Dacă nu vor să păstreze pacea, vă spun, Serbia va câștiga”, a declarat liderul sârb.

ADVERTISEMENT

Între timp, NATO a avertizat Serbia că forțele sale de menținere a păcii vor interveni militar dacă pacea este pusă sub semnul întrebării în zonă.

”Toate părţile trebuie să se angajeze într-un mod constructiv în dialogul condus de UE şi să-şi soluţioneze diferendele prin diplomaţie. @NATO-KFOR este gata să intervină dacă stabilitatea este ameninţată, în conformitate cu mandatul său din partea ONU”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

ADVERTISEMENT
Tags: