Sport

Merita Leo Messi să câștige Balonul de Aur 2021? Cele mai mari controverse din istoria trofeului

Fiecare episod al duelului Messi - Ronaldo pentru Balonul de Aur a fost marcat de criticile fanilor jucătorului învins. Discuțiile însă apar și-n absența lui CR7, și se vorbește iar de Top 10 al trofeelor contoversate.
30.11.2021 | 00:54
Merita Leo Messi sa castige Balonul de Aur 2021 Cele mai mari controverse din istoria trofeului
ADVERTISEMENT

Orice top realizat pe baza voturilor exprimate de un juriu naște discuții, iar Balonul de Aur nu face excepție. Și controversele nu au lipsit de-a lungul timpului.

Cifrele seci sau trofeele au fost puse în balanță. Sau, uneori, a fost vorba doar despre impresia generală. Până la urmă, criterii la fel de subiective precum cele care duc la voturi, dar care au dus inclusiv la declarații incendiare. Așa cum s-a întâmplat și acum, în duelul în trei pentru Balonul de Aur 2021.

ADVERTISEMENT

Messi la a doua nominalizare în topul controverselor legate de Balonul de Aur

În ceea ce-l privește pe Leo Messi, nu este pentru prima dată când desemnarea sa drept câștigător naște discuții. Fiecare duel cu Cristiano a fost marcat de opinii pro și contra.

Dar nu numai. Argetinianul a fost extrem de critica pentru trofeul câștigat pentru performanțele din 2010. Opinia generală a fost că Iniesta sau Xavi meritau trofeul. Colegi cu Leo la FC Barcelona, aceștia au dus în acel an Spania către titlul suprem. Și, mai mult, La Roja era prima echipă care izbutea să obțină trofeul a o ediție care se desfășura în afara propriului continent.

ADVERTISEMENT

Acum se vorbește despre Lewandowski. Cu reușite palpabile (goluri și trofee). Dar și cu performanțe excelente în 2020. Atunci când trofeul nu s-a mai acordat din pricina pandemiei. Sau despre Jorginho. Care a câștigat UEFA Champions League, dar și titlul european, cu Italia.

Lista trofeelor controversate

Dacă privim în urmă, controverse sunt încă de pe vremea lui Maradona. Aveți mai jos o listă, în ordine cronologică. Care, evident, nu se dorește exhaustivă.

ADVERTISEMENT

1986: Igor Belanov

A fost anul lui Maradona, cu prestațiile încântătoare de la Cupa Mondială din Mexic. Turneu câștigat de Argentina. La acea vreme însă trofeul era acordat doar jucătorilor europeni. Belanov a primit Balonul de Aur pentru că a câștigat Cupa Cupelor cu Dinamo Kiev. Iar criticii se întreabă de ce nu a fost ales Gary Lineker, Gheta de Aur la Cupa Mondială.

1996: Matthias Sammer

Un mijlocaș defensiv? Greu de crezut că ar mai triumfa acum. A fost recompensat pentru performanțele izbutite cu Borussia Dortmund și Germania, care a devenit campioană europeană. Însă a luat Balonul de Aur pentru cu numai un punct avans în fața unui anume Ronaldo Nazario care începea să facă furori sub tricoul lui FC Barcelona.

ADVERTISEMENT

2000: Luis Figo

Un succes extrem de controversat pentru portughez. Și în cazul lui, precum al lui Belanov, existau măcar doi oameni îndreptățiți să primească trofeul. Unul era chiar cel pe care l-a învins, Zinedine Zidane. Celălalt, avea să recunoască chiar Figo, era Francesco Totti. ”Îmi pare rău că am furat Balonul de Aur în 2000 – l-ai meritat”, a spus el într-un mesaj către italian.

2001: Michael Owen

Owen este utimul englez care a câștigat Balonul de Aur. A marcat 24 de goluri în 46 de meciuri pentru Liverpool și a câștigat FA Cup, Cupa Ligii și Cupa UEFA. În fața lui Raul, care era cu Real în plin drum către Champions League și titlul de golgeter a competiției. Și al lui Oliver Kahn.

2003: Pavel Nedved

Cehul a avut un an foarte bun. Însă Thierry Henry făcea furori în campionatul Angliei, cu reușite pe bandă rulantă. Iar dacă era să fie ales cineva din Serie A, spun contestatarii lui Nedved, Maldini era prima alegere.

2004: Andriy Shevchenko

Ucraineanul a reușit să o ducă pe AC Milan la titlul în Serie A. A luat Balonul de Aur, dar s-a spus că Deco îl merita. Acesta câștigase Champions League, Cupa Intercontinentală, campionatul și Supercupa Portugaliei, cu Porto.

2006: Fabio Cannavaro

Italianul este dat drept exemplu pentru faptul că și fundașii pot câștiga trofeul. Însă o contribuție mai importantă la succesul Italiei la Cupa Mondială a avut coechipierul său, Gianluigi Buffon.

2013: Cristiano Ronaldo

Portughezul a marcat 66 de goluri în 56 de meciuri. Însă, chiar și așa, atunci când Pele i-a citit numele, comentatorii s-au întrebat de ce nu a fost ales Franck Ribery. Cel care fusese artizanul triplei realizate de Bayern Munchen. Și care a fost doar pe locul 3, fiind devansat și de Messi.

2018: Luka Modric

A dus Croatia in finala Cupei Mondiale. Insa s-a spus ca, probabil, trofeul a avut o altă justificare. Mai precis faptul că eforturile sale sub tricoul lui Real Madrid nu au fost recunoscute. Așa cum se întâmplase cu Xavi sau Iniesta.

 

 

ADVERTISEMENT