Life

Bani de la stat ca să te angajezi. Nu sunt puțini deloc și intră în două tranșe

Cine sunt românii care pot beneficia de stimulente financiare consistente din partea statului. Sumele nu sunt deloc mici, iar condițiile nu sunt imposibile.
15.03.2024 | 22:00
Bani de la stat ca sa te angajezi Nu sunt putini deloc si intra in doua transe
Cine sunt românii care pot primi bani din partea statului. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Statul român este dispus să facă orice pentru a reduce rata șomajului. În România, există multe persoane cărora le este mult mai comod să beneficieze de șomaj, decât să muncească. Pentru a-i motiva pe români să ia contact cu piața muncii, statul român oferă anumite stimulente financiare.

Statul român oferă bani tinerilor dornici de muncă

Piața locurilor de muncă din România este pe nisipuri mișcătoare. Românilor le este din ce în ce mai greu să se angajeze, iar motivele sunt numeroase. Tendința de a refuza un loc de muncă în prezentă atât în rândul adulților, cât și în al tinerilor.

ADVERTISEMENT

Din păcate, din ce în ce mai puțini tineri sunt motivați să ia contact cu piața locurilor de muncă. Pretențiile lor sunt din ce în ce mai mari, iar asta îi face pe mulți dintre ei să rămână șomeri.

Pentru a mai diminua rata șomajului la noi în țară, statul român a pregătit mai multe stimulente pentru tineri. Acestea sunt de ordin financiar, iar de ele pot beneficia doar cei care decis să intre în câmpul muncii.

ADVERTISEMENT

Aceste stimulente sunt oferite prin intermediul Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă și sunt de mai multe tipuri. Astfel, tinerii pot beneficia de prima de activare, de cea de inserție sau de prima de mobilitate.

De prima de activare pot beneficia tinerii care se angajează și care stau cel puțin trei luni la locul de muncă. Aceasta este în valoare de 1.000 de lei și se acordă în două tranșe de câte 500 de lei. Mai exact, prima tranșă la data angajării și a doua tranșă după ce au trecut cele trei luni.

ADVERTISEMENT

Cine poate beneficia de stimulente financiare consistente

Cei care beneficiază de această primă de activare trebuie să știe un detaliu foarte important. Și anume, că această primă nu se poate cumula cu niciun alt stimulent din cele menționate.

Primele de mobilitate sunt oferite de către stat celor care sunt dispuși să facă un sacrificiu. Și anume, să accepte locuri de muncă departe de casă. Această primă de mobilitate poate include și o primă de încadrare.

ADVERTISEMENT

Valoarea primei de încadrare poate ajunge la 55 lei pe zi, timp de 12 luni. De ea, însă, pot beneficia doar cei care lucrează la o distanță mai mare de 15 kilometri față de casă.

Tinerii care își găsesc loc de muncă la mai mult de 50 de kilometri de casă și aleg să se stabilească acolo beneficiază de prima de instalare. Valoarea ei este de 12.500 de lei, iar această sumă este destinată cheltuielilor de relocare, precum chirie și alte utilități.

Tot tinerii care se relochează pentru un loc de muncă situat la mai mult de 50 de kilometri de casă pot beneficia de prima de relocare. Valoarea ei este de 900 de lei și va fi acordată lunar, timp de trei ani.

ADVERTISEMENT