News

Bani de la stat pentru apicultori! Ce trebuie să facă toți crescătorii de albine

03.08.2020 | 15:47
Bani de la stat pentru apicultori! Ce trebuie să facă toți crescătorii de albine
Apicultorii au primit prelungirea solicitată. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Bani de la stat pentru apicultori! Aceasta este noutatea pe care au transmis-o printr-un comunicat reprezentanții Ministerului Agriculturii.

Aceștia spun că au decis prelungirea termenelor pentru depunerea unor documente în cadrul Programului Naţional Apicol, care are alocate 50,21 milioane lei în acest an.

ADVERTISEMENT

Concret, cei din minister au analizat situația și au decis prelungirea de la 1 august până la data de 1 septembrie 2020. Au fost luați în calcul mai mulți factori.

Apicultorii au primit prelungirea solicitată

În primul rând, apicultorii au spus că nu se pot încadra în termenul de 1 august pentru efectuarea analizelor fizico-chimice şi/sau pentru reziduuri care să ateste calitatea mierii.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că acest program are alocate 50,21 milioane lei pentru anul în curs. “În şedinţa de Guvern din 31 iulie 2020 a fost aprobată o hotărâre pentru completarea Anexei nr.2 la Hotărârea Guvernului nr. 339/2020 privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, precum şi a valorii sprijinului financiar.

Astfel, prin prezentul act normativ se reglementează o excepţie pentru anul 2020, în sensul prelungirii termenului de depunere a unor documente justificative (…)

(…) în cadrul acţiunilor ‘Raţionalizarea transhumanţei/stupăritului pastoral’ şi ‘Îmbunătăţirea calităţii produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piaţă’, de la 1 august până la data de 1 septembrie 2020″, a informat Ministerul Agriculturii.

ADVERTISEMENT

Documentele vizează copia cărţii de identitate a remorcii apicole şi copia buletinului de analize fizico-chimice/reziduuri.

“Prezenta hotărâre a fost adoptată la iniţiativa MADR, pentru a veni în sprijinul apicultorilor, în urma numeroaselor solicitări primite de la aceştia, care au evidenţiat faptul că nu se pot încadra în termenul de 1 august 2020 pentru efectuarea analizelor fizico-chimice şi/sau pentru reziduuri care să ateste calitatea mierii, (…)

(…) precum şi pentru achiziţionarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie – remorci şi mijloace de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral, (…)

ADVERTISEMENT

(…) pe de o parte din cauza capacităţii reduse a laboratoarelor autorizate de a efectua respectivele analize, iar pe de altă parte din cauza măsurilor de prevenire a răspândirii pandemiei cu COVID 19 ce au afectat activitatea apicultorilor”, au mai spus cei din Ministerul Agriculturii.

Valoarea sprijinului financiar alocat pentru Programul Naţional Apicol în perioada 2020 – 2022 este de 150,62 milioane lei, din care: 50,21 milioane lei în 2020, 50,23 milioane lei în 2021 şi alte 50,18 milioane lei în 2022.

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri