News

Bani de la stat pentru îngrijirea vârstnicilor de către rude. Propunerea va ajunge pe masa guvernanților

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale vrea să scoată bătrânii din azil și să le încurajeze rudele să aibă grijă de aceștia.
17.09.2022 | 15:44
Bani de la stat pentru ingrijirea varstnicilor de catre rude Propunerea va ajunge pe masa guvernantilor
Ajutor financiar pentru îngrijirea vârstnicilor. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Persoanele vârstnice sunt deseori internate în cămine de bătrâni, pentru că familia sau apropiații nu fac față din punct de vedere financiar și psihic îngrijirii acestora în confortul propriei case.

Ajutor de la stat pentru îngrijirea vârstnicilor

Ministerul vrea să descurajeze acest trend și a gândit un proiect de hotărâre care privește plata rudelor care au în grijă un astfel de vârstnic. Mai mult, sunt luate în considerare diverse servicii de consiliere și de ajutor psihologic pentru familie.

ADVERTISEMENT

”Proiectul de HG privind aprobarea Strategiei naționale privind îngrijirea de lungă durată și îmbătrânirea activă pentru perioada 2023-2030 prevede, printre altele, o serie de măsuri pentru sprijinirea îngrijitorilor informali.

Asta, pentru ca aceștia să fie stimulați să aibă grijă de persoanele vârstnice dependente din familie, fără a mai fi nevoie de plasarea acestora în cămine de îngrijire”, menționează Avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Conform Legii 292/2011 a a asistenței sociale, îngrijitorul informal e ”persoana necalificată, membru al familiei, rudă sau orice altă persoană, care asigură îngrijirea personală, respectiv ajutorul pentru efectuarea activităților de bază și instrumentale ale vieții zilnice de către persoana care și-a pierdut autonomia funcțională”.

Pentru a sprijini aceștiîngrijitori informali, MMSS alături de Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice va efectua un studiu în perioada 2023-2024, pentru a stabili de ce au nevoie acești oameni pentru a le oferi bătrânilor o viață mai ușoară.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii proiectului de lege menționează că bătrânii au aceleași nevoi ca și persoanele cu dizabilități, însă ajutorul oferit de stat e inechitabil în cazul vârstnicilor. Aceștia primesc doar 10% din finanțarea pe care o primesc persoanele cu dizabilități.

Planurile gândite de MMSS au un ”orizont de aplicare” perioada 2023-2030 și vor stabili clar un cuantum al ajutorului pentru îngrijirea persoanelor vârstnice și vor oferi servicii de consiliere, coordonare, supervizare a îngrijitorilor, servicii de tip respiro, ajutor psihologic și prevenirea burnout-ului.

ADVERTISEMENT

Pentru ca acest proiect de HG să intre în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de către Guvern și publicat în Monitorul Oficial. În acest context, în care planul ministerului pare a fi unul pe termen lung, rămâne de văzut dacă viitoarea guvernare sau viitorul președinte vor reuși să cadă de acord cu aceste măsuri.

ADVERTISEMENT
Tags: