News

Recalculare pensii 2024. Ei sunt românii care primesc cei mai mulți bani în plus de la 1 septembrie

Recalculare pensii 2024. Românii care primesc cei mai mulți bani în plus de la 1 septembrie 2024. Anunțul Casei Naționale de Pensii.
05.03.2024 | 11:33
Recalculare pensii 2024 Ei sunt romanii care primesc cei mai multi bani in plus de la 1 septembrie
Recalculare pensii 2024. Categoria de români care va încasa cei mai mulți bani în plus de la 1 septembrie. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Recalculare pensii 2024. Care sunt românii cei mai privilegiați de noua Lege a pensiilor. O categorie anume va primi cei mai mulți bani la venit după data de 1 septembrie. Anunțul Casei de Pensii.

Recalculare pensii 2024. Categoria de români care va încasa cei mai mulți bani în plus de la 1 septembrie

La finalul lunii februarie, Guvernul Ciolacu a aprobat Normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, respectând angajamentele față de pensionari.

ADVERTISEMENT

Hotărârea Guvernului privind Normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 a fost aprobată în ședința Executivului. Normele fac parte din proiectul amplu asumat de Guvernul României de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echității, contributivității și stabilității în muncă”, anunța Ministerul Muncii.

Guvernanții dau asigurări că nicio pensie nu va scădea după 1 septembrie. La ianuarie 2024, pensiile tuturor românilor au fost majorate cu 13,8%. Din toamnă, se vor achita pensiile recalculate. Este pentru prima dată când în același an au loc și o majorare a pensiilor, și o recalculare a acestora.

ADVERTISEMENT

Suntem în linie dreaptă, știm ce avem de făcut și cum trebuie făcut astfel încât la 1 septembrie pensionarii să-și primească drepturile legitime după o viață de muncă.

(…) Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege, și anume faptul că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiul de cotizare mare”, este mesajul transmis de președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Dar care sunt românii cei mai avantajați de acest proces de recalculare a pensiilor? Răspunsul la această întrebare o dau tot guvernanții. Legea pensiilor, publicată deja în Monitorul Oficial, spune că românii pot primi bonusuri în bani la pensie. Totul în funcţie de numărul de ani pe care îi lucrează şi de stagiul de cotizare, potrivit noii legi a pensiilor.

Cei mai avantajaţi de acest proces al recalculării sunt acei pensionari cu peste 25 de ani în muncă. Ei sunt cei care vor primi aşa-zisele puncte bonus pentru fiecare an suplimentar.

ADVERTISEMENT

Ce bonusuri pot primi românii la pensie

Pensionarii care au lucrați peste 25 de ani, adică peste stagiul mediu de cotizare care este de 15 ani, vor primi 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat peste 25 de ani. Apoi, cei care au lucrat peste 30 de ani primesc 0,75 de puncte pentru fiecare an lucrat peste acea perioadă.

Cetățenii care au lucrat şi au peste 35 de ani de cotizare vor primi un punct pentru fiecare an lucrat peste cei 35 în care au cotizat. Guvernul a anunțat că recalcularea pensiilor va trebui finalizată în august 2024. Apoi, de la 1 septembrie, legea va intra în vigoare, iar românii vor primi pensiile majorate.

ADVERTISEMENT