News

Bani pentru politrucii învățământului preuniversitar. Inspectorii școlari ar putea să-și deconteze unele cheltuieli

Un grup de deputați a propus ca statul să deconteze cheltuielile de transport pentru inspectorii școlari dacă au domiciliul în altă localitate decât cea în care lucrează.
07.11.2023 | 08:03
Bani pentru politrucii invatamantului preuniversitar Inspectorii scolari ar putea sasi deconteze unele cheltuieli
Cheltuielile cu transportul ale inspectorilor școlari ar putea fi decontate/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Noile legi ale educației abia au fost adoptate și deja sunt supuse unui val de propuneri de modificare inițiate de parlamentari. Una dintre aceste inițiative vizează suplimentarea veniturilor pentru inspectorii școlari, prin decontarea cheltuielilor de transport, măsură care ar viza un grup restrâns de persoane care, de obicei, își datorează funcțiile susținerii partidului politic din care fac parte.

Beneficiu pentru inspectorii școlari numiți de partide

Proiectul a fost inițiat de către deputatul Adrian-Miroslav Merka, reprezentant al cehilor și slovacilor în Parlament, și beneficiază de semnături de susținere din partea altor colegi de-ai săi din grupul minorităților naționale. Inițiativa prevede modificarea Legii 198/2023 a învățământului preuniversitar.

ADVERTISEMENT

În cazul în care inspectorul școlar general/ inspectorul general adjunct al direcției județene de învățământ preuniversitar/ Direcției Municipiului București de Învățământ Preuniversitar nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială în care direcția de învățământ preuniversitar își are sediul și în care acesta își desfășoară activitatea, i se asigură decontarea cheltuielilor de transport, din bugetul Ministerului Educației”, prevede unicul articol al proiectului de lege.

Astfel, legea este făcută în beneficiul unui număr de maxim 126 de persoane, câte trei în fiecare județ (inspectorul general și doi adjuncți), asta presupunând că niciunul nu locuiește în municipiul reședință de județ în care locuiește, lucru altminteri destul de puțin probabil. „Considerăm că această măsură ar fi extrem de benefică și încurajatoare pentru inspectori”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege, inițiatorul susținând că măsura se impune prin simetrie cu prevederea din lege care impune unităților administrativ-teritoriale să suporte cheltuielile de transport pentru profesorii navetiști.

ADVERTISEMENT

Numai că analogia făcută este înșelătoare. Suportarea cheltuielilor pentru cadrele didactice care locuiesc în altă localitate decât cea în care predau este menită să încurajeze profesorii să ocupe catedre inclusiv în localități rurale, multe dintre acestea fiind la distanță față de orașe sau chiar greu accesibile.

În schimb, decontarea cheltuielilor pentru inspectori nu are impact direct asupra calității învățământului, iar beneficiarii sunt de obicei profesori care au obținut aceste funcții fie calității de membru de partid, fie a susținerii oferite de un partid politic. Astfel, se va ajunge ca un inspector care și-a făcut o casă în județul Ilfov, de exemplu, dar lucrează la București să meargă la serviciu pe cheltuiala statului pentru o navetă de câțiva kilometri. Alți beneficiari sunt inspectorii școlari cu case în „comunele-dormitor” din jurul marilor orașe.

ADVERTISEMENT

Studenții, protejați de durata prea mare a cursurilor

Un  alt proiect de lege legat de domeniul educației a fost depus de un grup de parlamentari USR, ce propun introducerea unei prevederi suplimentare în Legea 199/2023 privind învățământul universitar, care să reglementeze durata activităților zilnice la care trebuie să participe un student.

Motivația proiectului amintește că există cazuri în care între cursuri, seminare/ laboratoare există pauze care prelungesc nejustificat durata în care studenții trebuie să se afle în zona universității, fapt care duce la oboseală accentuată, fiind afectată totodată capacitatea studenților de a se angaja ca să-și suplimenteze veniturile. Inițiatorii amintesc protestul din iunie al studenților de la Universitatea de Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, după ce conducerea universității a impus ca o condiție obligatorie de promovare a anului universitar o prezență de cel puțin 70% la cursuri. Mediciniștii ieșeni au reclamat că sunt zile în care au cursurile întinse și de-a lungul a 12 ore, în intervalul 07.30 – 19.30.

ADVERTISEMENT

Prin proiectul de lege studenților li se permite să refuze participarea la procesul educațional pe o durată mai mare de opt ore, calculate din momentul în care începe primul curs și până la încheierea ultimului curs din acea zi. Neparticiparea la cursurile programate peste acest prag nu va putea fi socotit absență, nu va afecta posibilitatea studentului de a susține un examen și nici nota obținută.

ADVERTISEMENT