News

Banii pe care nu-i poate lua niciodată președintele asociației de proprietari. E interzis prin lege să ocupe și această funcție

Locuitorii de la bloc trebuie să știe că președintele asociației de proprietari are anumite reguli de respectat, potrivit legii.
17.03.2024 | 07:30
Banii pe care nui poate lua niciodata presedintele asociatiei de proprietari E interzis prin lege sa ocupe si aceasta functie
Banii pe care nu-i poate lua președintele asociației de proprietari. colaj Fanatik/ Foto pinterest/Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Românii care stau la bloc trebuie să știe că președintele asociației de proprietari are anumite reguli de respectat, potrivit legii în vigoare. Concret, persoana care deține această funcție nu poate îndeplini și altele.

Banii care nu ajuns la președintele asociației de proprietari

Conform legislației asociațiilor de proprietari din România există incompatibilități referitoare la preluarea anumitor atribuții, respectiv funcții. Mai exact, cel care este președintele asociației de proprietari nu are dreptul să fie și cenzor.

ADVERTISEMENT

O asociație de proprietari este formată dintr-o adunare generală, formată din cei care fac parte din asociație, un comitet executiv, președintele asociației, un cenzor ori o comisie de cenzori și un administrator de bloc.

Numărul membrilor comitetului executiv nu trebuie să fie mai mare de patru. Legea prevede ca cel care este președinte și, implicit, membru în comitet, să nu îndeplinească și funcția de cenzor ori membru în comisia de cenzori.

ADVERTISEMENT

„Comitetul executiv este format din președintele asociației și un număr par de membri, nu mai mare de patru, astfel încât numărul membrilor comitetului executiv nu poate fi mai mare de cinci”, se arată în legea asociaților de proprietari.

Administratorul blocului nu poate face parte fin comitetul executiv

Mai mult, administratorul unui bloc și rudele sale nu pot face parte din comitetul executiv. Această regulă se aplică inclusiv dacă persoanele în cauză sunt proprietari ai unei locuințe în imobilul cu pricina.

ADVERTISEMENT

De asemenea, președintele asociației nu are dreptul de a fi și administrator de bloc. „Administratorul, reprezentantul/reprezentanții administratorului, soțul/soția, ascendenții, descendenții săi, precum și cenzorul sau membrii comisiei de cenzori, chiar dacă sunt proprietari, nu pot fi membri ai comitetului executiv al asociației de proprietari”, arată Legea nr. 196/2018, conform avocat.net.

Există o excepție în cazul asocațiilor cu maximum zece apartamente. În acest caz, președintele asociației poate îndeplini și funcția de administrator. În contextul menționat, comitetul executiv poate să nu fie înființat.

ADVERTISEMENT

„La asociațiile de proprietari din condominiile care cuprind maximum 10 unități de proprietate imobiliară, dacă adunarea generală hotărăște în acest sens, președintele asociației de proprietari poate îndeplini și funcția de administrator. Se constituie următoarele organe: a) adunarea generală; b) președintele; c) cenzorul”, se menționează în Lege.

ADVERTISEMENT
Tags: