Life

Cum să te asiguri că nu plătești prea mult la întreținere. Este lege scrisă, dar nu sunt mulți administratori care o respectă

Plata întreținerii este, de cele mai multe ori, subiectul unor dileme, discuții sau chiar tensiuni între administratori și locatari.
24.02.2024 | 10:13
Cum sa te asiguri ca nu platesti prea mult la intretinere Este lege scrisa dar nu sunt multi administratori care o respecta
Cheltuielile cu întreținerea sunt subiect de discuții între administratori și locatari. Ce spune legea / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Plata întreținerii la bloc este privită de locatari, de multe ori, cu mirare. Calculele sunt motiv de nelămuriri, iar discuțiile cu administratorii vin din cauza bănuielilor că s-ar plăti prea mult la întreținere.

Cum să nu plătești prea mult la întreținere! Legea pe care unii administratori nu o știu

Lună de lună, locatarii blocurilor au de plătit cheltuielile. Întreținerea, așa cum este cunoscută în limbajul comun. Adică o cotă de contribuție stabilită de administrator și care include, pe lângă cheltuielile asociației de proprietari, și plata unor utilități comune blocului.

ADVERTISEMENT

Întreținerea lunară se stabilește în funcție de mai mulți factori. Printre aceștia sunt numărul de persoane, dar și consumul de căldură sau cantitatea de apă caldă și rece – pentru cei fără centrală proprie – folosită. Cheltuielile asociației sunt și cele legate de întreținerea dependințelor comune ale blocului, sistemului de conducte și plata administratorului.

Conform avocat.net, cheltuielile comune sunt împărțite după mai mulți factori. Astfel, legea 196/2018 prevede că aceste cheltuieli se repartizează pe numărul de persoane care locuiesc în apartament, dar și în funcție de consumurile individuale. Iar locatarii au, conform legii, mai multe metode prin care se pot asigura că suma plătită este cea corectă când vine vorba de întreținere.

ADVERTISEMENT

Astfel, conform legii, proprietarii apartamentelor au dreptul să solicite în scris și să primească copii pentru fiecare factură. Mai mult, administratorii sunt obligați să afișeze documentele care generează bugetul de venituri și cheltuieli ai asociației.

Ce pot solicita proprietarii când vine vorba de întreținere

Conform legii, proprietarii apartamentelor au dreptul să solicite explicații cu privire la veniturile și cheltuielile asociației. Evident, dacă sunt nemulțumiți de explicațiile primite – sau de suma care le este solicitată la întreținere – pot depune și o contestație. Conform legii, ea trebuie depusă, în scris, la maximum 10 zile de la afișarea listei cu sumele care trebuie plătite ca întreținere.

ADVERTISEMENT

Sunt cazuri în care președintele asociației sau administratorul nu răspund solicitărilor cu privire la transparența cheltuielilor. În acest caz, conform legii, proprietarul nemulțumit de suma de la întreținere poate solicita comisiei de cenzori pentru a vedea documentele cerute.

În cazul în care nici atunci solicitarea lui nu este băgată în seamă, proprietarul mai are o variantă. Trebui să adreseze, în scris, o solicitare pe această temă primăriei. În solicitare, trebuie să ceară, explicit, intervenția autorităților și, desigur, să ceară ca documentele cu privire la cheltuieli să îi fie înmânate de cei responsabili.

ADVERTISEMENT

Proprietarii de apartamente trebuie, la rândul lor, să își facă un obicei să solicite, regulat, extrasele de cont. Conform legii, asociația trebuie să aibă un cont valabil. În acest fel, ei se pot asigura că suma de la întreținere nu e prea mare.

ADVERTISEMENT