News

Banii proveniți din traficul de droguri, investiți în secțiile de poliție. Ministrul Predoiu vrea să-și stimuleze subalternii

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu vrea ca banii confiscați de la traficul de droguri să nu mai fie remiși bugetului de stat, ci să rămână la polițiști și procurori.
02.02.2024 | 18:57
Banii proveniti din traficul de droguri investiti in sectiile de politie Ministrul Predoiu vrea sasi stimuleze subalternii
Cătălin Predoiu vrea să dea poliției banii proveniți din confiscările în cazurile de trafic de droguri/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și fostul ministru de Finanțe Alexandru Nazare au inițiat un proiect de lege prin care banii și bunurile care sunt confiscați pe motiv că provin din traficul de droguri să rămână la unitățile de poliție și de parchet implicate în combaterea acestei infracțiuni.

Patru ani cu fonduri suplimentate pentru MAI și DIICOT

Proiectul lui Predoiu și Nazare a fost depus la Senat și are semnături de susținere din partea mai multor zeci de parlamentari ai PNL. Principala prevedere este legată de modificarea articolului 16 din Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, articol care prevede că drogurile și alte bunuri care au făcut obiectul infracțiunilor menționate se confiscă, precum și banii, valorile sau orice alte bunuri dobândite prin valorificarea drogurilor.

ADVERTISEMENT

Banii proveniți din aceste confiscări sau din valorificarea bunurilor confiscate sunt făcute venit la bugetul de stat. Însă ministrul de Interne vrea ca banii să rămână la instituțiile MAI implicate în combaterea traficului de droguri, precum și la DIICOT, parchetul care se ocupă de combaterea crimei organizate.

Prin excepţie de la prevederile alin.(3), în perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2028, sumele rezultate din valorificarea bunurilor confiscate şi banii confiscaţi, conform alin. (1) şi (2), constituie venituri ale bugetului de stat, se evidenţiază în cont separat în bugetul de stat şi se alocă integral şi în cote egale, prin legea bugetului de stat, pentru cheltuieli privind dotările unităţilor specializate în prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române, Ministerului Public şi Direcţiei Generale a Vămilor”, prevede noul alineat introdus în articolul 16.

ADVERTISEMENT

Asta ar însemna că timp de patru ani, MAI ar urma să-și finanțeze unitățile specializate în combaterea traficului de droguri din ceea ce confiscă de la traficanți. Banii vor fi împărțiți în cote egale între instituții și vor fi folosiți exclusiv pentru dotări.

Autoritățile abilitate în combaterea traficului și consumului ilicit din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române, Ministerului Public şi Direcţiei Generale a Vămilor nu dispun de dotările necesare, chiar dacă, anual, prin acțiunile întreprinse de funcționari, ofițeri și procurori, bugetul de stat încasează venituri din valorificarea veniturilor confiscate ca urmare a săvârșirii infracțiunilor la regimul drogurilor”, susțin Predoiu și Nazare în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Ministrul Predoiu speră la rezultate spectaculoase

Chiar dacă bugetul de stat va fi privat de o sursă de venituri pe următorii ani, inițiatorii cred că pe termen mediu și lung încasările vor crește întrucât dotările suplimentare obținute astfel de către polițiști și procurori vor crește eficiența activității acestora în combaterea traficului de droguri, mai ales că aceștia ar fi și mai motivați în activitatea lor.

Mai mult, Cătălin Predoiu crede că acest proiect va reduce și cheltuielile statului, iar motivele invocate par să arate un optimism exacerbat al ministrului privind efectele proiectului său de lege el menționând: „reducerea cheltuielilor cu tratamentul medical necesar dependenților de droguri, reducerea cheltuielilor materiale determinate de accidente și incidente provocate de consumatorii de droguri, diminuarea cheltuielilor aferente acțiunilor de ordine publică etc.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege inițiat de către ministrul de Interne face parte dintr-o serie mai amplă de inițiative legislative care au urmat accidentului de la 2 Mai din vara anului trecut, când un șofer drogat a ucis doi adolescenți. Astfel au fost inițiate o serie de proiecte care măreau pedepsele nu doar pentru traficanții de droguri, ci și pentru consumatori, iar o alta, promovată de către ministrul Justiției Alina Gorghiu vizează crearea unui Registru al traficanților de droguri, registru în care vor fi incluși inclusiv consumatorii.

Menționarea în registru nu este o simplă inventariere întrucât acest lucru va face ca persoane condamnate pentru consum propriu să aibă viața privată controlată de către poliție până la 10 ani de la condamnarea inițială, chiar și pentru pedepse cu suspendare. Astfel, cei incluși în registru vor trebui să meargă periodic la poliție și să prezinte informații legate de viața lor privată, precum călătoriile și scopul lor, persoanele cu care intră în contact ș.a.

ADVERTISEMENT