News

Bărbat care și-a violat fiica vitregă de 12 ani, lăsat liber de procurori. Magistrații spun că nu au avut dovada că fata nu a consimțit

Un bărbat care și-a violat fiica vitregă, în vârstă de doar 12 ani, a fost lăsat în libertate de către procurorul de caz
17.12.2023 | 17:40
Barbat care sia violat fiica vitrega de 12 ani lasat liber de procurori Magistratii spun ca nu au avut dovada ca fata nu a consimtit
Violatorul unei fetițe de 12 ani, lăsat în libertate. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Bărbatul a fost reținut abia la finalul săptămânii trecute, atunci când fiica sa vitregă a născut un băiețel iar analizele de sânge au arătat că tatăl vitreg este tatăl copilului. Chiar și așa, bărbatul a fost pus sub acuzare doar pentru infracțiunea de act sexual cu un minor, asta deși fiica vitregă are doar 12 ani.

Victima, lăsată la cheremul violatorului

Cazul revoltător s-a întâmplat la Parchetul Marghita, localitate din județul Bihor. Potrivit presei locale, o fată de 12 ani din comuna Spinuş a rămas însărcinată cu concubinul mamei. Autoritățile au știut încă din vară că fata minoră este însărcinată.

ADVERTISEMENT

Potrivit publicației Bihoreanul, femeile din localitate au observat că tânăra este însărcinată și au înștiințat Asistența Socială și apoi informația a ajuns la Poliție. Deși toată lumea din sat știa cine este tatăl copilului, se pare că autoritățile au crezut povestea violatorului, care a dat vina pe un alt minor din sat. Astfel, tânăra a fost lăsată în continuare în aceeași locuință cu violatorul ei.

„Vânzătoarele de la magazinul din sat au văzut-o, în primăvară, că îi creşte burtica şi au anunţat-o pe asistenta socială din Primărie. La şcoală, fetiţa a fost chemată să spună ce s-a întâmplat, dar n-a vrut să zică nimic. A fost dusă la spital, acolo s-a stabilit că era însărcinată în cinci luni şi a fost anunţată Poliţia.

ADVERTISEMENT

A dat vina pe un alt copil. Știa că, fiind minor, acesta nu putea fi cercetat penal. Dar după ce fetiţa a născut, în luna octombrie, s-au prelevat probe de sânge, iar rezultatul a confirmat că el e tatăl copilului”, scrie publicația Bihoreanul, citând surse. Ziarul notează că deși Parchetul de pe lângă Judecătoria Marghita a fost sesizat încă din vară despre acest abuz, ea a fost lăsată în continuare să locuiască împreună cu violatorul.

Violatorul, lăsat liber de procurori

Între timp fata de 12 ani a născut un băiat, și abia acum autoritățile s-au mișcat și au efectuat testele ADN care au arătat că tatăl vitreg este tatăl copilului. După cum notează Bihoreanul, chiar și în aceste condiții, procurorii nu l-au reținut pe bărbat pentru viol, deși vorbim de o minoră de 12 ani, ci pentru infracțiunea de act sexual cu un minor.

ADVERTISEMENT

„Abia joi, când procurorii au primit rezultatul testului ADN, bărbatul a fost reţinut pentru 24 ore şi pus sub urmărire penală. Însă doar pentru act sexual cu un minor, nu pentru viol, ca şi cum o fetiţă în vârstă de 12 ani ar întreţine relaţii intime de plăcere cu un individ care i-ar putea fi tată! 

Motivul? Deşi ar fi avut o jumătate de an pentru a duce copila în faţa unor specialiști, care să o evaluze medico-legal, anchetatorii nici măcar nu s-au sinchisit. La dosarul cauzei nu există nici acum vreun document care să arate dacă violatorul a profitat de neajutorarea fetiţei care trăia sub acoperişul său, dacă a maltratat-o, a ameninţat-o ori a forţat-o în vreun fel să i se supună. O recunoaşte anchetatorul din caz, procurorul Alexandru Lup”, scrie publicația citată.

ADVERTISEMENT

Mai mult, procurorul de caz spune că bărbatul va fi lăsat în libertate pentru că nu există dovada că minora nu și-a dat consimțământul pentru a întreține acte sexuale. „Până nu avem negru pe alb dovada faptului că fetiţa nu şi-a dat consimţământul pentru actul sexual, nu este oportun să solicităm măsuri preventive”, a declarat, pentru Bihoreanul, procurorul de caz.

ADVERTISEMENT