News

Bărbatul dispărut în lacul Tarnița a fost găsit. Trupul a fost descoperit la mare adâncime

Echipele de salvare au reușit să găsească trupul bărbatului înecat în lacul Tarnița, din județul Cluj, în timpul unei plimbări cu caiacul.
10.09.2023 | 17:51
Barbatul disparut in lacul Tarnita a fost gasit Trupul a fost descoperit la mare adancime
Operațiuni de căutare pe lacul Tarnița/ Foto: Salvamont Cluj
ADVERTISEMENT

Trupul bărbatului care s-a înecat sâmbătă în lacul Tarnița din județul Cluj a fost găsit de către scafandrii de la Salvamont la o adâncime de 23 de metri. Recuperarea cadavrului pentru a fi remis familiei a fost posibilă datorită unei tehnologii intrate recent în dotarea Salvamont.

Un bărbat a fost dat dispărut, sâmbătă după-amiază în lacul Tarnița, existând indicii că acesta s-ar fi scufundat odată cu caiacul în care se afla. Pompierii și scafandrii au început operațiunile de căutare ale bărbatului.

ADVERTISEMENT

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj a anunțat că operațiunile de căutare au fost declanșate imediat cu trei bărci, fiind totodată mobilizate și două echipaje de scafandri. Unul aparține ISU Cluj, iar celălalt a fost trimis de Salvamont.

Echipajele noastre au fost solicitate în urmă cu puține momente să desfășoare o misiune de salvare-căutare pe lacul Tarnița, unde s-ar fi scufundat un bărbat cu caiacul. La fața locului a ajuns o autospecială de la Garda de intervenție Gilău, iar forțele vor fi suplimentate cu echipajul de scafandri de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca, plus alte două bărci de căutare salvare. De asemenea, au fost mobilizați și colegii de la Salvamont, care vor trimite scafandri”, anunța ISU Cluj.

ADVERTISEMENT

Operațiunile de căutare au fost anevoioase din cauza suprafeței mari a lacului Tarnița, de 215 hectare și o lungime de aproximativ 8 kilometri, la care se adaugă și o adâncime mare, care în unele locuri ajunge la circa 70 de metri.

În consecință, căutările au fost întrerupte la lăsarea nopții pentru a fi reluate odată cu răsăritul zilei de duminică. Între timp, au fost trimise de la Salvamont Gorj echipamente sofisticate pentru căutare: un detector performant gândit special pentru acest gen de situații, precum și o dronă subacvatică.

ADVERTISEMENT

Nu întotdeauna echipele de salvare pot fi anunțate în timp util, mai ales când vorbim de puterea apelor, însă și în aceste situații deja tragice venim în sprijinul familiei îndurerate”, se spune într-o postare pe contul de Facebook al Salvamont Cluj.

Potrivit informațiilor publicației locale Cluj24, bărbatul care s-a înecat în timpul plimbării cu caiacul era un tânăr de 23 de ani din orașul clujean Huedin. Era profesor de educație fizică și sport la una din școlile din localitate.

ADVERTISEMENT

Lacul Tarnița este o destinație turistică intens frecventată de către locuitorii județului Cluj, mai ales la final de săptămână. Una dintre principalele atracții este tocmai posibilitatea plimbărilor cu caiacul sau cu barca, precum și navigarea cu iole, care sunt ambarcațiuni de mici dimensiuni, cu pânze.

ADVERTISEMENT