Sport

Joan Laporta, convins că va scăpa în ”cazul Negreira”. ”Nu vor putea dovedi că am cumpărat arbitri”

Barcelona și Joan Laporta au fost acuzați oficial în „cazul Negreira”, însă președintele catalanilor este convins că nu se va putea dovedi fapta.
19.10.2023 | 12:00
Joan Laporta convins ca va scapa in cazul Negreira Nu vor putea dovedi ca am cumparat arbitri
Președintele Barcelonei, Joan Laporta, a anunțat că nici el și nici clubul nu vor avea de suferit în ”cazul Negreira”, deoarece nimeni nu poate dovedi că s-au cumpărat arbitri. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT
19-10-2023
09:10

Laporta dă asigurări în ”cazul Negreira”

Președintele Barcelonei, Joan Laporta, a anunțat că nici el și nici clubul nu vor avea de suferit în ”cazul Negreira”, deoarece nimeni nu poate dovedi că s-au cumpărat arbitri.

”Putem sta liniştiţi. Va fi ca atâtea alte cazuri ale acestui judecător (n.r. – Joaquin Aguirre) care au trebuit să fie clasate. Decizia judecătorului nu are niciun temei și nu sunt de acord.

Cunoscând istoria acestui judecător, apărarea noastră ne avertizase deja că ar putea să mă acuze, mă așteptam, dar sunt calm pentru că nu există mită, cu atât mai puțin mită în formă continuată. Este o decizie chiar contrară criteriilor acuzării, care vorbește despre corupție sportivă și administrare nedreaptă.

Au fost înregistrate plăți pentru servicii și am prezentat 629 de rapoarte în 42 de CD-uri. Am demonstrat că s-au prestat niște servicii în schimbul plăților documentate. Însă judecătorul vrea să arate că am cumpărat arbitri și am aranjat meciuri. Nu vor putea dovedi pentru că nu este adevărat. Sentința ne va absolvi”, a declarat Laporta, la Radio Catalunya.

Barcelona a primit o lovitură devastatoare în „cazul Negreira”, în care este acuzată că ar fi efectuat plăți de 7,5 milioane către fostul vicepreședinte al Comisiei Arbitrilor din Spania. Joaquin Aguirre, șeful Tribunalului de anchetă numărul 1 din Barcelona, a acuzat clubul „catalan” de dare de mită.

Barcelona, acuzată oficial de dare de mită de către judecătorul „cazului Negreira”

Barcelona este în centrul unui amplu scandal de corupție în fotbalul din Spania. Clubul de pe Camp Nou este acuzat că ar fi efectuat plăți în perioada 2001-2018 către Jose Maria Enriquez Negreira, fost vicepreședinte al Comisiei Arbitrilor din Spania.

ADVERTISEMENT

Parchetul a acuzat-o pe FC Barcelona de corupție în formă continuată. Cazul nu este anchetat doar în Spania, ci la nivel internațional. Procurorii iberici susțin că Barcelona ar fi plătit arbitri pentru a beneficia de un tratament de protecție.

Joaquin Aguirre, șeful Tribunalului de anchetă numărul 1 din Barcelona, este convins că suma de bani pe care formația „catalană” a livrat-o către Jose Maria Enriquez Negreira reprezintă o infracțiune. Conform „El Debate”, citat de Marca, Joaquin Aguirre a acuzat-o pe Barcelona de dare de mită.

ADVERTISEMENT

Barcelona riscă pedepse mai grave. Percheziții la Comisia Tehnică a Arbitrilor

Josep Maria Bartomeu și Sandro Rosell, foștii președinți ai Barcelonei, dar și Jose Maria Enriquez Negreira și fiul său sunt puși sub acuzare. Deși nu sunt așteptate arestări, conform surselor din poliția spaniolă, Barcelona riscă sancțiuni mult mai grave pentru noile acuzații de dare de mită care i-au fost aduse.

Până acum, Barcelona a fost cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de corupție. Garda Civilă a efectuat percheziții la Comisia Tehnică a Arbitrilor în vederea căutării documentelor care să fie relevante pentru „cazul Negreira”.

ADVERTISEMENT

Joaquin Aguirre a emis un mandat de percheziție pentru colectarea unor informații relevante pentru dosarul care are în prim-plan scandalul monstru din fotbalul spaniol. UEFA a deschis, de asemenea, o anchetă în luna martie.

Ce sancțiuni putea primi Barcelona din partea UEFA

Totuși, la finalul lunii iulie, UEFA a anunțat că, în urma anchetei interne, Barcelona nu a încălcat regulile și, astfel, nu a fost exclusă din competițiile europene. După o amplă investigație, forul continental le-a admis provizoriu „catalanilor” participarea în Liga Campionilor pentru sezonul 2023/2024.

ADVERTISEMENT

„Barcelona are obligaţia să ţină inspectorii de etică şi disciplină (IED) informaţi cu privire la progresul investigaţiilor în curs, într-o manieră proactivă, şi să furnizeze IED-urilor toate documentele şi informaţiile pe care le solicită”, se arată în decizia UEFA, care explică motivul pentru care măsura în cazul Barcelonei este provizorie.

ADVERTISEMENT