Sport

Scandalul banilor pentru arbitri ia amploare. Suma plătită de Barcelona ar fi de 7 milioane de euro

Scandalul sumelor încasate de arbitrii în Spania se extinde. Barcelona ar fi plătit suma de aproximativ 7 milioane de euro către fostul vicepreședinte al CTA.
17.02.2023 | 15:01
Scandalul banilor pentru arbitri ia amploare Suma platita de Barcelona ar fi de 7 milioane de euro
Barcelona este suspectată că ar fi trimis suma de 7 milioane de euro către fostul vicepreședinte al CTA. Sursă foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT
17-02-2023
13:15

Barcelona, plăți de aproximativ 7 milioane de euro către șeful arbitrilor din Spania

Barcelona este protagonistă într-un scandal uriaș în Spania. Formația antrenată de Xavi este acuzată că ar fi plătit aproximativ 6,7 milioane de euro către José María Enríquez Negreira, fost vicepreședinte al Comisiei Tehnice a Arbitrilor, în perioada 2001-2018. 

Deși, Javier Tebas, președintele Ligii din Spania de fotbal, a mărturisit că Barcelona nu poate fi sancționată din punct de vedere sportiv, noi informații uluitoare apar în cazul „Negreira”. În cele din urmă, „catalanii” riscă să fie sancționați penal, deoarece ancheta Parchetului se află în desfășurare. 

Potrivit ultimelor informații, José María Enríquez Negreira, prin intermediul firmei Dasnil 95, ar fi primit aproape 7 milioane de euro în perioada 2001-2018. Cifre total diferite față de primele dezvăluiri care făceau referire la 1,4 milioane de euro, apoi 1,7 milioane de euro și 4,7 milioane de euro. 

Ultimii patru lideri ai Barcelonei, Joan Gaspart (2000-2003), Joan Laporta (2003-2010), Sandro Rosell (2010-2014) și Josep Maria Bartomeu (2014-2020) i-au achitat fostului vicepreședinte ale Comisiei Tehnice al Arbitrilor diverse sume. Cel din urmă a virat singur 1,7 milioane de euro în 33 de plăți, în perioada 2016-2018. 

Când José María Enríquez Negreira și-a încheiat socotelile cu postura pe care o avea în cadrul CTA, Barcelona a oprit tranzacțiile. Potrivit El Mundo, fostul vicepreședinte i-ar fi amenințat pe „catalani” că va pune în lumină neregulile clubului dacă nu-și va mai primi banii. 

„E absolut fals și absurd să te gândești că noi cumpăram arbitrii, nu am ascuns nimic. Erau pur și simpu informări obișnuite în lumea fotbalului și cerute de stafful tehnic. Și pentru prima echipă, și pentru Barça B”, a declarat Bartomeu, care neagă dezvăluirile. 

Investigatorii sunt de părere că José María Enríquez Negreira primea bani nu doar în mod direct de la Barcelona, ci și prin intermediul firmei Tresep 2014, deținută de Josep Contreras Arjona, fost oficial al Barcelonei, care a murit anul trecut. 

16-02-2023
15:16

Cum poate scăpa Barcelona de sancțiuni

Conform La Sexta, Barcelona ar fi plătit de fapt pentru servicii de consultanță aproximativ 4,7 milioane de euro, însă catalanii ar putea avea o „portiță” de scăpare. Jurnaliștii de la Marca susțin că aceste fapte s-ar fi prescris deja potrivit noii Legi a Sportului din Spania care a intrat în vigoare la 22 decembrie 2022. 

Acest lucru este precizat în Articolul 122 unde se specifică următoarele: „încălcările foarte grave sunt supuse unui termen de prescripție de trei ani, cele grave unui termen de prescripție de doi ani, iar cele minore unui termen de prescripție de șase luni”. Contractil dintre Barcelona și firma Negreira s-a încheiat din 2018, drept urmare faptele sunt prescrise. 

Dacă însă Parchetul spaniol consideră că ar putea exista o posibil infracțiune de corupție între persoane private și va depune o plângere, atunci catalanii ar putea plăti scump. Un proces este însă puțin probabil și un astfel de demers juridic ar dura oricum cel puțin câțiva ani. 

FC Barcelona a câștigat Supercupa Spaniei, este lider detașat în La Liga, și este în cursă în Cupa Spaniei, dar și în Europa League. Dar dacă, din punct de vedere sportiv, lucrurile merg bine, organizațional se confruntă cu probleme.

FC Barcelona primea consiliere de la vicepreședintele Comisiei Tehnice a Arbitrilor din cadrul Federației

Fosta conducere a lui FC Barcelona a lăsat clubul într-o criză profundă din punct de vedere financiar. Dar, se pare că lucrurile nu se opresc doar la acest aspect care generează dificultăți privind campaniile de transferuri.

ADVERTISEMENT

Parchetul a aflat că FC Barcelona a plătit între 2016 și 2018 suma de 1,4 milioane de euro către DASNIL 95, companie deținută de Jose Maria Enriquez Negreira. Cel care este fostul vicepreședinte al Comisiei Tehnice a Arbitrilor din cadrul Federației Spaniole de Fotbal.

Potrivit emisiunii „Que t’hi jugues” de la SER Catalunya, Barcelona a plătit lui DASNIL 95 SL o sumă de 532.728,02 euro în 2016, urmată de 541.752 în 2017 și 318.200 în 2018.

ADVERTISEMENT

Ancheta a fost declanșată în urma unei inspecții fiscale la societatea fostului oficial. Iar Negreira și fiul său au depus deja mărturie în fața Parchetului. Și au confirmat și pentru jurnaliști că nu a existat niciodată un tratament favorabil pentru blaugrana.

El au explicat că activitatea de consiliere presupunea să le explice jucătorilor cum să se comporte în discuțiile cu arbitrii. De asemenea, primeau recomandări despre ce trebuiau sa facă și ce nu, în contactul pe care îl aveau cu aceștia.

ADVERTISEMENT

În aceeași emisiune radio, fostul președinte, Josep Maria Bartomeu, a afirmat că astfel de rapoarte existau din 2003. Și că acest contract nu a mers mai departe doar din pricina politicii clubului de reducere a costurilor. Versiune confirmată și de conducerea din perioada lui Sandro Rosell (2010-2014).

Reacția lui Joan Laporta: ”Nu este o coincidență că această informație apare acum”

”Culés (n.r. fani ai lui FC Barcelona), nu întâmplător această informație iese acum. FC Barcelona contractase în trecut serviciile unui consultant extern pentru a obține rapoarte despre jucătorii din categoriile inferioare ale fotbalului spaniol, și consultanță de arbitraj.

ADVERTISEMENT

Este un serviciu pe care îl angajează și alte cluburi spaniole. Vestea este surprinzătoare și nu este întâmplător că a apărut acum. Orice interpretare tendențioasă și care insinuează lucruri va primi un răspuns proporțional din partea clubului.

Vom apăra onoarea și interesele lui FC Barcelona. Culés, nu este o coincidență că această informație apare acum”, a fost prima reacție a președintelui lui FC Barcelona, Joan Laporta.

ADVERTISEMENT
Tags: