Sport

Barcelona, eliminată din grupele Ligii Campionilor după 21 de ani! Xavi era pe teren la precedentul episod ruşinos

Barcelona a pățit rușinea miercuri seară, fiind eliminată din grupele Ligii Campionilor, după eșecul suferit în fața celor de la Bayern Munchen, pe Allianz Arena.
09.12.2021 | 00:15
Barcelona eliminata din grupele Ligii Campionilor dupa 21 de ani Xavi era pe teren la precedentul episod rusinos
Xavi Hernandez în tricoul Barcelonei 2000
ADVERTISEMENT

Precedentul episod rușinoș de o asemenea amploare, pentru clubul catalan, s-a consemnat în sezonul 2000-2001 când, de asemenea, Barcelona nu a trecut de faza grupelor.

Xavi, pe teren la contraperformanța de acum 21 de ani

În acel sezon, Barcelona nu a luat niciun trofeu, iar suporterii îl consideră o pagină neagră în istoria clubului.

ADVERTISEMENT

A fost ca un fel de răzbunare a sorții, după ce Barcelona îl cedase, în iulie 2000, pe portughezul Luis Figo la marea rivală Real Madrid.

Actualul antrenor al Barcelonei, Xavi Hernandez, era la vremea aceea unul dintre jucătorii Barcelonei, al cărei căpitan era Pep Guardiola. Din echipă mai făceau parte fotbaliști celebri ca Abelardo, Litmanen, Petit, Pepe Reina, Puyol etc. Peste toți strălucea brazilianul Rivaldo.

ADVERTISEMENT

Barcelona se baza pe o veritabilă ”armada olandeză” în lot aflându-se Reiziger, Frank de Boer, Overmars, Cocu, Kluivert și Zenden. Antrenor era Serra Ferrer, cel care a fost apoi concediat.

Campanie începută spectaculos

Paradoxal, campania în grupele Ligii Campionilor a început bine pentru catalani, cu un spectaculos 4-0 împotriva englezilor de la Leeds United.

ADVERTISEMENT

A mai fost un meci memorabil, 3-3 în deplasare cu AC Milan, după hattrick-ul lui Rivaldo. Restul rezultatelor înregistrate de Barcelona în acea grupă: 0-2 cu AC Milan, 1-1 cu Leeds, 5-0 și 0-3 cu Beșiktaș Istanbul.

Barcelona a terminat grupa pe locul al treilea, cu 8 puncte, după AC Milan și Leeds United. Golaverajul catalanilor a fost pozitiv, 13-9.

ADVERTISEMENT

Semifinală de Cupa UEFA

În pofida acestui eșec de proporții din Liga Campionilor, Barcelona a continuat totuși meciurile de cupe europene. Conform regulamentului de la acea oră, primele două clasate se calificau pentru un al doilea tur de grupe.

Formația de pe locul al treilea, Barcelona în cazul nostru, era redirecționată spre Cupa UEFA.

Barcelona a avut un parcurs bun, ajungând până în semifinalele competiției. Adversarele eliminate în tururile dublă manșă au fost: FC Brugge (2-0 și 1-1), AEK Atena (1-0 și 5-0), Celta Vigo (2-1 și 2-3).

În sferturile de finală, în duelul iberic, a contat regula golului marcat în deplasare, grație căruia Barcelona a eliminat Celta Vigo. În semifinala cu Liverpool, Barca a remizat pe Camp Nou, 0-0, cedând apoi returul de pe Anfield, cu 1-0.

Nici pe plan intern Barcelona nu a făcut atunci vreo performanță. În campionat a terminat pe un modest loc 4, iar în Cupa Spaniei a fost eliminată tot în semifinale.

Serra Ferrer a fost demis la întoarcerea de la Liverpool, fiind înlocuit cu Carles Rexach. Șirul ghinioanelor a continuat pentru Barcelona și după aceea, până la încheierea sezonului 2000-2001. Barcelona nu a reușit să câștige nici măcar Cupa Cataluniei, trofeu neoficial, dar la care clubul ține foarte mult.

În finală, Barcelona a fost învinsă de modesta Balaguer, cu 6-5 după loviturile de departajare. Totuși, înainte de începerea campionatului, în vara anului 2000, în tradiționalul Trofeu Joan Gamper, Barcelona a învins PSV Eindhoven cu 2-1.

ADVERTISEMENT