Sport

Barcelona și Real Madrid, nou pas în războiul cu PSG! Plângere la Comisia Europeană

PSG are probleme. La doar câteva ore după ce Mbappe a fost reprimit în lotul echipei, reprezentanții echipei au aflat că au fost reclamați la Comisia Europeană.
13.08.2023 | 21:11
Barcelona si Real Madrid nou pas in razboiul cu PSG Plangere la Comisia Europeana
Clubul PSG a fost reclamat la Comisia Europeană de La Liga. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT

Concret, La Liga a emis un comunicat prin care anunță că a depus o sesizare la Comisia Europeană împotriva lui PSG, club pe care îl acuză de concurență neloială din cauza investițiilor din Qatar. Vestea vine la doar câteva ore după ce Mbappe a revenit la antrenamentele lui PSG.

La Liga, plângere la adresa lui PSG

La Liga crede că banii primiți de PSG din Qatar afectează piața internă a Uniunii Europene. În acest sens, reprezentanții forului au depus o sesizare la Comisia Europeană, care urmează să fie analizată. Barcelona și Real Madrid sunt în război cu parizienii. Catalanii, deranjați de modul în care l-au pierdut pe Dembele, iar “galacticii” luptă pentru Mbappe.

ADVERTISEMENT

La Liga consideră că finanţările primite de club din Qatar afectează piaţa şi contravin Regulamentului Uniunii Europene privind finanţările străine. 

Ca răspuns la noua direcţie politică rezultată din punerea în aplicare a Regulamentului european privind finanţările străine care perturbă piaţa internă (“Regulamentul privind subvenţiile străine”), LALIGA a depus o plângere la Comisia Europeană cu privire la mecanismele de finanţare ale PSG, care perturbă grav piaţa internă a Uniunii Europene (UE).

ADVERTISEMENT

Acest regulament, care se aplică începând cu 12 iulie 2023, se referă la subvenţiile străine acordate de statele din afara UE societăţilor care desfăşoară activităţi economice pe piaţa internă, luând în considerare cele acordate de societăţile publice care sunt, direct sau indirect, controlate de un stat, inclusiv finanţările acordate într-o perioadă de cinci ani înainte de punerea în aplicare a regulamentului”, se arată într-un comunicat al forului spaniol.

Mai exact, cei din La Liga susțin că finanțările primite de PSG din Qatar mult peste puterea de atragere a fondurilor a cluburilor europene, motiv pentru care concurența este neloială.

ADVERTISEMENT

La Liga are suspiciuni și în ceea ce privește banii primiți de PSG din finanțări, spunând că sumele din sponsorizări sunt mult peste valorile pieței, iar din acest motiv alte cluburi nu pot să atragă jucătorii pe care îi atrag cei de la PSG.

În mod specific, după cum se subliniază în plângere, PSG obţine resurse în condiţii care nu sunt de piaţă, ceea ce afectează mai multe pieţe strâns legate între ele, permiţându-i PSG să utilizeze aceste subvenţii străine pentru a angaja jucători şi antrenori de top cu mult peste potenţialul său într-o situaţie normală de piaţă. 

ADVERTISEMENT

De asemenea, PSG este în măsură să obţină venituri din sponsorizări care nu corespund valorilor de piaţă. Acest lucru îi permite să îşi sporească performanţa sportivă, precum şi să afecteze capacitatea de recrutare a cluburilor rivale. 

Această poziţie sportivă îmbunătăţită permite apoi PSG să îşi sporească poziţia concurenţială pe pieţele legate de competiţiile sportive (de exemplu, pe cele de comercializare audiovizuală a competiţiilor sau pe piaţa sponsorizărilor), crescând astfel în mod artificial valoarea clubului pe aceste pieţe”, a mai precizat La Liga.

ADVERTISEMENT
Tags: