News

Barem matematică la bacalaureat 2023. Cum se rezolvau subiectele și la ce notă să te aștepți la BAC 2023 după corectare. Update

Barem matematică, proba obligatorie a profilului la bacalaureat 2023. Rezolvarea subiectelor, modele de subiecte şi baremul după corectare. Află ce notă ai putea să ai.
27.06.2023 | 15:19
Barem matematica la bacalaureat 2023 Cum se rezolvau subiectele si la ce nota sa te astepti la BAC 2023 dupa corectare Update
BAC 2023. Elevii au susținut proba scrisă la matematică.
ADVERTISEMENT
27-06-2023
12:22

Ministerul Educației a publicat baremul de rezolvare și subiectele la matematică

Elevii din clasa a XII-a care au susţinut marți, 27 iunie, proba la matematică din cadrul examenului de Bacalaureat 2023, pot verifica, mai jos, baremul de corectare. Pe site-ul subiecte.edu.ro au fost publicate cele 4 variante.

BAC 2023, matematică, mate-info, subiecte:

BAC 2023, matematică, mate-info, barem:

BAC 2023, matematică, tehnologic, subiecte:

BAC 2023, matematică, tehnologic, barem:

BAC 2023, matematică, științele naturii, subiecte:

BAC 2023, matematică, științele naturii, barem:

BAC 2023, matematică, pedagogic, subiecte:

BAC 2023, matematică, pedagogic, barem:

Barem matematică, proba obligatorie a profilului la bacalaureat 2023.Un val de emoții pentru mii de elevi care susțin azi proba scrisă la matematică. FANATIK vă informează despre ultimele noutăți legate de desfășurarea examenelor naționale. Află ce barem a elaborat Ministerul Educației și ce notă o să ai dacă ai reușit să te descurci cu subiectele propuse. Elevii claselor a XI-a, de asemenea, sunt nerăbdători să afle ce au avut de rezolvat colegii lor mai mari. Aceștia vor prelua ștafeta în 2024.

Subiecte la matematică şi baremul la Bacalaureat 2023

Înaintea examenului de Bacalaureat, profesoara de Matematică, Mihaiela Doinaru, a oferit un set de sfaturi importante pentru candidații care vor susține proba de Matematică. La fel ca la evaluarea națională 2023, acestea vizează abordarea exercițiilor și rezolvarea structurată a cerințelor, cu scopul de a obține măcar un punctaj parțial.

ADVERTISEMENT

Potrivit profesoarei Doinaru, este esențial ca elevii să abordeze fiecare exercițiu de pe subiect, chiar dacă nu reușesc să-l rezolve în întregime. Prin urmare, candidații ar trebui să se concentreze pe obținerea unui punctaj parțial prin rezolvarea parțială a exercițiilor. Acest lucru poate face diferența în obținerea unei note finale satisfăcătoare.

De asemenea, profesoara recomandă rezolvarea etapizată a exercițiilor solicitante pe ciornă, înainte de a trece la transpunerea răspunsurilor pe foaia de examen. Această abordare permite elevilor să își organizeze gândirea și să evite greșelile comune în rezolvarea problemelor matematice complexe. Era bine să nu uitați și de modele de subiecte, dar și de experiența de la simulare bac 2023.

ADVERTISEMENT

Barem la matematică la Bacalaureat 2023. Corectare după regulile impuse de ministerul Educaţiei

Ministerul Educației a publicat recent baremul de corectare oficial pentru examenul de matematică, oferind astfel elevilor o înțelegere clară a criteriilor de evaluare și notare a subiectelor primite la examen. Marți, a avut loc proba obligatorie a profilului, iar matematica a fost una dintre disciplinele esențiale pentru elevii din profilul real.

Conform noilor reguli stabilite de Ministerul Educației, fiecare soluție corectă, chiar dacă diferă de modelul din barem, va fi evaluată și punctată corespunzător. Acest lucru asigură că elevii vor fi evaluați în mod just și obiectiv, indiferent de abordarea utilizată în rezolvarea problemelor matematice. În plus, nu se vor acorda fracțiuni de puncte, însă pot fi acordate punctaje intermediare pentru rezolvări parțiale, în limitele punctajului indicat în barem.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în conformitate cu noile reguli, fiecare lucrare va primi zece puncte din oficiu. Nota finală obținută de un elev se va calcula prin împărțirea la zece a punctajului total acordat pentru lucrare. Această metodă de calcul asigură transparență și comparabilitate în evaluarea tuturor candidaților la examenul de Bacalaureat.

Cum se desfășoară examenul de BAC în 2023. Ce a fost diferit faţă de evaluarea naţională 2023

Ministerul Educației a impus reguli stricte pe care candidații trebuie să le respecte în timpul desfășurării examenului de Bacalaureat 2023. Aceste reguli au fost stabilite pentru a asigura un mediu corect și echitabil pentru toți candidații și pentru a preveni utilizarea oricăror mijloace neregulamentare în rezolvarea subiectelor.

ADVERTISEMENT

Printre cerințele impuse de Ministerul Educației se numără: “Interdicția de a introduce în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete sau alte obiecte similare. Candidații sunt obligați să lase aceste obiecte în sala de depozitare a obiectelor personale desemnată de comisia de bacalaureat în acest scop. Cei care refuză depozitarea obiectelor menționate nu vor fi primiți la examen;

Interdicția de a avea asupra lor, în sălile de examen, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare sau în alte obiecte personale de depozitare, orice fel de lucrări care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, cum ar fi manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate sau lucrări ale altor candidați;

Interdicția de a avea asupra lor, în sălile de examen, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare sau în alte obiecte personale de depozitare, telefoane mobile, căști audio sau orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet sau la rețele de socializare și care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, efectuarea calculelor sau comunicarea cu alți candidați sau asistenți din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul;

Interdicția de a comunica între candidați sau cu exteriorul, de a copia, de a transmite materiale care permit copiatul sau de a schimba între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor;

Candidații care doresc să părăsească sala de examen înainte de expirarea timpului alocat probelor scrise vor face acest lucru fără a primi foaia cu subiectele. Aceștia vor putea păstra subiectele numai după ce timpul a expirat și nu mai rămâne niciun elev în sală”.

Programa la matematică la BAC 2023

Ministerul Educației a publicat programa de matematică pentru examenul de Bacalaureat din 2023, care include un set complex de subiecte și materii de studiu pentru elevi. Nu vă speriați, subiectele la matematică publicate de ministerul Educației nu înseamnă o vânătoare împotriva elevilor, din contră.

Conform programelor postate de Ministerul Educației, examenul de Bacalaureat 2023 va fi structurat pe trei subiecte, fiecare subiect având o valoare de 30 de puncte. Elevii vor fi evaluați în funcție de rezolvarea unui număr specific de exerciții și cerințe pentru fiecare subiect.

La Subiectul 1, absolvenții vor avea de rezolvat șase exerciții, fiecare exercițiu fiind notat cu câte cinci puncte. Subiectul 2 va consta în două exerciții, iar pentru fiecare exercițiu vor trebui formulate câte trei cerințe. Răspunsurile corecte vor fi punctate cu câte cinci puncte. Ultimul subiect, considerat cel mai dificil, va conține o problemă cu șase cerințe sau două probleme separate, fiecare cu câte trei cerințe.

Programa de examen la matematică pentru Bacalaureat 2023 este adaptată în funcție de filieră, profil și specializare. Astfel, elevii vor studia conținuturi diferite în funcție de opțiunile lor. Pentru filiera teoretică, profilul matematică-informatică, există programa “mate-info”, care acoperă teme precum mulțimi, funcții, vectori în plan, trigonometrie și geometrie. Filiera teoretică, profilul științe ale naturii, urmează programa “M2”, care include și elemente de algebră și analiză matematică, pe lângă subiectele comune. Filiera tehnologică are propriul său set de conținuturi în programa “tehnologic”, care se axează pe matematică financiară, geometrie și alte teme relevante pentru profilul de servicii, resurse naturale și protecția mediului, precum și profilul tehnic. Filiera vocațională, profilul pedagogic, specializarea învățător-educatoare, urmează programa “pedagogic”, care cuprinde subiecte similare celorlalte programe, dar adaptate la cerințele profilului. Baremele de corectare vor face diferența. La fel ca de fiecare dată, la fel cum s-a întâmplat și la evaluarea națională 2023 la matematică.

Calendar Bacalaureat 2023. Sesiunea de BAC iunie-iulie. Când are loc afişarea rezultatelor

Ministerul Educației a anunțat programul probelor scrise pentru examenul de Bacalaureat din acest an. Elevii absolvenți de liceu s-au pregătit pentru susținerea probelor care au loc în perioada 26 iunie – 3 iulie.

Conform calendarului oficial, prima probă scrisă, Limba și literatura română – proba E.a), a avut loc în data de 26 iunie 2023. În ziua următoare, pe 27 iunie, elevii susțin Proba obligatorie a profilului – proba E.c). Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) va avea loc pe 28 iunie. Ultima probă scrisă, Limba și literatura maternă – proba E.b), este programată pentru data de 29 iunie.

După încheierea probelor scrise, elevii vor putea afla rezultatele pe data de 3 iulie 2023, până la ora 12. În aceeași zi, între orele 12 și 18, va fi posibilă și depunerea contestațiilor în intervalul precizat. Soluționarea contestațiilor va avea loc în perioada 4 – 6 iulie 2023. Rezultatele finale vor fi afișate vineri, 7 iulie. Trebuie depusă însă o cerere potrivit căreia ați luat cunoșțință că nota acordată ca urmare a lucrării nu este una pe placul dumneavoastră. Atenție, urmare a soluționării contestației poate modifica nota. Ar putea fi vorba de o creștere sau descreștere a notei.

Calendar BAC 2023. Sesiunea de toamnă a bacalaureatului. Ministerul Educației a publicat perioada exactă

Candidații care nu au reușit să promoveze examenul în prima sesiune sau care au absolvit examenele de corigențe sunt încurajați să participe la această sesiune suplimentară.

Înscrierile pentru a doua sesiune a examenului de Bacalaureat vor avea loc în perioada 17 – 24 iulie. Candidații trebuie să se prezinte la unitatea de învățământ la care sunt arondați pentru a completa actele necesare.

Procesul de evaluare va începe cu probele de competențe lingvistice de comunicare orală. În data de 7 august, va avea loc proba A, care vizează evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. A doua zi, pe 8 august, candidații vor susține proba B, evaluându-se competențele lingvistice de comunicare orală în limba maternă.

Urmează proba D, evaluarea competențelor digitale, care va avea loc pe data de 9 august. Candidații vor fi evaluați în ceea ce privește abilitățile lor în utilizarea instrumentelor și tehnologiilor digitale.

Probele scrise vor avea loc în perioada 16 – 21 august 2023. Prima probă scrisă, Limba și literatura română – proba E.a), va avea loc pe 16 august 2023. Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – este programată pentru data de 17 august, iar proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – va avea loc pe 18 august 2023. Ultima probă scrisă, Limba și literatura maternă – proba E.b), este stabilită pentru data de 21 august 2023.

Rezultatele la probele scrise vor fi afișate pe data de 25 august până la ora 12, iar candidații vor avea posibilitatea de a depune contestații în intervalul 12 – 18. Rezolvarea contestațiilor va avea loc în perioada 26 – 28 august 2023.

Afișarea rezultatelor finale este programată pentru data de 29 august, oferind candidaților o perspectivă clară asupra rezultatelor obținute în cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului de Bacalaureat.

ADVERTISEMENT