News

Profesorii care se implică în organizarea examenelor primesc mai mulți bani. Cât costă să corectezi o lucrare la BAC, anunț de la Ministerul Educației

Vești bune pentru profesorii care se implică în organizarea examenelor naționale. Dascălii vor primi mai mulți bani. Sumele vor fi majorate.
16.06.2023 | 16:15
Profesorii care se implica in organizarea examenelor primesc mai multi bani Cat costa sa corectezi o lucrare la BAC anunt de la Ministerul Educatiei
Profesorii care se implică în organizarea examenelor naționale vor primi mai mulți bani. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat vineri un ordin prin care sumele acordate profesorilor implicați în organizarea și desfășurarea examenelor și concursurilor naționale din acest an au fost majorate în medie cu 30%. Prin acest gest, se urmărește reconfirmarea importanței acestor activități și stimularea participării personalului didactic și didactic auxiliar în aceste procese.

Profesorii care se implică în organizarea examenelor primesc mai mulți bani

Potrivit Ordinului nr. 4.483/2023, sumele acordate personalului implicat în comisiile de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul liceal, profesional și dual pentru anul școlar 2023-2024 vor fi majorate. Totodată, vor crește sumele alocate comisiilor din cadrul examenelor de absolvire/certificare a calificării profesionale pentru învățământul profesional, liceal și postliceal, în sesiunile anului 2023.

ADVERTISEMENT

Ministerul Educației a comunicat că media creșterilor este de 30% față de anul 2022, pentru toate tipurile de activități din cadrul comisiilor. Astfel, în evaluarea națională a absolvenților clasei a VIII-a din 2023, suma actuală de plată pentru corectarea lucrărilor a fost majorată la 15 lei/lucrare corectată, față de 11 lei/lucrare corectată în anul precedent.

Pentru examenul național de bacalaureat din 2023, suma actuală de plată pentru corectarea lucrărilor a fost majorată la 18 lei/lucrare corectată, față de 14 lei/lucrare corectată în anul anterior.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru profesorii asistenți la evaluarea națională, normele prevăd acum suma de 145 lei/zi, față de 110 lei/zi în anul 2022. În cazul profesorilor asistenți în cadrul probelor scrise ale examenului de bacalaureat, normele prevăd acum suma de 157 lei/zi, față de 120 lei/zi în anul anterior.

Această majorare a sumelor acordate în cadrul examenelor și concursurilor naționale reprezintă un stimulent pentru implicarea personalului didactic și didactic auxiliar și recunoașterea eforturilor lor în asigurarea unor procese de evaluare și selecție de calitate în sistemul de învățământ.

ADVERTISEMENT

Dascălii vor primi  vouchere în valoare de 1.500 de lei

Mii de profesori vor primi vouchere în valoare de 1.500 de lei ca primă de carieră didactică, conform unei ordonanțe de urgență emisă recent. Inspectoratele școlare vor finaliza listele beneficiarilor până la data de 15 iulie, iar primele se vor acorda anual începând cu luna octombrie 2023 și până în 2027.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene propune această inițiativă pentru a sprijini cadrele didactice și personalul auxiliar din învățământul preuniversitar și universitar. Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, voucherele în valoare de 1.500 de lei net vor fi distribuite sub formă de carduri prin Poșta Română.

ADVERTISEMENT

De asemenea, personalul nedidactic va primi o primă de 500 de lei, care va fi utilizată pentru participarea la cursuri de pregătire profesională și pentru acoperirea nevoilor individuale legate de activitatea didactică.

Finanțarea acestor prime provine din Programul Educație și Ocupare 2021-2027, prin fonduri europene nerambursabile, iar plata se va realiza într-o singură tranșă, în luna octombrie. Prima de carieră didactică va fi acordată anual, începând cu anul școlar 2023-2024 și până în 2026-2027, în funcție de disponibilitatea fondurilor.

 

ADVERTISEMENT