Sport

Baschetbaliștii străini care au strălucit în NBA. Cinci europeni au prins Top 10 all-time

Este știut faptul că jucătorii americani domină NBA-ul, însă în cea mai puternică ligă și-au făcut loc și baschetbaliști străini care au ajuns vedete.
19.10.2021 | 20:49
Baschetbalistii straini care au stralucit in NBA Cinci europeni au prins Top 10 alltime
Este știut faptul că jucătorii americani domină NBA-ul, însă în cea mai puternică ligă și-au făcut loc și baschetbaliști străini care au ajuns vedete
ADVERTISEMENT

Înainte de startul unui nou sezon pasionant în NBA, FANATIK îți prezintă cei mai mari 10 baschetbaliști străini din toate timpurile care au scris istorie în Statele Unite.

Printre aceștia regăsim cinci sportivi europeni și doi care sunt încă în activitate, dintre care unul, grecul Giannis Antetokounmpo, este noul star al acestui sport.

ADVERTISEMENT

NBA a scos la rampă și baschetbaliști străini

Americanii au dominat mai mereu lumea baschetului, iar NBA a fost mulți ani doar un vis frumos pentru jucătorii străini. Însă, de-alungul timpului în cea mai puternică ligă au apărut și sportivi de pe alte continente care au reușit să atragă asupra lor luminile reflectoarelor.

În rândurile ce urmează vom prezenta 10 dintre aceste mari figuri care au ieșit la rampă și s-au consacrat în NBA. Vom începe această listă cu congolezul Dikembe Mutombo, considerat unul dintre cei mai buni apărători şi recunoscut de toată lumea pentru ”capacele” sale.

ADVERTISEMENT

Congolezul de 2,18 metri a aterizat în NBA la 25 de ani și a avut un impact imediat, fiind considerat o mare stea a baschetului. În ciuda faptului că nu a câștigat niciun titlu, Mutombo a fost mereu apreciat. El a jucat în cariera sa la Denver Nuggets, Atlanta Hawks, Philadelphia 76ers, New Jersey Nets, New York Knicks și Houston Rockets.

Nuggets v Clippers

Antetokounmpo, noua stea a baschetului

Spaniolul Marc Gasol a stat mai mereu în umrbra mult mai celebrului său frate, Pau, însă a fost unul dintre cei mai buni fundași din NBA. A jucat timp de 11 ani la Memphis Grizzlies și a devenit o adevărată legendă pentru formația din Tennessee. A avut un an de excepție la Toronto Raptors, alături de care a câștigat titlul. Sezonul precedent a mers la Los Angeles Lakers, însă lucrurile nu au mai mers la fel de bine.

ADVERTISEMENT

Baschetbaliști străini NBA

Cel mai important baschetbalist al momentului este grecul Giannis Antetokounmpo, care a făcut minuni în stagiunea trecută când a făcut-o campioană pe Milwaukee Bucks. Deși are doar 26 de ani, el își merită cu prisosință locul în această ierarhie.

Antetokounmpo este un jucător complet diferit față orice s-a văzut până acum. La cei 2,11 metri ai săi are un amestec de viteză și putere de neoprit când se apropie de coș, Grecul este singurul jucător din istorie care a terminat un sezon în Top 20 la puncte, recuperări, pase decisive și blocaje.

ADVERTISEMENT

Baschetbaliști străini NBA

Pau Gasol a scris istorie la Grizzlies și Lakers

Următorul pe listă este legendarul argentinian Manu Ginobili, de patru ori campion cu San Antonio Spurs. În cei 16 ani petrecuți la formația texană sun conducerea lui Gregg Popovich, sud-americanul și-a arătat întregul talent și a fost omul care i-a ajutat cel mai mult pe Tim Duncan și Tony Parker. În 2008, el a câștigat premiul pentru cea mai bună rezervă.

San Antonio Spurs v Charlotte Bobcats

Un nume uriaș pentru Europa, dar și pentru NBA, este spaniolul Pau Gasol. Uriașul pivot care și-a început și terminat cariera la Barcelona a fost adus peste Ocean de Memphis Grizzlies și a devenit primul non-american care a primit trofeul de cel mai bun debutant în NBA.

Transferul la LA Lakers i-a adus consacrarea, câștigând două titluri alături de legendarul Kobe Bryant și fiind o parte fundamentală a ultimei mari echipe din ”orașul îngerilor” înainte de sosirea lui LeBron James și Anthony Davis. Talentul său ofensiv, viziunea sa despre joc și înțelegerea baschetului i-au permis să rămână printre cei mai buni jucători din ligă timp de mai bine de un deceniu.

Baschetbaliști străini NBA

Pat Ewing a stat îm umbra lui Michael Jordan

Chiar dacă nu a fost cel mai bun jucător al generației sale, francezul Tony Parker a strălucit în cea mai bună echipă din NBA de la începutul anilor 2000, San Antonio Spurs, și a format un trio de vis alături de Tim Duncan și manu Ginobili. Are în palmares patru titluri cu texanii, iar momentul său de vârf a fost în 2007, când a fost ales MVP-ul finalei.

Baschetbaliști străini NBA

Un gigant printre marii pivoți din istorie este jamaicanul Patrick Ewing. Marele său dezavantaj este faptul că a jucat într-o perioadă în care baschetul american era dominat de Michal Jordan, Reggie Mille, Hakeem Olajuwon sau Karl Malone. Figură incontestabilă a ultimilor ani de glorie ai celor de la New York Knicks, Ewing a jucat două finale NBA și a făcut parte din genedarul ”Drem Team” al americanilor de la Jocurile Olimpice din 1992, de la Barcelona.

New York Knicks vs. New Jersey Nets, Game 3

Canadianul Steve Nash este unul dintre cei mai productivi baschetbaliști din istoria NBA. Conducător de joc la Phoenix Suns, Dallas Mavericks și Los Angeles Lakers, el nu a reușit niciodată să joace într-o finală, dar cifrele sale sunt absolut remarcabile, având un procentaj de peste 50% la aruncările de două puncte, de peste 40% la cele de trei puncte și de 90% la aruncări libere.

Baschetbaliști străini NBA

Olajuwon, cel mai bun străin din istoria NBA

Cel mai bun european din istoria NBA este fără discuții germanul Dirk Nowitzki. Al șaselea amarcator din istoria NBA, al patrulea cu cele mai multe meciuri și al treilea cu cele mai multe minute, Nowitzki a jucat timp de 21 de ani pentru Dallas Mavericks și a fost omul de bază al echipei la câștigarea titlului din 2011.

NBA: Minnesota Timberwolves at Dallas Mavericks

Se poate spune fără urmă de îndoială că cel mai bun străin din istoria NBA este Hakeem Olajuwon. Pivotul născut în Nigeria, care între timp și-a luat cetățenia americană și a devenit campion olimpic în 1996, a condus-o pe Houston Rockets spre titlurile câștigate în 1994 și 1995.

Baschetbaliști străini NBA

Olajuwon este singurul baschetbalist care a câștigat în același an titlul de cel mai bun jucător al sezonului regulat, al finalei și de cel mai bun fundaș. Cu o abilitate incredibilă în defensivă, el este baschetbalistul cu cele mai multe blocaje din istoria NBA, 3.830.

ADVERTISEMENT