News

Băsescu, despre Mircea Geoană: „Nu este soluția”. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu „n-au profil” de președinte

Mircea Geoană, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu „sunt calificați” pentru funcția de președinte al țării, spune Traian Băsescu
05.03.2024 | 22:52
Basescu despre Mircea Geoana Nu este solutia Nicolae Ciuca si Marcel Ciolacu nau profil de presedinte
Traian Băsescu îl mai atacă o dată pe fostul său rival, Mircea Geoană / Foto: Inquam Photos, Virgil Simionescu
ADVERTISEMENT

Fostul președinte al țării, Traian Băsescu, acum europarlamentar PMP, a declarat că nici Marcel Ciolacu nici Nicolae Ciucă „nu au profil” de șefi ai statului. Iar Micea Geoană „nu este soluția”

„N-aș desemna pe niciunul”

„Niciunul nu e calificat. Dar, asta putem spune despre orice președinte înainte să devină președinte. Pentru că nu există o școală de președinți. După ce ajungi la Cotroceni, vezi ce poți face din postura de președinte, raportat la exigențele constituționale.

ADVERTISEMENT

Sigur că poți face foarte multe, dar trebuie să rămâi în interiorul Constituției ca să poți să-ți duci mandatul. Uneori înfurie atât de tare lăsând liberă justiția, încât ajungi să fii și suspendat. Dar totul e să rămâi în limite constituționale. Dacă aș fi șef de partid n-aș desemna pe niciunul”, a declarat Traian Băsescu pentru Digi 24.

„Funcția de președinte e pentru politicieni, nu pentru generali”

Nici liderul PNL nu are stofă de președinte, a spus Băsescu. Nicolae Ciucă poate conduce un „batalion o brigadă, o divizie”, dar nu o țară, pentru că o țară „nu merge pe ordine”, a estimat Traian Băsescu.

ADVERTISEMENT

„Domnul general (Ciucă) n-are încă, și nici nu va avea probabil profilul unui politician. Ori funcția de președinte este pentru politicieni, nu pentru generali. Dânsul, dacă-i dăm un batalion, o brigadă, o divizie, probabil că va ști ce să facă cu ea. Cu o țară e mai greu. O țară care nu merge pe ordine, ci trebuie să o convingi să meargă într-un anume sens”, a spus el despre Nicolae Ciucă.

Ciolacu și Hayssam, „mari prieteni”

„Iar în ceea ce-l privește pe Ciolacu, eu sunt surprins că presa e atât de drăguță încât nu-i mai arată din când în când pozele cu Omar Hayssam. Când erau mari prieteni, mergeau la vânătoare, la Buzău. Sigur, sunt multe de discutat aici. Cred că nici unul nu are profilul președintelui.

ADVERTISEMENT

Și vom vedea ce va ieși. Și aici pare că domnul Iohannis vrea să facă un președinte construit de dânsul. Adică să convingă cumva că domnul general ar fi cel pe care trebuie să-l voteze toată lumea. Nu cred asta. La Cotroceni ne trebuie și oameni care să aibe curajul să inoveze. Nu-l văd inovând pe Ciucă”, a afirmat fostul șef al statului.

Geoană „nu e o soluție”

În privința lui Mircea Geoană, acesta „nu e o soluție”. „Cu Mircea Geoană vreau să lămuresc un lucru. Toată lumea are impresia că Mircea Geoană ar fi o soluție. Mircea Geoană nu e o soluție. Și nu vorbesc numai de mine. Dați imaginile cu Mircea Geoană când se ducea cu ceasurile de la Vanghelie la DNA să le predea, că le primise. Dați imaginile cu Geoană pe iahturi făcând ziua fiicei. Un socialist! E greu să câștigi alegerile cu asemenea imagini, pe de o parte”, a mai spus Băsescu.

ADVERTISEMENT

Candidat comun PSD-PNL înseamnă „desființarea unui partid”

Fostul președinte a mai comentat că un candidat comun din partea PSD-PNL la palatul Cotroceni ar însemna „desființarea unui partid”. „Să vedem care din ei doi preferă să se desființeze. Discutăm de PNL, care e cel mai marte partid să spunem din dreapta. Care dreapta la PNL? Și PSD, care e cel mai mare partid de stânga.

Dacă unul din ei nu va avea candidat poate să meargă la Autoritatea Electorală Permanentă să scrie în registru acolo ‘desființat’. Nu se poate, n-ai cum să negociezi până și președintele. În primul rând e dezonorant pentru cele două mari partide să ajungă la un asemenea troc: hai să negociem un președinte. Atunci de ce Dumnezeu mai mergem noi la vot?”

ADVERTISEMENT