Sport

Bayern Munchen face bani și din piatră seacă. Singurul club care a scos profit și în pademie. Inter Milano, pierderi colosale

Cluburile din Germania au o bază solidă din punct de vedere economic, iar acest lucru se vede și din faptul că Bayern Munchen este singura campioană de top din Europa care a făcut profit într-o perioadă de criză.
12.01.2022 | 12:18
Bayern Munchen face bani si din piatra seaca Singurul club care a scos profit si in pademie Inter Milano pierderi colosale
Cluburile din Germania au o bază solidă din punct de vedere economic, iar acest lucru se vede și din faptul că Bayern Munchen este singura campioană de top din Europa care a făcut profit într-o perioadă de criză. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a produs mari pierderi financiare în fotbal, în special din cauza absenţei fanilor de pe stadioane.

Unul dintre cele mai afectate cluburi este Barcelona, care în urmă cu trei luni a prezentat raportul pentru sezonul trecut, cu pierderi de peste 480.00.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Profit și pe timp de criză la Bayern Munchen

Este clar că toate restricțiile impuse de autorități din cauza problemelor create de pandemia de coronavirus au avut efecte negative pentru cluburile de fotbal, singurul care a reușit să scoată profit în sezonul 2020-2021 fiind Bayern Munchen.

Conform unui studiu efectuat de firma de audit KPMG și preluat de Euronews, bavarezii sunt singura grupare care a ieșit pe plus dintre formațiile care au câștigat titlul în cele mai importante 8 campionate ale Europei.

ADVERTISEMENT

Campioana din Bundesliga a reușit să facă după impozitare un profit de 1,8 milioane de euro, înregistrând în același timp și cel mai mic raport dintre cheltuielile de personal și veniturile operaționale, în speță 58%.

Inter Milano vrea o refinanțare a datoriilor

”În timp ce redeschiderea stadioanelor și unele acorduri comerciale majore semnate recent ar putea oferi un oarecare optimism… pandemia nu a făcut decât să amplifice problemele de sustenabilitate financiară și fragilitatea ecosistemului fotbalistic”, a declarat șeful global pentru sport al KPMG, Andrea Sartori.

ADVERTISEMENT

Exemplificând aceste probleme, câștigătoarea din Serie A, Inter Milano, a înregistrat o pierdere anuală de 245,6 milioane de euro la venituri operaționale de 347,5 milioane, în timp ce campioana din La Liga, Atletico Madrid, a avut pierderi de 111,7 milioane de euro la venituri de 349,6 milioane de euro.

Conform presei italiene, Inter Milano lucrează cu banca Goldman Sachs și Rothschild pentru plasarea noii obligațiuni care va fi de 425 de milioane de euro. Scopul este refinanțarea obligațiunii cu scadență în decembrie 2022, precum și a unei linii de credit de 50 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Manchester City a generat cele mai mari venituri

Lider în topul veniturilor este clubul Manchester City, care a generat 644,2 milioane de euro, având o creștere de 17% față de sezonul precedent. ”Cetățenii”, care au ajuns în finala Ligii Campionilor, au depășit pentru prima dată rivala istorică Manchester United (557 milioane de euro).

Bayern ocupă locul al doilea la venituri, cu 597,5 milioane de euro, în timp ce campioana Turciei, Beșiktaș Istanbul, a avut cele mai mici venituri dintre cele opt cluburi care au cucerit titlul în sezonul precedent, cu 59 de milioane de euro.

Șase dintre cluburi au crescut veniturile din difuzare, beneficiind de venituri amânate aferente meciurilor care nu s-au disputat în sezonul 2019-2020 și s-au jucat apoi după iunie 2020.

ADVERTISEMENT