News

Benzina și motorina, scumpiri constante în ultima lună. Prețurile carburanților au recuperat ieftinirile anterioare

În decurs de o lună, benzina și motorina au înregistrat scumpiri constante. În acest interval relativ scurt, prețurile carburanților au recuperat ieftinirile anterioare.
08.11.2022 | 17:21
Benzina si motorina scumpiri constante in ultima luna Preturile carburantilor au recuperat ieftinirile anterioare
Benzina și motorina, creșteri importante de preț în ultimele 30 de zile. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Pentru o perioadă scurtă de timp, la mijlocul toamnei, prețurile benzinei și motorinei păreau intrate pe un trend descendent. A fost doar un lucru efemer pentru șoferi.

Benzina și motorina, creșteri importante de preț în ultimele 30 de zile. Scăderile de preț din ultimele luni, anulate

Conform datelor oficiale, în octombrie, prețul mediu pentru un litru de benzină standard era de 6,63 lei, iar un litru de motorină se vindea la stații cu un preț mediu care trecea cu puțin de 8 lei.

ADVERTISEMENT

Între timp, tarifele carburanților au crescut accelerat. Astfel, la ora actuală, un litru de benzină standard se vinde cu 7,16 lei și un litru de motorină se vinde cu 8,53 de lei. Vorbim de creșteri de peste 50 de bani.

De notat că motorina a mai atins acest nivel ridicat de preț la finalul lunii iulie. Dacă ne referim la benzină, aceasta a avut un preț asemănător în debutul toamnei, mai exact în prima jumătate a lunii septembrie.

ADVERTISEMENT

Dacă facem o comparație ale prețurilor din prezent cu cele din urmă cu o lună, observăm creșteri spectaculoase pentru un plin de motorină, respectiv de benzină.

Prețul mediu pentru litrul de motorină s-a majorat cu 6,1%. La un calcul simplu, asta înseamnă că un plin de 50 de litri costă cu 24,5 lei mai mult.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește benzina, prețul mediu al unui litru s-a majorat cu 7,8% în decurs de o lună, ceea ce înseamnă că un plin de 50 de litri costă astăzi cu 26 de lei mai mult, notează Digi24.

Conform datelor din timp real de pe site-ul MonitorulPrețurilor, marți, 8 noiembrie, carburanții standard se comercializează în România cu preţuri cuprinse între 7.09 lei/l și 8.66 lei/l.

ADVERTISEMENT

Guvernul a prelungit până la sfârșitul anului 2022 compensarea de 50 bani/litru a prețului la carburanţi

Până la finalul anului 2022, benzina şi motorina ne vor costa cu 50 de bani mai puţin, sumă compensată de guvern. Decizia a fost luată pe 29 septembrie, în şedinţa Executivului.

Reamintim că o schemă de compensare voluntară cu 50 de bani pe litru a intrat în vigoare în România la începutul lunii iulie ca urmare a creșterii prețului la carburanți. Măsura compensării prețului la carburanți a expirat la 30 septembrie, dar a fost prelungită.

ADVERTISEMENT