News

Biden speră la un armistițiu între Israel și Hamas până la începutul Ramadanului. „Suntem aproape, dar nu suntem încă acolo”

Președintele Statelor Unite și-a exprimat speranța că un armistițiu între Israel și Hamas ar putea fi atins chiar până la finalul acestui weekend
02.03.2024 | 09:39
Biden spera la un armistitiu intre Israel si Hamas pana la inceputul Ramadanului Suntem aproape dar nu suntem inca acolo
Președintele Biden vrea un armistițiu între Israel și Hamas. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Președintele american Joe Biden a declarat vineri că speră că va exista un acord de încetare a focului între Israel și gruparea militantă Hamas până la începutul Ramadanului, luna de post musulmană care începe la 10 martie. “Nu am ajuns încă acolo”, a declarat el reporterilor, la plecarea de la Casa Albă, vineri, potrivit Reuters.

Biden vrea un armistițiu între Israel și Hamas

Președintele Joe Biden a făcut o scurtă declarație reporterilor de la Casa Albă vineri cu privire la negocierile care se poartă pentru stabilirea unui armistițiu între Israel și Hamas până la data de 10 martie, începutul Ramadanului. “Sper că da, încă lucrăm din greu la asta. Nu am ajuns încă acolo”, le-a spus el reporterilor, la ieșirea de la Casa Albă.

ADVERTISEMENT

Această declarație vine după ce la începutul acestei săptămâni susținuse că speră că se poate ajunge la un acord până la finalul acestui weekend în cadrul negocierilor mediate de Qatar, Egipt și Statele Unite. Aceste state încearcă să obțină o pauză de șase săptămâni în luptele dintre Israel și Hamas pentru a permite intrarea ajutoarelor în Gaza, unde, potrivit Națiunilor Unite, aproximativ 2,3 milioane de oameni sunt în pragul foametei.

“Ei bine, sper că până la începutul weekendului, până la sfârșitul weekendului”, a declarat el reporterilor la o gelaterie din New York la începutul săptămânii. “Consilierul meu pe probleme de securitate națională îmi spune că suntem aproape. Suntem aproape. Nu am terminat încă. Speranța mea este că, până lunea viitoare, vom avea o încetare a focului”.

ADVERTISEMENT

Vineri, președintele SUA a declarat că ajutoarele care ajung în Gaza sunt insuficiente și că SUA vor “face tot posibilul” pentru crește cantitatea acestora. Acest lucru va include și parașutarea de ajutoare în Gaza de către SUA, a adăugat el.

Israelul nu a făcut niciun comentariu cu privire la negocierile din Qatar, iar oficialii Hamas au indicat că cele două părți nu sunt atât de aproape de un acord de încetare a focului precum a sugerat dl Biden. Qatarul, care a mediat în discuții alături de Egipt, a declarat că nu există încă niciun acord de anunțat. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed al-Ansari, a declarat că Doha “va face presiuni pentru o pauză înainte de începutul Ramadanului” și că se simte “plin de speranță, nu neapărat optimist”.

ADVERTISEMENT

În cadrul emisiunii “Late Night With Seth Meyers” de pe NBC, difuzată la începutul acestei săptămâni, președintele SUA a declarat că Israelul ar fi dispus să întrerupă asaltul în timpul Ramadanului dacă se va ajunge la un acord.

“Se apropie Ramadanul și a existat un acord din partea israelienilor ca ei să nu se angajeze în activități și în timpul Ramadanului, pentru a ne da timp să scoatem toți ostaticii”, a spus Biden.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, un oficial Hamas a declarat anterior pentru BBC: “Prioritatea pentru noi, cei din Hamas, nu este schimbul de deținuți, ci încetarea războiului. Nu este logic, după toate aceste pierderi de vieți și proprietăți, să acceptăm orice ofertă care nu duce la o încetare completă a focului, la întoarcerea celor strămutați și la reconstrucția Gaza.”

Netanyahu vrea o nouă ofensivă în Gaza

Israelul se confruntă cu presiuni internaționale tot mai mari pentru a nu lansa o ofensivă în Rafah, unde se adăpostesc aproximativ 1,5 milioane de palestinieni, majoritatea fugind de luptele din nordul teritoriului.

“Sunt prea mulți oameni nevinovați care sunt uciși”, a declarat Biden la emisiunea Late Night With Seth Meyers. “Iar Israelul a încetinit atacurile din Rafah. Ei trebuie să o facă. Și mi-au luat angajamentul că vor avea grijă să existe capacitatea de a evacua porțiuni semnificative din Rafah înainte de a merge să elimine restul Hamas”.

Duminică, biroul prim-ministrului israelian a declarat că a primit planuri din partea armatei sale pentru a evacua civilii din zone care includ Rafah.

Netanyahu a declarat duminică, într-un interviu pentru CBS, că forțele israeliene vor lansa în cele din urmă o invazie a Rafah, indiferent de orice acord pentru o încetare temporară a focului, insistând: “Nu putem părăsi ultimul bastion al Hamas fără să ne ocupăm de el. Dacă vom avea un acord, acesta va fi oarecum întârziat”, a adăugat el. “Dar se va întâmpla. Dacă nu vom avea un acord, o vom face oricum”.

Sâmbătă dimineața, oficiali americani “familiarizați” cu discuțiile în curs de desfășurare pentru a asigura un armistițiu temporar și un acord privind ostaticii între Israel și Hamas au declarat pentru CNN că discuțiile par să fie pe drumul cel bun după incidentul mortal de joi din Gaza.

Oficialii anonimi spun că nu există indicii imediate că discuțiile delicate au fost deraiate, chiar dacă acestea par să se afle într-un impas pe fondul înăspririi pozițiilor Hamas pe care premierul Benjamin Netanyahu le-a numit “iluzorii”.

Vizită surpriză în SUA

Ministrul cabinetului de război Benny Gantz, șeful Partidului Unității Naționale, urmează să se deplaseze duminică la Washington într-o călătorie care nu a fost coordonată anterior cu premierul Benjamin Netanyahu, a relatat presa din Israel.

Viitoarea călătorie a creat tensiuni între Gantz și Netanyahu, ai cărui asociați au fost citați de presa ebraică spunând că premierul “i-a spus clar ministrului Gantz că statul Israel are un singur prim-ministru”.

Aceștia au spus că deplasarea a fost organizată fără aprobarea prim-ministrului și contrar reglementărilor guvernamentale care prevăd că “fiecare ministru trebuie să aprobe în prealabil deplasarea cu prim-ministrul, inclusiv aprobarea planului de călătorie”.

Gantz este așteptat să călătorească la Londra de la Washington.

Vizita sa are loc în condițiile în care administrația Biden a devenit din ce în ce mai frustrată de Netanyahu și de guvernul său.

ADVERTISEMENT