News

Calculele politice ale lui Netanyahu în războiul din Gaza. „Așteaptă venirea la putere a lui Donald Trump în SUA”

Cristian Pîrvulescu dă verdictul, după cea mai neagră zi pentru Israel, în Gaza. Premierul Netanyahu este față în față cu reacțiunea: armistițiu și cariera politică pe butuci.
30.01.2024 | 08:24
Calculele politice ale lui Netanyahu in razboiul din Gaza Asteapta venirea la putere a lui Donald Trump in SUA
Beniamin Netanyahu, față în față cu... reacțiunea. Premierul israelian, pus în fața unui armistițiu care îi poate afecta cariera politică (sursa hepta/montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că premierul israelian Beniamin Netanyahu va căuta să continue războiul din Gaza împotriva Hamas pe termen indefinit doar pentru a rămâne la putere. Un moment crucial pe care l-ar urmări liderul israelian ar fi o posibilă venire la putere a lui Donald Trump, după alegerile din noiembrie de anul acesta.

Cristian Pîrvulescu: „Cariera politică a lui Beniamin Netanyahu este aproape pe butuci!”

„Cariera politică a lui Beniamin Netanyahu s-a încheiat, e aproape pe butuci, și, pe măsură ce războiul continuă, nici liderii de extremă dreaptă nu cunosc o traiectorie ascendentă. Imediat după atacul din 7 octombrie, aceștia crescuseră în sondaje în detrimentul lui Netanyahu, dar ulterior cu toții au avut de pierdut. Motivul a fost dat de faptul că nu există alternativă la pace”.

ADVERTISEMENT

Conform CNN, Israelul ar fi propus Hamasului o încetare a focului timp de două luni, ceea ce vine în totală contradicție cu declarațiile lui Beniamin „Bibi” Netanyahu. Între timp, IDF a suferit cea mai mare pierdere de la începutul războiului, 21 de soldați decedați.

„Este adevărat că armistițiul va avea o durată îndelungată, dar Hamasul s-a pregătit foarte bine pentru această confruntare. De fapt, atacurile teroriste din 7 octombrie urmăreau să reducă intervenția Israelului și să producă un masacru. Respectivul măcel, menit să creeze o stare de spirit la nivelul statelor arabe și a restului lumii împotriva statului Israel, nu a avut loc. Astfel, obiectivele politice și religioase ale Hamasului, care sunt legate atât de controlul total asupra palestinienilor, cât și de punerea Israelului într-o situație imposibilă, nu au fost atinse”.

ADVERTISEMENT
Atac Khan Younis
La Khan Younis și în alte zone ale „Țării Sfinte” bombele au devenit „sunetul muzicii” (sursa hepta.ro)

IDF nu deține toate datele despre teroriști

Războiul din Israel a devenit imprevizibil. Dacă la început părea aproape o joacă de copii pentru celebrul Tzahal, prin multe trecut și în toate învingător, dar numai până la jumătate (adică până la alte armistiții istorice…), acum lucrurile se complică, iar politica lui Netanyahu deranjează. Chiar și Indonezia, o țară care nu „vorbea” neîntrebată, și-a exprimat dezaprobarea față de atitudinea liderului de la Ierusalim.

„În contextul în care teroriștii Hamas nu și-au atins obiectivele legate de izolarea internațională a Israelului, situația din Marea Roșie arată că evenimentele evoluează imprevizibil, în egală măsură în zona graniței de nord și în Cisiordania. Așadar, Hamas nu a greșit întru totul în ce și-a propus, iar scopul inițial a fost să oblige IDF-ul să intervină în Gaza și ca totul să se transforme într-un război imposibil”, a continuat intervievatul nostru.

ADVERTISEMENT

Diplomatul român este convins că deși „israelienii au o superioritate clară din punct de vedere militar, gruparea Hamas a fost foarte bine pregătită pentru luptă. Liderii IDF vorbesc despre eliminarea între 9 – 10.000 de teroriști, însă, din informațiile pe care le-am găsit, gruparea Hamas ar dispune de în jur de 50.000 de combatanți. Așadar, există un număr considerabil de unități de luptă, iar acest lucru s-a văzut în momentul în care au reușit o performanță incredibilă, eliminând 21 de militari IDF, în condițiile în care, de la începutul războiului, media era de doi soldați scoși din luptă, pe zi”.

Trebuie spus, însă, că în timpul loviturii cu care se laudă Hamas a fost vorba despre soldați ce au murit în urma unor explozii – capcană, nu în urma unor operațiuni ample, pe care le pregătesc, tematic, școlărește, palestinienii. Într-adevăr, israelienii se temeau foarte mult de aceste practici.

ADVERTISEMENT

„Acest lucru denotă faptul că Israelul nu dispune de toate datele militare ale Hamas și nu are o radiografie a bazelor militare ale respectivei grupări, care sunt foarte închegate în contextul civil. Acesta este motivul pentru care au apărut mulți morți din rândul civililor, care – după cum foarte bine știm – fac parte din rândurile ostaticilor capturați de Hamas. Nu cred că există cineva care din propria convingere ar rămâne într-un teritoriu dominat de această grupare. O mare parte din populația civilă (cât de „civilă” poate rămâne într-o asemenea situație) este nemulțumită de ocupația Hamas.

În privința informațiilor legate de posibilitatea încheierii păcii, preluate de CNN din alte surse, acestea sunt importante mai ales pentru o mare parte dintre liderii Hamas, care ar putea părăsi regiunea împreună cu familiile lor. Acest armistițiu de două luni oferă, însă, perspectiva unui schimb de ostatici. Din punctul meu de vedere, este vorba doar despre o strategie de negociere”, a amplificat intervievatul nostru.

Protestatari
Protestatarii au devenit motivul migrenelor pentru premierul israelian (sursa hepta.ro)

Dependența de putere primează în fața eliberării ostaticilor

„Să nu uităm că a existat inclusiv cererea Hamasului, legată de încetarea ostilităților. Evident, Beniamin Netanyahu nu se simte deloc confortabil. Dar, practic, Israelul nu are niciun drept să blocheze negocierile legate de existența celor două entități diferite, cu toate că apariția unui stat palestinian ar însemna o victorie pentru Hamas. Din acest punct de vedere, pentru premierul israelian, obiectivele militare și eliberarea ostaticilor se află în contradicție.

Pe de altă parte, este adevărat că două luni reprezintă o perioadă lungă. Dar oficialii de la Ierusalim nu ne-au lăsat niciodată să credem că va fi vorba despre o operațiune militară de scurtă durată, ba din contră. Mai mult, într-o notă neobișnuită pentru militari, ei vorbesc despre pierderea avantajelor câștigate pe teren, în măsura în care nu va exista un scenariu viabil post-conflict. În momentul de față, Guvernul Netanyahu este incapabil să ofere o asemenea opțiune, ceea ce face ca sprijinul de care se bucură din partea unei părți a clasei politice să scadă considerabil”, a adăugat analistul politic.

Cristian Pîrvulescu este de părere că premierul israelian pare să mizeze pe o eventuală venire la Casa Albă a lui Donald Trump, strategie care garantează că acest conflict va continua pe tot parcursul acestui an. În plus, este un conflict în care, din punct de vedere politic, președintele Joe Biden este principalul pierzător în contextul alegerilor din noiembrie.

„Netanyahu pare interesat de continuarea acestui război la infinit, pentru a rămâne la putere. Nu are altă alternativă. În momentul actual, observăm clar că premierul israelian așteaptă venirea la putere a lui Donald Trump în SUA, fenomen care ne trimite la perspectiva unui război ce va dura cel puțin până anul viitor. În măsura în care ar câștiga alegerile prezidențiale, Donald Trump se va instala la putere în ianuarie 2025”.

„Niciodată Israelul nu va deveni o nouă Ucraină”

Cristian Pîrvulescu a vorbit și despre dinamica politică de la Washington și modul în care actualul război din Gaza afectează, în principal, Partidul Democrat.

„Sprijinul militar al SUA este esențial pentru Israel. Niciodată nu se va întâmpla ca Israelul să devină o nouă Ucraină, iar asta pentru că grupările anti-evreiești din Congresul SUA nu sunt foarte importante. Dincolo de acest adevăr, americanii nu dispun de capacitatea de a influența prea mult politica internă israeliană, pentru că Ierusalimului i se cere încetarea operațiunilor militare încă din luna decembrie, dar acest eveniment se lasă așteptat. Așadar, nu ne putem permite alte evaluări.

Știm, însă, că pe planul luptei electorale din SUA, în contextul războiului din Gaza, cele mai mari pierderi sunt înregistrate de Partidul Democrat, care ratează susținerea importantă a electoratului arab. Asta nu înseamnă că respectivii alegători se vor grăbi către tabăra republicană, dar vor reprezenta un factor important în bătălia electorală ce se va desfășura în noiembrie”.

Susținerea pe care Joe Biden a oferit-o Israelului, și care vine din experiență și din ingerința sa politică, a reprezentat un cost electoral imens pentru democrații care s-ar aștepta ca Ierusalimul să facă un gest în sensul acestui sprijin. Ei bine, în stilul său caracteristic, Netanyahu refuză să facă un asemenea gest și, ca urmare, războiul va continua încă multă vreme”, a punctat Cristian Pîrvulescu.

Beniamin Netanyahu Joe Biden
Joe Biden rămâne singura soluție de salvare pentru „Bibi” Netanyahu (sursa hepta.ro)

„Netanyahu nu-și permite să apară așa în fața electoratului. Ar fi măturat!”

Profesorul Cristian Pîrvulescu este de părere că în acest moment Netanyahu știe că nu se mai bucură de susținerea populației, popularitatea sa fiind serios afectată de atacul terorist din 7 octombrie. Din acest motiv, liderul israelian va face tot posibilul să evite alegerile anticipate cerute de opoziție.

Beniamin Netanyahu are deja o vârstă, iar imaginea sa a fost în mare măsură compromisă, în Israel. El nu-și poate asuma riscul – de altfel normal într-o democrație – să se prezinte astfel în fața alegătorilor, pentru că va fi măturat! Este responsabil pentru că a încurajat Hamasul în raport cu Autoritatea Palestiniană, iar gruparea teroristă la care ne referim iese câștigătoare.

Să nu uităm că Hamas a reușit să se impună și în Cisiordania. În realitate, în acel teritoriu, Autoritatea Palestiniană există doar pe hârtie. Inclusiv o serie de militanți Fatah (n.r grupare rivală, dar numai din punct de vedere doctrinar) colaborează cu Hamasul împotriva Israelului. În aceste condiții, majoritatea israelienilor realizează că politica lui Netanyahu a fost eronată, a condus la această situație imposibilă și că Israelul este forțat să ducă un război pe care îl poate câștiga din punct de vedere militar, dar victoria, din punct de vedere politic, este total incertă”, a explicat, pentru FANATIK, Cristian Pîrvulescu.

Părerea interlocutorului nostru este că, pe plan mondial, imaginea Israelului este grav afectată.

„Acțiunea deschisă de Africa de Sud la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, la care s-a asociat și Slovenia, este grăitoare din acest punct de vedere. Foarte multă lume consideră că situația din Gaza este un genocid, pentru motivul că există foarte multe victime din rândul civililor. Teza conform căreia Hamasul folosește acești oameni pare să nu funcționeze sub forma unui argument pentru a justifica atacurile israeliene. În aceste condiții, inclusiv protestele familiilor ostaticilor sunt îndreptățite.

Mai mult, pentru prima oară de la începuturile acestui „cabinet de război”, cei care i s-au alăturat lui Netanyahu, în special militari de carieră care au ocupat funcții importante, dar care provin din partide de opoziție, au devenit foarte critici la adresa lui. Nu mă refer la Benny Gantz (n.r general în rezervă, fost ministru și purtător de cuvânt al Knessetului), dar ceilalți îl acuză direct pe Netanyahu că este interesat să continue acest război pentru că nu are alternative de ieșire politică din această criză. Singura șansă a actualului premier este să rămână un șef militar, deoarece regula spune că nu schimbi liderul, dacă nu comite greșeli foarte mari”, a încheiat Cristian Pîrvulescu.

ADVERTISEMENT