News

Bilete de avion mai scumpe pentru români. Ce se întâmplă cu pachetele de vacanță

În 2024, românii care călătoresc pe calea aerului ar putea da de o surpriză neplăcută: bilete de avion mai scumpe. Ce se întâmplă cu pachetele de vacanță
16.04.2024 | 22:39
Bilete de avion mai scumpe pentru romani Ce se intampla cu pachetele de vacanta
Vacanțe mai costisitoare pentru românii care călătoresc cu avionul: bilete mai scumpe. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Începând cu anul 2024, românii ar putea avea parte de bilete de avion mai scumpe. Veștile nu sunt mai bune nici dacă vorbim de pachetele de vacanță, a căror taxă ar putea, de asemenea, să crească.

Vacanțe mai costisitoare pentru românii care călătoresc aerian: bilete mai scumpe de avion

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) propune o taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii ar trebui să ajungă într-un fond de garantare pentru biletele de avion în cazul în care compania aeriană, care operează în România, dă faliment.

ADVERTISEMENT

Această propunere care ar putea crește prețul biletelor vine după falimentul Blue Air. În 2022, sute de mii de pasageri nu și-au mai recuperat banii dați pe biletele de avion.

După falimentul Blue Air, 280.000 de pasageri nu și-au mai luat banii, iar noi, tur-operatorii, dintr-un calcul estimativ, am cheltuit între trei și patru milioane de euro pentru aducerea turiștilor, pentru că legea bunului simț spune că nu poți să lași turiștii acolo unde i-a prins ‘înghețul’.

ADVERTISEMENT

Dacă am fi avut un astfel de fond, toată lumea și-ar fi luat banii. Taxa de 1 euro se aplică pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Ai aterizat de 10 ori, plătești 10 euro. Iar dacă dă compania aeriană faliment, îți recuperezi toți banii”, a declarat Alin Burcea, șeful ANAT.

Fondul de garantare pentru companiile aeriene va însemna un bilet mai scump de avion. Specialiștii estimează că într-un singur an am putea strânge 24 de milioane de euro pentru cazurile de faliment, transmite Observator News.

ADVERTISEMENT

În septembrie 2022, peste 280.000 de pasageri s-au trezit cu banii luaţi şi fără bilet de avion. Mulți dintre păgubiți vor să dea în judecată statul român. ”Am întrebat când ni se vor rambursa banii, nu ni s-a precizat un termen. Am tot insistat pe disputele bancare, dar fără niciun rezultat. Nici statul român, prin oficiul de Potecţie a Consumatorului, nu a putut să ia nicio măsură”, spune Andreia Balosin, pasager păgubit Blue Air, pentru sursa citată.

Ce se întâmplă cu pachetele de vacanță

Dacă acest proiect va fi pus în aplicare, cel mai probabil și pachetele de vacanţă se vor scumpi. Un astfel de fond de garantare va constrânge agenţiile de turism să plătească o taxă anuală, pentru despăgubiri complete în caz de faliment.

ADVERTISEMENT

Trebuie să ajungem în stadiul în care toată lumea îşi recuperează absolut toţi banii. Asta se face prin participare la fond. Poate să fie 2 euro care se adaugă la pachet ca să strângem o sumă considerabilă”, mai spune același Alin Burcea, preşedinte ANAT.

ADVERTISEMENT