News

Biletele de avion se scumpesc, cererea depăşeşte numărul limitat de locuri disponibile. Lovitură pentru foarte mulți români

Biletele de avion se scumpesc cu 15% de la vară, lucru confirmat de directorul Ryanair. Este al doilea an consecutiv cu o creștere a prețurilor la biletele de avion.
22.03.2023 | 21:42
Biletele de avion se scumpesc cererea depaseste numarul limitat de locuri disponibile Lovitura pentru foarte multi romani
ADVERTISEMENT

Biletele de avion se scumpesc cu 15% de la vară, lucru confirmat de directorul Ryanair. Problema e că există un număr limitat de locuri disponibile, iar cererea depășește numărul acestora. Michael O’Leary e același care transmitea în vremea pandemiei că au apus vremurile curselor low cost cu bilete de 20 lei.

Biletele de avion se scumpesc cu 15% din vară

”Anul trecut, prețul mediu al biletelor de avion a crescut cu 20%. 2023 va fi al doilea an cu o creștere a prețurilor de peste 10%, deoarece nu există capacitate. Este rezonabil să ne așteptăm din nou în vara acestui an la o creștere cu 10 – 15%”, a explicat șeful Ryanair. Compania low cost anunță o creștere a numărului de locuri cu 30% mai mare față de 2019 și de vremea pandemiei, însă cererea e tot mai mare decât oferta.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, ”inflația ridicată nu va afecta cererea”, a explicat O’Leary. ”Uitați-vă la obiceiurile de cheltuieli ale oamenilor: încearcă și reușesc să rezerve o cameră la hotel sau o masă la restaurant, un zbor sau alt mijloc de transport spre Europa. Oamenii cheltuiesc. Și nu se vede doar în Marea Britanie, ci în întreaga Europă”, a mai remarcat Michael O’Leary, conform sharecast.com.

Oficialul Ryanair transmitea în urmă cu doi ani că vremea biletelor low cost a apus, lucru confirmat de Asociația Aeroporturilor din România, care a raportat o creștere semnificativă a numărului de pasageri în primele luni de după pandemie.

ADVERTISEMENT

Românii vor fi cu siguranță afectați de aceste scumpiri, lucru confirmat de secretarul general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România, Corina Martin. ”Anul acesta (2022 n.red.) am vândut mai multe bilete de avion decât niciodată. Prețurile au crescut, așa cum au crescut și prețurile vacanțelor, în procente undeva cu 30% cel puțin aș spune eu, pe anumite perioade unde cererea este mai mare”, a explicat Martin.

David Ciceo, președinte al Asociației Aeroporturilor din România, a anunțat la rândul său că biletele se scumpesc chiar și cu 40% în 2023, față de 2019. ”Vor fi cu 30-40% mai mari față de 2019. A crescut foarte mult combustibilul, prețul materialelor, prețul forței de muncă, dar nu considerăm că va fi o scădere datorită creșterii prețului pentru că transportul aerian a devenit o necesitate”, a explicat Ciceo.

ADVERTISEMENT

Același lucru îl transmitea și directorul companiei Blue Air, în momentul în care acestă companie mai era de actualitate. ”Vremea biletelor de 20 de euro există doar pe hârtie. Poate că vor fi din strategii de marketing, o companie lansează o destinație și pune în vânzare trei bilete ca să își promoveze noua rută, dar așa ceva nu se poate”, explica reprezentantul Blue Air.

Chiar și așa, aeroporturile din România se așteaptă ca peste 22 de milioane de oameni să aleagă să zboare în 2023 cu diverse companii aeriene, în întreaga Europă sau în lume. Mario Gavira, VP Dezvoltare la Kiwi.com,le-a oferit mai multe sfaturi acelor români care vor neapărat să călătorească în 2023: ”Observăm că o parte din cei mai mari operatori europeni de zboruri low-cost și-au crescut considerabil capacitatea de la începutul pandemiei, lansând campanii promoționale agresive la prețuri la începutul anului. Aceste promoții sunt realizate pentru a se asigura că avioanele vor fi pline în primul trimestru, în general o perioadă slabă din punct de vedere al nevoilor de călătorie. Este de menționat, de asemenea, că unele companii aeriene extind aceste promoții pentru călătorii între aprilie și iunie.

ADVERTISEMENT

Această strategie poate fi explicată de planurile ambițioase de creștere ale operatorilor low-cost și de zborurile suplimentare pe care vor să le introducă în 2023. Găsirea celui mai bun moment în care să cumperi bilete în 2023 depinde foarte mult de rute și datele de călătorie pe care le selectează clientul. Însă, ca sfat general valabil, cu cât clienții rezervă bilete mai devreme anul acesta, cu atât este mai probabil să găsească prețuri bune, din moment ce ne așteptăm ca cererea de zboruri să rămână mare, și capacitatea companiilor aeriene limitată, ceea ce se va traduce în creșterea graduală a prețurilor pentru cei care rezervă zboruri din ce în ce mai aproape de data călătoriei”.

ADVERTISEMENT