News

Blocul din România cu un singur balcon. Clădirea are nu mai puțin de 5 etaje și mulți turiști străini au venit să o vadă

Blocul din România cu cinci etaje și care are un singur balcon a devenit o atracție turistică. Ce s-a întâmplat de la proiectare la execuție
06.04.2024 | 17:50
Blocul din Romania cu un singur balcon Cladirea are nu mai putin de 5 etaje si multi turisti straini au venit sa o vada
Arhitectura comunistă avea se vede treaba și scăpări / Foto: clujwebstory
ADVERTISEMENT

Blocul cu un singur balcon face parte din legendele urbane ale Clujului. Imobilul a fost construit în 1961, în actuala piață Mihai Viteazul, și are cinci etaje. Clădirea frapează prin aceea că, pe o fațadă, nu există decât un singur balcon, la etajul patru, în extremitatea imobilului.

Frenezia demolărilor lui Ceaușescu

Ca toate orașele mari ale României, după venirea regimului comunist la putere, nici Clujul nu a scăpat de tăvălugul demolărilor cartierelor de case, acestea fiind înlocuite cu niște imobile sinistre, după modelul sovietic.

ADVERTISEMENT

Graba cu care s-au construit blocurile pentru „oamenii muncii” a făcut ca întregi zone urbane să semene a pușcării, orice formă de proprietate fiind anulată de „cartierele dormitor” ridicate la ordinele lui Nicolae Ceaușescu.

Această frenezie prostului gust și totalitarismului a avut și repercusiuni, chiar și unele hilare, cum dovedește blocul cu un singur balcon din Cluj. S-a speculat multă vreme ce a stat la cauza acestei bizarerii. Blocul a fost proiectat de arhitectul Zoltan Balazs, care ulterior a plecat din țară.

ADVERTISEMENT

Un capriciu al arhitectului?

Firește, nu i se poate imputa lui Balazs o scăpare voită dar unii specialiști spun că aces unic balcon ar fi fost o soluție ca să echilibreze din punct de vedere estetic blocul.

„Problema nu e atât de complicată, dar nici de spectaculoasă. Soluţia finală a rezultat dintr-o problemă de compoziţie. Faţada laterală, dinspre complexul alimentar, are în stânga jos o uşă, iar balconul din dreapta sus a apărut să echilibreze estetic faţada.  

ADVERTISEMENT

Este aşadar o rezolvare mai personalizată a unei faţade de bloc. Arhitectul era unul destul de bine văzut, profesional, în epocă, astfel că i s-a permis această ‘abordare’ proprie”, declara arhitectul Vasile Mitrea pentru Adevărul.

Economie pe ultimii metri

O altă explicație, apreciată de unii mai plauzibilă, este graba și dorința de a face economii în acea vreme. Adică blocul a fost proiectat cu balcoane pentru fiecare apartament. Numai că, spre finalul lucrării, un „tovarăș” de partid mai zelos ar fi ordonat în ultima clipă ca blocul să nu mai aibă balcoane.

ADVERTISEMENT

În grabă, de pe planșă au fost bifate cu un „X” balcoanele imobilului, ca ele să dispară, și planurile au fost înmânate constructorului, potrivit Clujul Cultural. Dar, pe repede înainte, un balcon a scăpat iar, tot din graba realizării și raportării execuției, constructorii nu au îndrăznit să comenteze „sarcinile” de partid.

Așa că blocul în cauză a fost construit cu un singur balcon și așa a și rămas, fiind considerat o ciudățenie a orașului care a devenit cu timpul chiar o atracție turistică și o dovadă în plus a absurdului regimului comunist.

ADVERTISEMENT