News

BNR demontează zvonurile despre interzicerea plăților cash. “Bancarizarea slabă a populației e o problemă în România”

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, dă asigurări că nu se pune problema ca plățile cash să fie interzise vreodată, deși există anumite limitări.
06.10.2023 | 17:57
BNR demonteaza zvonurile despre interzicerea platilor cash Bancarizarea slaba a populatiei e o problema in Romania
BNR demontează zvonurile despre interzicerea plăților cash. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, ține să liniștească acea parte a populației, în special cea din mediul rural, care își face griji că plățile cash vor fi interzise, iar toată lumea va fi obligată să folosească cardurile. De altfel, Dan Suciu dă asigurări că BNR nu are nicio intenție și interes în acest sens.

BNR demontează zvonurile despre interzicerea plăților cash

Așadar, purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu vrea și să îi asigure pe oameni că nu există nici cea mai mică intenție în a interzice plata cu bani gheață, cum le place românilor să spună. Asta, deși a fost stabilit un plafon de 2.000 de lei la plata cu bani cash, pentru a combate evaziunea fiscală.

ADVERTISEMENT

Momentan reformele gândite de Guvernul Ciolacu nu se aplică, pentru că au fost contestate la CCR, însă o parte a populației, în special cea din mediul rural, e îngrijorată de perspectiva că nu vor mai putea să folosească bani cash și vor fi obligați să treacă ”pe carduri”.

“Ceea ce pot să vă asigur este că nu se pune niciodată problema dispariții cash-ului. Știu că de aici se pleacă în tot solul de teorii legate de dispariția cash-ului. Acestea sunt niște limitări legate de anumite momente conjuncturale, decise de cei care au luat această inițiativă legislativă, dar dispariția cash-ului e exclusă.

ADVERTISEMENT

Și vreau să adaug că inclusiv la Banca Centrală Europeană s-a discutat despre acest chestiune, nu neapărat cu privire la legislația noastră. Însă apar tot soiul de legislații restrictive de utilizare a cash-ului în diferite țări și, iată, suntem și noi în această chestiune.

Banca Centrală European a spus explicit nu se pune niciodată problema dispariției cash-ului, chiar dacă este încurajată o formă sau alta de plată electronică. Noi, Banca Națională, n-am fost implicați în această în această discuție. Ea ține, așa cum a fost explicată, de evaziunea fiscală, de alte lucruri care țin mai degrabă de activitate altor instituții”, explică purtătorul de cuvânt al BNR pentru Antena 3.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare problemă pentru România e ”bancanizarea slabă a populației”, pentru că unul din trei români nu are cont bancar. ”Asta e o problemă mare în România. Sunteți de acord cu mine că asta n-ar trebui să fie o realitate a zilei de azi. Aceasta dispersie slabă a bancarizării în România e una din problemele cu care ne confruntăm și încurajăm lucrurile să nu mai evolueze în acea direcție sau să diminuăm această chestiune.

Acum, nu știu dacă prin limitări administrative de utilizare a cash-ului vom determina oamenii să meargă mai mult spre digitalizare, pentru că, evident, sunteți de acord cu mine: e mult mai simplu să plătești cu cardul. Acuma, nu vorbim de comisioanele băncilor. Facilitatea de plată cu cardul e imensă, nu mai trebuie să stai să-ți numeri banii.

ADVERTISEMENT

Eu cred că cei din mediul rural dacă deja au o activitate comercială mai mare, e imposibil să nu aibă cont bancar și ar fi bine să vadă oportunitățile și avantajele pe care un cont bancar și o plată digitalizată le oferă. Sigur că limitările sunt inconfortabile”, a completat purtătorul de cuvânt al BNR.

În concluzie, Dan Suciu a transmis că BNR și alte bănci niciodată nu vor dori dispariția cash-ului, însă tendința ar fi migrarea spre digitalizare și plata electronică, așa cum se întâmplă în țările civilizate care se află cu zeci de ani în fața României.

ADVERTISEMENT
Tags: