News

Plata cu bani cash, restricționată în marile magazine. Care este limita impusă de Guvern

Românii nu vor mai putea plăti în magazinele de tip cash and carry mai mult de 2.000 de lei în numerar, pentru că Guvernul vrea să combată evaziunea fiscală.
20.09.2023 | 21:41
Plata cu bani cash restrictionata in marile magazine Care este limita impusa de Guvern
Plata cu bani cash, restricționată în marile magazine. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Românii nu sunt mari fani ai cardurilor, astfel că politicienii încearcă să-i pună pe oameni în fața faptului împlinit și să nu le mai permită, conform legii, să plătească cash sume mai mari de 2.000 de lei în marile magazine. Până acum limita era stabilită la 10.000 de lei, însă totul se va schimba radical.

Plata cu bani cash, restricționată în marile magazine

Asta, pentru că un proiect de lege publicat de Guvern prevede, pe lângă restul măsurilor fiscale considerate apocaliptice de unii experți, și interzicerea plăților mai mari de 2.000 de lei, când vine vorba de bani numerar. Mai mult, plafoanele la încasări de la persoane pentru servicii au fost stabilite la 1.000 de lei, conform RTV.

ADVERTISEMENT

Totodată, documentul mai prevede ”încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană, potrivit documentului oficial”.

Atenție! Plățile fragmentate în numerar către furnizori și servicii este interzisă. Așadar românii nu pot să-și pună marfa în 10 coșuri în speranța că vor plăti cash de 10 ori suma admisă de lege. Mai mult, trebuie știut că suma care depășește 1.000 de lei pentru furnizori sau servicii și 2.000 de lei pentru magazine trebuie plătită cu cardul.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii, magazinele de tip cash and carry sunt definite drept magazinele care oferă o formă de comerț ”cu autoservire pe bază de legitimaţie de acces – activitatea desfăşurată de comercianţii care vând mărfuri prin sistemul de autoservire către persoane juridice, persoane fizice autorizate.

Precum și asociaţii familiale autorizate conform legii şi persoane fizice înregistrate în baza de date a vânzătorului, în scopul revânzării şi/sau prelucrării, precum şi al utilizării acestora ca produse consumabile, păstrând regimul diferenţiat de preţ tip en gros / en detail”.

ADVERTISEMENT

În general măsurile pregătite de Guvernul Ciolacu sunt criticate de mai toată lumea, în special de experții care cred că aceste măsuri vor duce la falimentul multor companii. ”În primul rând turismul, industria ospitalității este afectată- acest lucru va fi imposibil de a păstra o concurență reală și de a ține turiştii în zona noastră, tendința este de a pleca în alte zone, de ce, pentru că prețurile sunt mai mici, or crescând TVA, cresc și prețurile”, explică un manager de pensiune conform Știrile Pro TV.

”Oamenii de afaceri sunt foarte îngrijorați de lipsa de echilibru din pachetul legislativ, pentru că pune o presiune foarte clară și ușor de cuantificat asupra mediului de afaceri și o presiune nu foarte clară și mai greu de cuantificat asupra sectorului public”, a punctat și expertul Alex Milcev.

ADVERTISEMENT

O părere rea au și patronii din domeniul fitness, supraimpozitat de Marcel Ciolacu. ”Noi vedem ca o descurajare a celor care aleg să facă sport, e o taxă suplimentară a oamenilor pentru că industria nu va putea suporta această creștere, va fi o creștere de aproape 15% – un abonament mediu care va fi 200 de RON va fi la 230 de RON”, explică Alex Lascăr, manager sală de sport.

ADVERTISEMENT
Tags: