News

Cine e șeful BNR care a făcut credit de o jumătate de milion de lei, chiar înainte de explozia ROBOR. E doctor în economie, dar nu a anticipat criza

Nimeni nu se aștepta la o creștere atât de mare a ROBOR, nici măcar Banca Națională a României. Unul dintre șefii BNR va plăti scump, din propriul buzunar, din cauza creșterii ratelor în lei.
11.08.2022 | 10:33
Cine e seful BNR care a facut credit de o jumatate de milion de lei chiar inainte de explozia ROBOR E doctor in economie dar nu a anticipat criza
Mugur Isărescu a atras atenția băncilor că au mărit artificial indicele ROBOR / Foto: Eduard Vînătoru / Mediafax Foto / Hepta
ADVERTISEMENT

Unul dintre cei mai pregătiți români în domeniul financiar a fost luat prin surprindere de explozia ratelor și va trebui să acopere din propriul buzunar creșterea ROBOR. Leonardo Badea, viceguvernator BNR, a avut proasta inspirație să împrumute, anul trecut, o sumă mare în lei.

Mugur Isărescu a dat vina pe bănci pentru creșterea ROBOR

”Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda cheie. Au supra-reacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul”, a declarat Mugur Isărescu, marți, într-o conferință de presă. După declarațiile guvernatorului BNR, ROBOR a scăzut, miercuri, de la 8,14%, la 8,06% pe an. Chiar și așa, valoarea este departe de cea pe care ROBOR o înregistra în urmă cu un an, adică 1,5%.

ADVERTISEMENT

Cei care suportă costurile creșterii ROBOR sunt debitorii cu împrumuturi mari în lei, care au făcut credit pe o durată mai lungă de timp. Aceștia vor plăti rate mult mai mari, și conform șefului BNR, acestea nu vor scădea prea curând la valorile din 2021.

Viceguvernatorul Antonio Badea a împrumutat, anul trecut, 560.000 de lei

Viceguvernatorul BNR, Antonio Badea, doctor în economie, nu a prevăzut acest scenariu, așa că în 2021 a luat un credit în lei de la o bancă comercială din România.

ADVERTISEMENT

Conform propriei declarații de avere, Badea împrumutat 560.348,19 lei (aproximativ 112.000 euro), sumă pe care trebuie s-o returneze în 15 ani, cu dobânda aferentă. Cel mai probabil, banii au fost investiți în achiziționarea unei case de 190 mp în Voluntari, pe care Badea a cumpărat-o tot anul trecut. Oficialul BNR mai deține un imobil de 140 mp în Târgoviște.

Leonardo Badea a avut venituri cumulate de 939.731 de lei (aproximativ 188.000 de euro) în anul 2021, adică 78.310 lei (15.662 euro) pe lună.

ADVERTISEMENT

Eugen Nicolăescu a luat 392.000 de lei, pe 4 ani

Și Eugen Nicolăescu, care îndeplinește, de asemenea, funcția de viceguvernator BNR, are de plătit rate mai mari la bancă. În 2020, el a luat un credit de 392.000 de lei (78.400 euro), sumă pe care s-a obligat s-o returneze până în anul 2024.

În acest caz, Nicolăescu plătește o rată mult mai mare, dar va înapoia mai puțini bani decât dacă ar fi făcut credit pe o perioadă lungă.

ADVERTISEMENT

Cristian Popa, credite de peste 1 milion de lei

Cristian Popa este un alt membru în Consiliul de Administrația al BNR care are neplăceri mari din cauza creșterii dobânzii. El a acumulat datorii care totalizează peste 1 milion de lei. Popa are mai multe credite imobiliare, pe care trebuie să le achite până în anul 2045.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Gherghina și Virgiliu Jorj Stoenescu sunt ultimii doi membri în CA la BNR care au probleme din cauza scumpirii creditelor. Primul are un împrumut de 101.035 de lei, pe care l-a luat în 2016 și trebuie să-l plătească până în 2037, iar cel de-al doilea a luat 20.300 de lei în 2004 și va închide creditul anul acesta. Stoenescu mai are un împrumut bancar de 170.000 de euro pe care îl va înapoia până în 2037.

Mugur Isărescu și Florin Georgescu, primii doi oameni din conducerea BNR, pot sta liniștiți, din acest punct de vedere. Ei nu au declarat nici un credit activ, în cea mai recentă declarație de avere pe care au publicat-o în iunie 2022.

Tags: