News

Boala care a înregistrat peste 1 miliard de infecții la nivel mondial. Virusul, raportat frecvent și în România

Cercetătorii medicali prezintă statistici alarmante despre o boală care a infectat peste 1 miliard de persoane la nivel mondial. Acesta virus este prezent și în România.
15.06.2022 | 08:16
Boala care a inregistrat peste 1 miliard de infectii la nivel mondial Virusul raportat frecvent si in Romania
Boala Lyme a afectat peste 1 miliard de oameni la nivel mondial. Numărul oficial de cazuri din România în ultimii ani. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În ultimii ani, în sezonul cald, tot mai multe persoane sunt mușcate de căpușe. O parte dintre aceste insecte sunt contaminate cu o bacterie periculoasă. Dacă insecta rămâne atașată în corp mai multe ore, persoana riscă infectarea cu boala Lyme.

Boala Lyme a afectat peste 1 miliard de oameni la nivel mondial. Numărul oficial de cazuri din România în ultimii ani

Peste 14% din populaţia lumii, circa 1,07 miliarde, a trecut prin boala Lyme, cea mai frecventă maladie transmisă de căpuşe, potrivit unui raport publicat marţi de cercetătorii de la BMJ Global Health.

ADVERTISEMENT

Atunci când o căpușă infectată mușcă un om, aceasta poate transmite o bacterie numită Borrelia burgdorferi, cauza principală a bolii Lyme .

Simptomele includ febră, dureri de cap, erupții cutanate și slăbiciune. Ele pot apărea la câteva zile sau chiar săptămâni după mușcătura de căpușă. Majoritatea cazurilor de boală Lyme pot fi tratate cu antibiotice, dar fără intervenție. Agentul patogen poate provoca leziuni și inflamații de lungă durată în întregul corp.

ADVERTISEMENT

Pentru a afla cât este de răspândită boala Lyme la nivel global, cercetătorii au identificat 137 de studii eligibile, din 4.196 posibile, şi au grupat datele furnizate de 89 dintre ele.

Astfel, în cazul a 14,5% dintre cei 160.000 de participanți, anticorpii produşi de organismul uman împotriva bacteriei Borrelia burgdorferi (Bb) au fost depistaţi în sânge, notează publicația News Scientist.

ADVERTISEMENT

Europa Centrală, cea mai afectată de boala Lyme. Care sunt cele mai predispuse persoane

Conform acestei analize, Europa Centrală este zona cea mai afectată de boala Lyme, cu o rată de 20,7%. După ”Bătrânul continent”, regiunile cu cele mai mari rate de anticorpi sunt Asia de Est (15,9%), Europa Occidentală (13,5%) şi Europa de Est (10,4%). Regiunea Mării Caraibilor prezintă rata cea mai mică – doar 2%.

Aceste analize au scos în evidență faptul că prevalența bolilor transmise de căpuşe s-a dublat pe parcursul ultimilor 12 ani.

ADVERTISEMENT

Persoanele cu cel mai mare risc de infectare cu boala Lyme sunt bărbații cu vârsta de peste 50 de ani care locuiesc în zonele rurale din emisfera nordică și au ocupații care implică munca în aer liber sau în contact strâns cu animalele.

Studiul citat a mai arătat că infecțiile cu boala Lyme au devenit mai frecvente odată cu schimbările climatice.

Astfel, un climat care se încălzește poate permite căpușelor să se răspândească în noi regiuni și să le prelungească durata de viață, crescând oportunitatea ca acestea să transmită agenți patogeni.

Conform datelor oficiale prezentate de Institutul Național de Sănătate Publică, în România au fost raportate sute de persoane suspecte a fi infectate cu boala Lyme în ultimii ani.

  • 922 de cazuri în 2019
  • 381 de cazuri în 2020
  • 248 de cazuri în 2021
ADVERTISEMENT