News

Boala rușinoasă de care ar fi suferit Lenin. Experții spun că nu atacurile cerebrale l-au omorât

Tovarășul Vladimir Ilici Lenin murea pe 21 ianuarie 1924, la doar 53 de ani, iar cauza morții sale a fost lung dezbătută de istorici.
21.01.2023 | 09:15
Boala rusinoasa de care ar fi suferit Lenin Expertii spun ca nu atacurile cerebrale lau omorat
Tovarășul Lenin ar fi murit de sifilis, sau otrăvit. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Rusia a avut încă din acele vremuri un lung istoric de asasinate, otrăviri, execuții, astfel că moartea lui Vladimir Ilici Lenin a fost surprinzătoare pentru unii, însă pentru alții se spune că ar fi fost chiar plănuită.

De ce a murit în realitate Lenin

Declinul tânărului revoluționar ar fi început încă din 1922, când aparent epuizat de efortul depus la Revoluția Bolșevică din 1917 și anii ce au urmat, i-ar fi adus acestuia primul atac vascular cerebral.

ADVERTISEMENT

Rămas parțial paralizat pe partea dreaptă, Lenin a devenit tot mai irelevant din punct de vedere politic. În decembrie 1922 a avut parte de al doilea atac, fiind nevoit să demisioneze din funcțiile publice. În martie 1923 suferea al treilea atac și rămânea la pat, incapabil să mai vorbească. Murea pe 21 ianuarie 1924, deși ar mai fi avut multe de spus dacă rămânea în viață până la bătrânețe.

Cu toate acestea, așa cum a mai fost menționat, moartea lui Lenin din cauza acestor probleme de sănătate nu e ceva cert. Istoricii au invocat deseori teoria că Lenin ar fi avut sifilis, boală care ar fi contribuit decisiv la moartea sa, în timp ce alții au adăugat că, pe lângă această boală, Lenin a fost otrăvit de Stalin.

ADVERTISEMENT

O paralelă interesantă cu moartea poetului Mihai Eminescu, care a murit în condiții similare. Potrivit istoricului rus Lev Lurie, Lenin a fost trimis pe lumea cealaltă de eforturile susținute ale lui Iosif Stalin, supărat pe Lenin pentru că s-ar fi aliat cu Troțki.

”În notele dictate înainte de moartea sa, Lenin critica manierele grosolane ale lui Stalin şi ambiţia dovedită de acesta. El chiar a sugerat că Stalin ar trebui să fie eliminat din poziţia de secretar general al Partidului Comunist”, explică istoricul, conform Historia.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care Stalin devenea specializat în otrăviri, o metodă la modă în Rusia și în prezent, acest scenariu nu este exclus, așadar, de istorici.

Cei care cred că Lenin a fost, de fapt, otrăvit, invocă mai multe argumente conform cărora Lenin era prefect sănătos. ”În primul rând, el era tânăr şi, în al doilea rând, nu existau factori de risc importanţi”, au explicat unii istorici.

ADVERTISEMENT

Mai mult, unele rapoarte ar arăta că Lenin a fost activ şi a vorbit câteva ore înainte de moartea sa, deși se spunea că nu mai poate vorbi. “Apoi el a avut o serie de convulsii puternice, ceea ce este neobişnuit pentru cineva care are un accident cerebral”, concluzionează istoricul.

“Creierul lui Lenin este conservat încă la Moscova, aşa că putem investiga”, completează Lev Lurie. Majoritatea istoricilor convin, însă, că Lenin ar fi murit, ca și Eminescu, de sifilis, o boală cu transmitere sexuală pentru care nu exista tratament adecvat la momentul oportun.

Greu de spus care e adevărul, însă poate fi luat în considerare și scenariul prin care anumitor personaje istorice, văzute drept genii ale neamului respectiv, le este oferită o moarte mai demnă decât cea provocată de sifilis. Pentru că, de ce nu, un mare poet sau conducător politic merită să fie ținut minte în istorie drept o victimă otrăvită de sistem, în condițiile în care moartea provocată de sifilis e considerată rușinoasă.

Trupul lui Lenin se află și acum îmbălsămat în mausoleul din Piața Roșie și este loc de pelerinaj pentru nostalgicii bolșevismului.

ADVERTISEMENT
Tags: