News

Boala X, spectrul unei pandemii care îngrozește experții. Cum poate fi prevenită o boală care nu există

Cercetătorii monitorizează agentul care ar putea provoca următoarea pandemie. Ce este "Boala X" și de ce sunt îngrijorați experții?
01.10.2023 | 08:21
Boala X spectrul unei pandemii care ingrozeste expertii Cum poate fi prevenita o boala care nu exista
Boala X este termenul folosit pentru următoarea pandemie Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Autoritățile sanitare din întreaga lume încă se luptă cu lecțiile învățate la începutul pandemiei Covid-19 și încearcă să determine cea mai bună modalitate de a preveni o nouă pandemie.

Boala X, spectrul unei pandemii care îngrozește experții

Mulți cercetători au început să se refere la următorul agent care va provoca îmbolnăviri în masă în întreaga lume drept “Boala X”. O declarație din 2022 a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), definește termenul în felul următor: “Termenul Boala X este [utilizat] pentru a indica un agent patogen necunoscut care ar putea provoca o epidemie internațională gravă”.

ADVERTISEMENT

Având în vedere ceea ce a trăit lumea atunci când a apărut Covid, este important ca experții în boli infecțioase și oamenii de știință să monitorizeze în permanență noile amenințări, a declarat pentru The Independent Thomas Russo, MD, expert în boli infecțioase la Universitatea din Buffalo Jacobs School of Medicine and Biomedical Sciences.

“Acest concept [al Bolii X] a fost una dintre lecțiile pe care le-am învățat din această pandemie”, a declarat Dr. Russo. “Pe măsură ce omenirea sparge aceste bariere [dintre oameni și alte specii] prin piețele de animale vii și despăduriri, avem nevoie de supraveghere și studii continue și de o biosecuritate îmbunătățită în întreaga lume.”

ADVERTISEMENT

Un contact atât de strâns cu animalele sălbatice creează circumstanțe în care un virus care până acum a afectat doar animalele va începe să îmbolnăvească oamenii, a explicat el.

Nu se știe încă ce tip de virus va provoca următoarea pandemie

Oamenii de știință nu știu încă ce fel de virus ar putea provoca următoarea pandemie – sau, cu alte cuvinte, ce boală se va dovedi a fi Boala X. Mulți cred că ar putea fi un coronavirus – cum este SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala Covid-19 – sau o nouă tulpină de gripă, a declarat Dr. Russo. “Dar ar putea fi ceva complet nou”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Nu există nicio modalitate de a spune când va apărea Boala X și nici nu putem face presupuneri cu bună știință despre cât de mortală va fi, a mai spus Dr. Russo.

Dar, având în vedere ceea ce lumea a experimentat în 2020 și 2021 înainte ca vaccinurile împotriva Covid să fie distribuite pe scară largă, este crucial să rămânem în alertă la bolile îngrijorătoare care apar.

ADVERTISEMENT

“Ori de câte ori avem o criză, vom arunca resurse, energie, atenție către ea”, a spus Dr. Russo. “Și apoi acea criză începe să se retragă. Spunem că ne vom asigura că nu se va mai întâmpla niciodată, dar apoi, inevitabil, lăsăm complet garda jos”, a completat el.

Pentru a reduce răul provocat de Boala X, oficialii și factorii de decizie politică trebuie să rămână concentrați pe prevenirea următoarei pandemii. “Trebuie să se continue cercetarea biomedicală și finanțarea și să continuăm cercetarea în ceea ce privește biologia a ceea ce noi numim agenți prototipici”, a declarat Dr. Russo.

Acești agenți prototipici, a spus el, sunt cei despre care oamenii de știință se așteaptă ca, în viitor, să provoace boli și decese în masă, așa cum a făcut Covid-19 când a apărut pentru prima dată.

Publicul nu trebuie să fie îngrijorat încă

Aceasta este în mare parte treaba cercetătorilor și a oamenilor de știință, iar Boala X nu este încă ceva de care publicul trebuie să fie îngrijorat. “Majoritatea oamenilor apreciază acum că există o probabilitate [a unei alte pandemii], dar nu pot face prea multe în această privință”, a spus el.

Cu toate acestea, ar putea fi în interesul fiecărei persoane să încerce să își îmbunătățească starea de sănătate, astfel încât, atunci când următoarea pandemie va lovi, să fie cât mai bine pregătit.

“Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat din această pandemie este că persoanele care aveau o sănătate mai precară s-au descurcat mai puțin bine. Cei care aveau cea mai proastă stare de sănătate au fost cei mai afectați de spitalizări”, a mai declarat Dr. Russo.

“Nu se poate controla întotdeauna sănătatea personală, dar există anumite lucruri pe care le putem face pentru” a ne păstra cât mai sănătoși posibil. Acestea, a spus el, includ exerciții fizice, menținerea unei greutăți sănătoase și renunțarea la orice obiceiuri de viață care ne fac mai predispuși la boli, cum ar fi fumatul. Aceste practici pot reduce, de asemenea, riscul de îmbolnăvire de Covid-19 și de alte boli pe care le cunoaștem deja, a adăugat el.

Nimeni nu poate preveni următoarea pandemie

În plus, oamenii ar trebui să monitorizeze știrile și să țină cont de sfaturile date de autoritățile de sănătate de renume. “Oamenii trebuie să se mențină la curent cu informații de încredere despre sănătate”, a spus Dr. Russo. Acest lucru include respectarea îndrumărilor și protocoalelor stabilite de agenții precum Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Deși este importantă supravegherea în permanență a sănătății și să menținerea la curent cu orice avertismente din partea departamentelor de sănătate locale și federale, nimeni nu poate face prea multe pentru a evita sau preveni următoarea pandemie și nici nu putem ști cu siguranță care vor fi caracteristicile acesteia.

A face presupuneri cu privire la momentul în care ar putea apărea și la cât de devastatoare ar putea fi este o pură speculație, a mai spus el, adăugând că, pentru publicul larg, “a se îngrijora prea mult în legătură cu acest lucru nu va fi deosebit de benefic”.

ADVERTISEMENT
Tags: