News

Avioanele de supraveghere NATO ajung în România. Aeronavele vor urmări activitățile militare ale Rusiei

Marți aterizează la baza 90 Otopeni aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control.
17.01.2023 | 10:54
Avioanele de supraveghere NATO ajung in Romania Aeronavele vor urmari activitatile militare ale Rusiei
Aeronavele vor fi găzduite de Baza 90 Otopeni Foto: nato.int
ADVERTISEMENT

Aeronavele sunt relocate în țara noastră de la baza permanentă din Geilenkirchen, Germania.

Avioanele de supraveghere NATO ajung în România

Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), avioanele de supraveghere vor staționa în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, unde vor fi trimiși și 180 de militari.

”Aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza marţi, 17 ianuarie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianţei în regiunea Mării Negre”, a informat MApN.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, aeronavele vor avea ca misiune în perioada următoare zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul ţărilor membre NATO.

”Ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezenţa aeriană în Flancul estic al Alianţei cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere şi avioane cisternă.

ADVERTISEMENT

Din februarie anul trecut, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele ruseşti în apropierea graniţelor NATO”, a mai precizat ministerul.

Aeronavele vor urmări activitățile militare ale Rusiei

Avioanele AWACS pot fi folosite ca posturi de comandă zburătoare. Aeronavele pot localiza şi identifica alte aeronave la o distanţă de peste 400 de kilometri cu ajutorul sistemelor de radar.

ADVERTISEMENT

Aparatele au fost utilizate în trecut în timpul operaţiunilor împotriva grupării teroriste Stat Islamic sau în Afganistan.

“În contextul în care războiul ilegal al Rusiei din Ucraina continuă să ameninţe pacea şi securitatea în Europa, nu trebuie să există niciun dubiu în legătură cu hotărârea NATO de a proteja şi apăra fiecare centimetru din teritoriul aliat”, a declarat Oana Lungescu, purtător de cuvânt NATO, citată de Digi24.

ADVERTISEMENT

“Avioanele noastre AWACS pot detecta aeronave de la o distanţă de sute de kilometri, fiind un instrument cheie al poziţiei de descurajare şi de apărare a NATO.

Mulţumesc României pentru găzduirea avioanelor, care vor avea o contribuţie importantă la capacitatea noastră de avertizare rapidă”, a mai spus aceasta.

ADVERTISEMENT
Tags: